La Liga: Λέει πως η Premier League δίνει τόσα λεφτά σε μεταγραφές με... απατεωνιά
Σάλος στην Ισπανία για το πόσα λίγα χρήματα δίνουν πλέον οι ομάδες
Το μεταγραφικό «παράθυρο» έκλεισε και στην Ισπανία ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν πως το πρωτάθλημά τους βρίσκεται τόσα… έτη φωτός μακριά από την Premier League, παρόλο που οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού υπογραμμίζουν πως έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το περίπλοκο και αυστηρό Financial Fair Play της La Liga, που ακόμη κανείς δεν το έχει καταλάβει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και οι ίδιοι οι σύλλογοι καταγγέλλουν πως ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας και οι συνεργάτες του δημιουργούν τους κανόνες… επί τόπου.
Δέκα φορές λιγότερα μονάχα από την Τσέλσι
Τα κλαμπ της La Liga έδωσαν 37,7 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές τον Ιανουάριο, ενώ οι περισσότεροι σύλλογοι συνεχίζουν να μην μπορούν να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους με την Premier League να προσφέρει καλύτερα συμβόλαια.
Αυτό το ποσό είναι δέκα φορές μικρότερο από εκείνο που επένδυσε η Τσέλσι για μεταγραφές στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, ενώ ολόκληρη η Premier League άγγιξε τα 800 εκατομμύρια ευρώ!
Ο γενικός διευθυντής της λίγκας, Χαβιέρ Γκόμεθ, προσπάθησε να εξηγήσει πως αυτό συμβαίνει γιατί οι σύλλογοι στην Αγγλία κάνουν… απατεωνιές και οι παράγοντές τους… ντοπάρουν οικονομικά τις ομάδες.
Leemos, la "fortaleza" de la @premierleague, pero no es así, es una competición basada en PERDIDAS millonarias de los clubes,(no les basta sus ingresos ordinarios) la mayoría de los clubes estan "dopados económicamente". Javier Gómez Director Corporativo de @laliga lo explica. pic.twitter.com/rIfMOE1pI5
— Javier Tebas Medrano (@Tebasjavier) February 1, 2023
«Γνωρίζουμε για τις συζητήσεις που γίνονται και για το πως ο οικονομικός έλεγχος της λίγκας οδηγεί σε λιγότερες μεταγραφές σε σύγκριση με τις ομάδες της Premier League», είπε. «Ας πούμε την αλήθεια: Στην La Liga θέλουμε οι ομάδες να επενδύουν χρήματα που έχουν και παράγουν οι ίδιες. Οι μέτοχοι μπορούν να βάζουν χρήματα για να δίνονται παραπάνω ποσά, αλλά μέσα σε πολύ συγκεκριμένα όρια. Το αντίθετο συμβαίνει στην Premier League».
«Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021 – που υπάρχουν επίσημα στοιχεία – και για τις πέντε προηγούμενες σεζόν οι ομάδες της Premier League και της Championship έχασαν τρια δισ. ευρώ. Οι ισπανικοί σύλλογοι 250 εκατ. Στο ίδιο διάστημα, οι μέτοχοι των αγγλικών συλλόγων έβαλαν 3,5 δισ. ευρώ και στην Ισπανία 450 εκατ.», συνέχισε.
«Πού είναι το πρόβλημα; Ντοπάρουν τα κλαμπ με χρήματα που δεν έχουν δημιουργήσει εκείνα το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλαμπ αν ο επενδυτής φύγει. Εμείς πιστεύουμε πως αυτό είναι απατεωνιά, γιατί παρασύρει προς τα κάτω τις υπόλοιπες λίγκες», συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε πως έχουν στραφεί στην UEFA για να ρυθμίσει την κατάσταση.
Ναι μεν, αλλά…
Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει τους οπαδούς. Τα περισσότερα ματς του ισπανικού πρωταθλήματος είναι χαμηλού επιπέδου, όλες οι ομάδες πρέπει να πουλάνε παίκτες για να μπορέσουν να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους και αυτή τη σεζόν με εξαίρεση τη Ρεάλ Μαδρίτης οι ομάδες του Champions League είτε έμειναν εκτός είτε συνεχίζουν στο Europa League.
Γενικά, υπάρχει η αίσθηση πως οι διοικήσεις των κλαμπ με εξαίρεση αυτές της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα δεν είναι φιλόδοξες. Βέβαια, η ισπανική λίγκα μπορεί να δείξει προς τη μεριά της Βαλένθια και της Λα Κορούνια που υπερχρεώθηκαν για να φτιάξουν ανταγωνιστικές ομάδες και η μια απειλήθηκε με διάλυση και η άλλη είναι στην 3η Κατηγορία. Η Σαραγόσα επίσης βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Ο αντίλογος σ’ αυτό είναι πως οι κανονισμοί της λίγκας και το γενικότερο πλαίσιο δεν κάνουν τις ομάδες ελκυστικές προς τους ξένους επενδυτές. Στην Αγγλία συρρέουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες, όπως και στην Ιταλία, ενώ τέτοιες επενδύσεις έχουν γίνει και στη Γαλλία.
Εναντίον του Financial Fair Play της λίγκας το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Μπαρτσελόνα. Και είναι το παράδειγμά της που χρησιμοποιείται για να αναδειχθεί πόσο ακατανόητοι είναι οι κανονισμοί.
Όσο ήταν πρόεδρος ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και ήταν… σύμμαχος του Τέμπας – προτού ξαφνικά ανακοινώσει πως έβαλε το κλαμπ στην ευρωπαϊκή Super League – η Μπάρτσα με κάποιο… μαγικό τρόπο μπορούσε να «σηκώσει» τους μισθούς των Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Τζεράρ Πικέ, Σέρχιο Μπουσκέτς, Αντουάν Γκριεζμάν, Φιλίπ Κοουτίνιο και Ουσμάν Ντεμπελέ και τις υπέρογκες μεταγραφές των τριών τελευταίων. Τώρα, παρόλο που τα έσοδά της πλησιάζουν προ πανδημίας επίπεδα, χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου για να εγγράψει τον Γκάβι ως παίκτη της πρώτης ομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται