Μπρούκλιν Νετς: Οι αφανείς ήρωες πίσω από το 10-0 και τους Ντουράντ-Ερβινγκ

ΑΠΕ

Το τρένο του ΝΒΑ δεν έκανε στάση ούτε στην Ατλάντα και στο 108-107 επί των Χοκς ήταν πάλι εκεί οι δύο… άσημες σταθερές της πεντάδας, χώρια ο x-factor από τον πάγκο που συνήθως είναι διαφορετικός.

Ακόμα κι όταν δεν παίζουν καλά, διότι τους ελλιπέστατους Χοκς θα ‘πρεπε κανονικά να τους είχαν καθαρίσει νωρίτερα από την τελευταία φάση, κερδίζουν. Κερδίζουν συνέχεια, «τρέχοντας» σερί που όμοιό του δεν είχαν σημειώσει ποτέ απ’ όταν μετακόμισαν από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μπρούκλιν.

Με το 108-107 στην Ατλάντα, οι Νετς ισοφάρισαν την επίδοσή τους από τη σεζόν 2005-06 και στοχεύουν πλέον στο ρεκόρ του οργανισμού των 14 συνεχών νικών (την ίδια περίοδο και το 2003-04). Αυτό το 10-0 συνιστά και το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί για οποιαδήποτε ομάδα φέτος.

Απέναντι στα δίχως Τρέι Γιανγκ, ΝτιAντρε Χάντερ και Κλιντ Καπελά «γεράκια», ο Κέβιν Ντουράντ του 26-16-8 φλέρταρε με εντυπωσιακό τριπλ νταμπλ, ο Κάιρι Ερβινγκ δεν ήταν πολύ μακριά κι από ένα δικό του (28-5-8), ο Μπεν Σίμονς των 10 πόντων και 2 ασίστ έπαιξε τις γνωστές του καλές άμυνες.

Κλάξτον, ο πιο εύστοχος ΝΒΑer και σούπερ μπλοκέρ

Κόβει (σουτ), μαζεύει (ριμπάουντ), κάνει αθόρυβη δουλειά και ενίοτε σκοράρει αρκετά, όπως στην Ατλάντα, ο νεαρός σέντερ.

Αν δεν ήταν πάντως ο Νικ Κλάξτον να τελειώνει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία φάσεις κάτω από τα καλάθια και να κόβει ό,τι κινούνταν γύρω του, οι Νετς δεν θα είχαν κερδίσει. Ο μόλις 23χρονος σέντερ έκανε νταμπλ-νταμπλ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ, είχε 8/9 δίποντα, μα το νούμερό του που ξεχώρισε ήταν άλλο.

Εριξε 6 τάπες ο πρώην… ξανθομάλλης και με μπούκλες ψηλός, φτάνοντας τις 19 στις έξι τελευταίες εμφανίσεις του! Δίχως να είναι πανύψηλος (2,11 μ.), έχει τρομερό τάιμινγκ και γενικότερα είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς της λίγκας ανάμεσα στα «πεντάρια».

Το καλοκαίρι αποχώρησαν από το Μπρούκλιν όλοι οι υπόλοιποι ψηλοί, δηλαδή οι Μπλέικ Γκρίφιν, ΛαΜάρκους Ολντριτζ, Αντρε Ντράμοντ και Πολ Μίλσαπ. Παίκτες με τεράστιες καριέρες, αλλά και στη… δύση αυτών. Ο Κλάξτον από συμπληρωματικός, κατέστη απαραίτητος.

Ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο, έχοντας σχεδόν διπλούς μέσους όρους (11,9 π., 8,5 ρ.) και 2,4 μπλοκ, υπολειπόμενος μονάχα του Μπρουκ Λόπεζ των Μπακς και των 2,6. Με 74,3% εντός παιδιάς, είναι ο πιο εύστοχος παίκτης του ΝΒΑ και με διαφορά (66,7% ο Ρούντι Γκομπέρ)!

Ο’Νιλ είναι και ο Ρόις, ο συνδετικός κρίκος

Παρ’ ότι δεν είναι πρώτο μπόι, ο συνειδητοποιημένος ρολίστας Ρόις Ο’Νιλ βοηθάει και κάτω από τα καλάθια.

