Εκδίκαση Ατρόμητος - ΑΕΚ: Η ΑΕΚ ζητά το παιχνίδι στα χαρτιά, απίστευτες καταγγελίες από Κούγια για Μανούχο, Παπαδόπουλο!
Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση για την έκβαση της αναμέτρησης Ατρόμητου – ΑΕΚ με τους δικηγόρους της «Ένωσης» να ζητούν τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά και τον Αλέξη Κούγια να κατηγορεί τον διαιτητή Μανούχο ότι έδρασε ως «υπάλληλος της ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Γιάννη Παπαδόπουλου»!
Με τους νομικούς εκπροσώπους της ΑΕΚ να ζητούν με κάθε επισημότητα την κατακύρωση του πολύκροτου αγώνα με τον Ατρόμητο με σκορ 3-0 υπέρ της «Ένωσης» στα χαρτιά και τον Αλέξη Κούγια με τον Ατρόμητο να κάνουν λόγο για «δόλιο σχέδιο της ΑΕΚ με τον διαιτητή Μανούχο για να μη διεξαχθεί το παιχνίδι», ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία για την περίφημη «υπόθεση της μεζούρας» που ταλανίζει από την Κυριακή το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από Δευτέρα, όπως ενημέρωσε ο αθλητικός δικαστής, ο οποίος καλείται να λάβει μια ιστορική απόφαση η οποία – όπως επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, Λεωνίδας Μπουτσικάρης – μπορεί να αποτελέσει μια κερκόπορτα με απίστευτες αλυσιδωτές τραγελαφικές καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο!
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τον Αλέξη Κούγια να διαβάζει το φύλλο αγώνα παρουσία εκπροσώπων όχι μόνο του Ατρομήτου και της ΑΕΚ, αλλά και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που άσκησαν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στο διαδικασία ως έχοντας έννομο συμφέρον.
Κούγιας: «Δεν είχε δικαίωμα ένστασης η ΑΕΚ, έδρασε με δόλο ο Μανούχος σαν υπάλληλος της ΑΕΚ»
Στην αγόρευσή του ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι η ΑΕΚ δεν είχε κανένα δικαίωμα να καταθέσει ένσταση, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τον διαιτητή Μανούχο και τον τρόπο που έκλεισε το φύλλο αγώνα.
«Ο διαιτητής υποχρεούται να αναφέρει την αιτία που οδήγησε στη διακοπή. Η απόφαση περί μη τέλεσης με βάση τους κανονισμούς ελέγχεται από το πειθαρχικό όργανο. Η ένσταση Αραούχο ερευνήθηκε από τον διαιτητή και έγινε δεκτή. Έχουμε δικονομικό πρόβλημα γιατί ουσιαστικά ο διαιτητής κατακύρωσε τον αγώνα στην ΑΕΚ», υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος του Ατρόμητου και συνέχισε:
«Αντικείμενο της διαδικασίας δεν είναι η ένσταση αλλά ενδεχόμενη ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας. Η ένταση στερείται αντικειμένου αφού δεν υπάρχει αγώνας προς ένσταση. Η ΑΕΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΚΑΠ, όλοι οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ άλλων με το εγχειρίδιο της FIFA. Ο διαιτητής δεν τήρησε τίποτα απ’ όσα αναφέρονται στον ΚΑΠ και το εγχειρίδιο της FIFA».
Στην πορεία της αγόρευσής του ο Αλέξης Κούγιας έγινε ακόμη πιο καυστικός: «Η μέτρηση για να είναι νόμιμη γίνεται από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι το κάτω μέρος του δοκαριού. Αν υπάρχει πρόβλημα τοποθετείται μία άκαμπτη σανίδα στο έδαφος. Εδώ, είτε είναι με μεζούρα της γιαγιάς μου, είτε όχι, μεζούρα δεν υπάρχει. Η μέτρηση είναι νόμιμη όταν γίνεται με λέιζερ, ή με άκαμπτη ράβδο, μόνο έτσι επιτρέπεται η μέτρηση».
