Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός: «Ντου» εις το ωραίον στάδιον της Νέας Φιλαδελφείας
«Ντου» των φίλων του Ολυμπιακού, συμπλοκές με τη χωροφυλακή κι ο Χουάν Κάρλος κι «ο πατήρ του» στην εξέδρα.
Τον Ιανουάριο του 1962, η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα βρέθηκε στην Αθήνα. Στις 5 Ιανουαρίου αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Δύο ημέρες νωρίτερα είχαν γίνει τα εγκαίνια του γηπέδου και γι’ αυτό βρισκόταν στην Ελλάδα η ομάδα της Βαρκελώνης.
Στο φιλικό με την ΑΕΚ την ημέρα των εγκαινίων, η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει 6-0. Σε αυτό το ματς τυπώθηκαν 35.000 εισιτήρια και στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό τυπώθηκαν 40.000 εισιτήρια. Το «ωραίον στάδιον της Νέας Φιλαδελφείας», όπως χαρακτηριστικά έγραφε η εφημερίδα «Ελευθερία» της 6ης Ιανουαρίου ήταν κατάμεστο και μεταξύ των θεατών ήταν και «ο πρίγκιψ Δον Χουάν και ο πατήρ του».
Ο Δον Χουάν δεν είναι άλλος από τον μετέπειτα Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας που τότε ήταν μόλις 24 ετών. Πατέρας του ήταν ο Χουάν των Βουρβόνων και του Μπάττενμπεργκ, επικεφαλής της Βασιλικής Οικογένειας της Ισπανίας από το 1941 έως το 1977, διεκδικητής του Στέμματος της Ισπανίας, ο οποίος τελικά δεν διατέλεσε μονάρχης.
Το γήπεδο είχε περισσότερους από 40 χιλιάδες φιλάθλους καθώς αρκετοί μπήκαν χωρίς εισιτήριο, δηλαδή με «ντου» . Κάποιες χιλιάδες έμειναν εκτός γηπέδου όταν έκλεισαν οι πόρτες και ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια με την χωροφυλακή.
Στο 37′ ο Περέδα και στο 46′ ο Εβαρίτσο πέτυχαν τα γκολ των Ισπανών.
Ολυμπιακός: Τσανακτσής, Πλέσσας, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Ηλιάδης (46ο Μπέσης), Κ. Παπάζογλου, Σουρούνης (70ο Ηλιάδης), Μπέμπης (46ο Υφαντής), Σιδέρης, Αρ.Παπάζογλου
Μπαρτσελόνα: Πεσούντο (46ο Σεντράν), Σεγκάρα (46ο Φόνσο), Γκαράϊ (46ο Ρόντρι), Γκάρθια (46ο Ολιβέλια), Βιλαβέρδε (46ο Μαράνιον), Χενσάνα, Ζαλντούα, Κότσιτς (46ο Βέργκες), Εβαρίστο, Περέδα (46ο Μπενίτεζ), Βιθέντε.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 5 Ιανουαρίου
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, ο οποίος υπήρξε η τραγουδιστική συνοδεία της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στην πορεία της προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες και μαέστρους όπως ο Γιώργος Μουζάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Τάκης Αθηναίος, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Χάρης Ανδρεάδης και πολλοί άλλοι.
2014: Μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές μορφές, ο Εουσέμπιο, πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών λόγω καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Ο “Μαύρος Πάνθηρας” για πολλούς είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Στην επαγγελματική του καριέρα σημείωσε 733 γκολ σε 745 αγώνες.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το πέρασε στην Μπενφίκα με την οποία κατέκτησε 11 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1962. Αναδείχθηκε 3 χρονιές πρώτος σκόρερ σε ολόκληρη την Ευρώπη (1964–65, 1965–66 και 1967–68). Το 1965 πήρε τη Χρυσή Μπάλα ενώ στο Μουντιάλ του 1966 ήταν πρώτος σκόρερ με 9 γκολ και οδήγησε την Πορτογαλία στην τρίτη θέση.
Πεθαίνει o Βαγγέλης Δεπάστας
2009: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών ο πρώην αθλητής του Πανιωνίου Βαγγέλης Δεπάστας. Είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια στα 800μ και 1500μ στους Βαλκανικούς Αγώνες της Αθήνας το 1957 ενώ είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σε Μεσογειακούς και Ευρωπαϊκούς Αγώνες κερδίζοντας πολλά αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Κατέρριψε οκτώ φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 800μ και δύο στα 1500μ. Το στάδιο του Σχημανταρίου φέρει το όνομά του.
1989: Το καλωδιακό δίκτυο ESPN αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα 175 αγώνων μπέιζμπολ τον χρόνο για 400 εκατομμύρια δολάρια.
1988: Πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών από ανακοπή καρδιάς ο μπασκετμπολίστας των Utah Jazz, Pete Maravich, ο επονομαζόμενος “Pistol Pete”. Τρία χρόνια πριν, στις 14/12/1985, η ομάδα του είχε ήδη αποσύρει το νούμερο 7, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1991, ο Bob Dylan θα γράψει το “Dignity” εμπνεόμενος από τη ζωή του.
1984: Ο αρχηγός της ομάδας κρίκετ της Αυστραλίας, Greg Chappell, δίνει τον τελευταίο του αγώνα, εναντίον του Πακιστάν στο Σίδνεϊ, σημειώνοντας 182 ρόνια (runs).
1971: Ο πρώτος αγώνας One Day International (ODI) διεξάγεται στο Melbourne Cricket Ground. Ο αγώνας είναι ανάμεσα στην Αυστραλία και την Αγγλία και οι αγώνες ODI σιγά σιγά θα γίνουν πιο διάσημοι από τους αγώνες test. Ο όρος “test” θεωρείται ότι ξεκίνησε από την ιδέα ότι οι αγώνες αυτοί ήταν τεστ δύναμης ανάμεσα στις δύο ομάδες και διεξήχθησαν για πρώτη φορά την περίοδο 1861-62 για να περιγράψουν μία Αγγλική ομάδα που έκανε το γύρο της Αυστραλίας την περίοδο αυτή.
1971: Οι Harlem Globetrotters χάνουν από τους N.J. Reds 100-99 τερματίζοντας ένα σερί 2495 νικών.
1948: Οι Warner Bros παρουσιάζουν την πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική ταινία με θέμα το Rose Bowl.
Μικτή Αθηνών – Μικτή Αγγλικού Στρατού 4-2
1941: Με σκοπό τη συναδέλφωση των Ελλήνων και των Άγγλων στρατιωτών που μάχονται εναντίον των Ιταλικών στρατευμάτων, γίνεται στο γήπεδο της Λεωφόρου αγώνας μεταξύ της Μικτής Αθηνών και της Μικτής Αγγλικού Στρατού με σκορ 4-2. Δύο μήνες μετά, στις 9/3, γίνεται πάλι στη Λεωφόρο με τον ίδιο σκοπό αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ομάδας από Άγγλους αεροπόρους με αποτέλεσμα 6-2. Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου έχουν διακοπεί από τη χρονιά αυτή μέχρι το τέλος του 1945. Η προσπάθεια των Άγγλων δεν θα περιοριστεί μόνο στο ποδόσφαιρο. Στις 20/6/1945 στην Λεωφόρο Πανεπιστημίου στον ελεύθερο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο γίνεται αγώνας σε 18 σκακιέρες μεταξύ Άγγλων και Ελλήνων σκακιστών με διαιτητή τον Φώτη Μαστιχιάδη.
1934: Για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια χρησιμοποιείται η ίδια σε μέγεθος μπάλα από το National και το American Baseball League.
1930: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο ιατρός Χρήστος Κορύλλος, ιδρυτής (1891) και πρώτος πρόεδρος του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου, ενός από τους αρχαιότερους συλλόγους της Ελλάδος, που το 1923 συγχωνεύθηκε με την κατά δύο χρόνια νεώτερή του Γυμναστική Εταιρεία για να δημιουργηθεί η Παναχαϊκή ΓΕ.
1914: Ο Henry Ford, ιδιοκτήτης της εταιρείας Ford, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ανακοινώνει το πρόγραμμα “five-dollar a day” βάση του οποίου το ημερήσιο ωράριο εργασίας μειώνεται από 9 σε 8 ώρες και η ημερησία αμοιβή αυξάνεται από $2.34 σε $5. Ο όρος “Fordism” δόθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποίησε η βιομηχανία του κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και είχε σαν σκοπό την βελτίωση των μεθόδων “μαζικής παραγωγής”.
1912: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του US Hockey Association στην Victoria.
1903: Πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων της American και της National league. Οι της National προτείνουν κοινή λίγκα 12 ομάδων, σχέδιο που η άλλη πλευρά απορρίπτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»