Βαρύ το επώνυμο που κουβαλάει, μπασκετμπολίστας ων. Ο Ρόις Ο’Νιλ δεν έχει καμία σχέση με τον Σακίλ, άλλωστε αυτός γράφεται με «e» (O’Neale) στο τέλος, εν αντιθέσει με τον Σακ. Το θέμα είναι τι γυρεύει ένας παλιός παίκτης μικρομεσαίων γερμανικών και ισπανικών ομάδων στο βασικό σχήμα των Νετς;

Εχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του στη Λούντβιχσμπουργκ και την Γκραν Κανάρια, το «πολυεργαλείο» από το Τέξας κάνει τη βρώμικη δουλειά και συνδέει το μπάκορτ με τη φροντ λάιν. Με ύψος αισθητά κάτω από δύο μέτρα (δίνεται από 1,95 έως 1,98 μ.) παίζει και στο «4», μαρκάρει και «πεντάρια».

Ξεκινάει στο «3», αναλαμβάνει και το μαρκάρισμα περιφερειακών, δεν έχει πρόβλημα να τελειώσει έναν αγώνα δίχως να σουτάρει, αλλά όταν το κάνει, το κάνει καλά: 42,5% έχει στα τρίποντα, ανεβάζοντας το ποσοστό του για τέταρτη συναπτή χρονιά.

Στη Γιούτα την προηγούμενη πενταετία, ο 29χρονος Ο’Νιλ ουσιαστικά καλύπτει ιδανικά το κενό που άφησε ένας άλλος πολυσύνθετος γκαρντ-φόργουορντ, ο Μπρους Μπράουν που πήγε στο Ντένβερ. Στην Ατλάντα είχε το καλύτερο ομαδικό +/- με +10, κάνοντας λίγο απ’ όλα (7 π., 4 ρ., 3 κοψ.). Διψήφιος στις τέσσερις προηγούμενες εμφανίσεις του, είχε κάνει τριπλ νταμπλ τον Νοέμβριο στο Πόρτλαντ!

Η σειρά του Μιλς και ο Βον του 21-7

Μέχρι και τον Κάιρι Ερβινγκ έχει καταφέρει να τιθασεύσει ο Ζακ Βον, που απολαμβάνει τη γενικότερη αποδοχή των παικτών, εν αντιθέσει με τον Στιβ Νας.

Οσο για τους αναπληρωματικούς, εκεί οι Νετς αντλούν από μία μεγάλη δεξαμενή καλών σουτέρ, κυρίως. Στη νίκη επί των Χοκς ήταν η σειρά του Πάτι Μιλς να βγει μπροστά, βάζοντας 12 πόντους με απόλυτη ευστοχία: 3/3 τρίποντα και 3/3 βολές. Ολους τους έβαλε στη δεύτερη περίοδο. Ο ορισμός της instant offense!

Τις περισσότερες φορές ο Αυστραλός γκαρντ είναι μονοψήφιος, σε κάποια ματς δεν ξεντύθηκε καν. Άλλες φορές βγαίνει μπροστά ο ακόμα κλασικότερος σουτέρ Σεθ Κάρι, άλλες ο ακόμα πιο… ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς Τζο Χάρις, ένα φεγγάρι (όταν ήταν τιμωρημένος ο Ερβινγκ και στα πιτς ο Σίμονς) το κάρο τραβούσαν οι νεαροί Εντμοντ Σάμνερ και Καμ Τόμας, ως βασικοί μάλιστα.

Εχει πλέον γυρίσει από διετή απραξία λόγω χειρουργείων ο σμολ φόργουορντ Τι Τζέι Γουόρεν, θερινό απόκτημα της ομάδας και δεινός σκόρερ, που προτού μείνει στους 2 πόντους στην Ατλάντα, είχε κατά σειρά σημειώσει 12, 12 και 23, ερχόμενος από τον πάγκο.

Η αλήθεια είναι πως οι αναπληρωματικοί είναι ασταθείς και οι λύσεις στη φροντ λάιν αριθμητικά ελάχιστες, μια και ακόμα κι ο φόργουορντ Γιούτα Γουατανάμπε των καλών εμφανίσεων, αρέσκεται να «χτυπάει» από μακριά. Μετά την προώθηση πάντως στην άκρη του πάγκου του Ζακ Βον (και την απόλυση του Στιβ Νας), οι Νετς έχουν ρεκόρ 21-7 και δεν κοιτάζουν πίσω.

Εξι οι συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες τους, έξι και οι εμφανίσεις τους με τουλάχιστον 120 πόντους σε αυτή τη δεκάδα αγώνων του νικηφόρου σερί. Ακολουθούν οι αδύναμοι Χόρνετς (στη Σάρλοτ) και Σπερς, πριν τα ταξίδια σε Σικάγο και Νέα Ορλεάνη. Ακόμα και το σπάσιμο του απόλυτου ρεκόρ των 14 συνεχών νικών, δεν είναι απίθανο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News