Ο Αλέξης Κούγιας, μάλιστα έκανε λόγο για δόλο από την πλευρά του Μανούχου: «Υπαρχει ακυρότητα της διαδικασίας μετρήσεως από τον διαιτητή. Εμείς την προσβάλουμε. Ο διαιτητής του αγώνα λανθασμένα και με δόλο, σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, εκτέλεσε ένα σχέδιο και βρέθηκε ξαφνικά με μία μεζούρα στα χέρια του ένας αστυνομικός. Βρέθηκε ως εκ του θαύματος ένας αστυνομικός με μεζούρα. Η κορδέλα μεζούρα δεν ελέγχθηκε, δείχνει εσφαλμένα αποτελέσματα ανάλογα με το πόσο τεντωμένα είναι. Ο διαιτητής λειτούργησε σαν υπάλληλος της ΑΕΚ. Σαν Φιλιππινέζα της. Με την ίδια μεζούρα ενώ στην πρώτη μέτρηση βρήκε απόκλιση 5 και 3 εκατ. ενώ σε άλλη μέτρηση 1.5 και 2 εκατοστών. Δεν αναφέρει πιο σημείο μέτρησε. Θα κάνουμε μήνυση και στον Παπαδόπουλο και στον Μανούχο για παράνομη πράξη».
Και ο Αλέξης Κούγιας συνέχισε απευθυνόμενος στον Αθλητικό Δικαστή: «Ζητούμε να κηρύξετε άκυρη τη διαδικασία, να παραπεμφθεί ο Μανούχος και να μην σφυρίξει ξανά. Στο Περιστέρι γίνονται αγώνες των εθνικών ομάδων και το στάδιο ελέγχεται πριν από κάθε αγώνα. Εχουμε πιστοποίηση ότι ελέγχθηκαν όλα. Φέτος έγιναν 9 αγώνες χωρις κανένα πρόβλημα. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει 600 παιχνίδια πρωταθλήματος στο συγκεκριμένο στάδιο, χωρίς ποτέ κανένας τερματοφύλακας να διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα».
Ο δικηγόρος του Ατρόμητου, μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές για το πως και από ποιον δόθηκε η περίφημη μεζούρα στον Μανούχο: «Όπως έχει κριθεί, επί παρόμοιας υπόθεσης σε γήπεδο της Νάουσας. Η επιτροπή σας δέχθηκε και η Εφέσεων το ίδιο, ότι αρκεί η βεβαίωση του δήμου που να λέει ότι η μέτρηση έγινε με λέιζερ. Η ΑΕΚ το πρώτο πράγμα που ζήτησε μόλις πάτησε στο γήπεδο ζήτησε να γίνει μέτρηση. Δεν λέει από ποιον αστυνόμο την πήρα. Έπρεπε να αναφερθεί το αστυνομικό όργανο που έδωσε την μεζούρα ώστε α ελεγχθεί ενδεχόμενη σχέση του με την ΑΕΚ. Καμία αντικανονικότητα δεν έχει αποδειχθεί με νόμιμο τρόπο αλλά ο διαιτητής παρανόμησε για να ωφελήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ και να βλάψει τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό με τον ΠΑΟΚ που διεκδικούν το πρωτάθλημα».
«Η αρχή της κατάρρευσης μιας εγκληματικής οργάνωσης που ηγείται ο Γιάννης Παπαδόπουλος»
Ο Αλέξης Κούγιας, μάλιστα, αποκάλυψε ότι μετά το αναβληθέν παιχνίδι της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε μέτρηση με λέιζερ στο γήπεδο του Περιστερίου και δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα σε κάποια από τις δύο εστίες:
«Στις 7/2 έγινε έλεγχος στο γήπεδο και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη μέτρηση. Επρεπε να γίνει ο αγώνας, υπήρχε μόνο μια προφορική καταγγελία και ο διαιτητής άρχισε και μετρούσε και όχι με το νόμιμο τρόπο. Δεν υπήρχε τίποτα επίσημο, παρα μόνο ο Παπαδόπουλος του έλεγε να τελειώνει. Διαπίστωσε με κανένα αντικειμενικό τρόπο και ανέβαλε τον αγώνα. Η μεζούρα στη συνέχεια εξαφανίστηκε».
Στον επίλογο της αγόρευσής του μάλιστα ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδόπουλο» εξαπολύοντας κεραυνούς κατά του στενού συνεργάτη του Δημήτρη Μελισσανίδη.
«Η απόφαση σας είναι πολύ σημαντική, θα αποτελέσει την απαρχή της κατάρρευσης της εγκληματικής οργάνωσης που έχει σκοπό να ευνοεί μία συγκεκριμένη ομάδα. Η εγκληματική ομάδα ελέγχει σχεδόν όλες τις ομάδες της Super League 2. Οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί είναι παρόντες σε όλες τις Ενώσεις και εκλέγουν διάφορους τυχοδιώκτες σαν τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ. Μέσω των Ενώσεων ελέγχουν διαιτητές, ένας από τους οποίους είναι και ο διαιτητής του αγώνα. Φτάσαμε στο σημείο το πρωτάθλημα να διεξάγεται με καθεστώς Ηλιούπολης το 2008. Με αυτή σας την απόφαση θα αρχίσει πραγματικά η κατάρρευση της εγκληματικής οργάνωσης».
Λίβας: «Γιατί δεν έδωσε ο Μανούχος τα στοιχεία του αστυνομικού που του έδωσε τη μεζούρα;»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο έτερος δικηγόρος του Ατρόμητου, Αργύρης Λίβας: «Αμφισβητούμε την προέλευση του μέτρου. Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην ένσταση της ΑΕΚ και στα ερωτήματα μας. Έπρεπε να αναφέρει ότι αυτή η μεζούρα δόθηκε από τον κύριο τάδε που υπηρετεί εκεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία πάσχει και ουσιαστικά και τυπικά. Τόσο η τεχνική υπηρεσία του δήμου όσο και ο κύριος που έχει την εποπτεία των γηπέδων, τη Δευτέρα κάνανε μέτρηση με λέιζερ που προβλέπεται και οι μετρήσεις ήταν σωστές», υποστήριξε ο Αργύρης Λίβας και συνέχισε λέγοντας:
«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει καμία υπαιτιότητα της ΠΑΕ, ότι έκανε κάποια παράνομη ενέργεια. Τόσοι αγώνες έγιναν φέτος και δεν υπήρχε πρόβλημα. Θα κέρδιζε κάποιο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του αγώνα; Όχι. Ένα ημίχρονο ο ένας, ένα ημίχρονο ο άλλος στη συγκεκριμένη εστία. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να αλλάξει τους ίσους όρους διεξαγωγής του αγώνα και σε ένα αγωνιστικό χώρο επιβαρυμένο από τον καιρό. Ήταν τόσο επιβαρυμένος ο αγωνιστικός χώρος που σε άλλα σημεία θα είχε σηκωθεί και σε άλλα θα είχε πατηθεί».
Στο ερώτημα του Αθλητικού Δικαστή που αφορούσε το σκάψιμο του αγωνιστικού χώρου και τις ενέργειες των ανθρώπων του Ατρόμητου το απόγευμα της Κυριακής, ο Αργύρης Λίβας εξήγησε:
«Είχαμε τις αντιρρήσεις μας και λέγαμε ότι όλα είναι καλά. Από την πρώτη στιγμή αμφισβητήσαμε τη συγκεκριμένη μέτρηση, το συγκεκριμένοι όργανο και την προέλευση του και απάντηση δεν πήραμε. Ήμασταν εγκλωβισμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του διαιτητή Μανούχου».
Ρίζου: «Η ΑΕΚ δίνει όλους τους αγώνες στο γήπεδο, αλλά όταν ο διαιτητής αναβάλλει το παιχνίδι για αντικανονικότητα γηπέδου πρέπει να κερδίζεται 3-0 από τη φιλοξενούμενη»
Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης των δύο εκπροσώπων του Ατρόμητου, το λόγο πήρε η δικηγόρος της ΑΕΚ, Ελευθερία Ρίζου η οποία χαρακτήρισε «τυπικά απαράδεκτες τις παρεμβάσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού»
«Ποια είναι τα έννομα συμφέροντα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ότι δεν θέλουν η ΑΕΚ να πάρει τους 3 βαθμούς ενώ κλήθηκε να παίξει σε παράνομο αγωνιστικό χώρο; Αυτό δεν είναι έννομο αλλά άνομο συμφέρον. Πρέπει να απορριφθούν οι παρεμβάσεις και να μην παρέμβουν στη δίκη Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός», υποστήριξε η εκπρόσωπος της ΑΕΚ και στη συνέχεια ανέλυσε τη θέση της «Ένωσης» για τα γεγονότα της Κυριακής.
«Το άρθρο 9 αναφέρει ότι ο αγωνιστικός χώρος που δεν πληροί τις προϋποθέσεις είναι αντικανονικός. Ο μοναδικός που πρέπει να κρίνει τον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με τον ΚΑΠ, είναι ο διαιτητής. Όλοι συμφωνούμε ότι αποκλειστικά αρμόδιος για να κρίνει το γήπεδο είναι ο διαιτητής. Αποφάσισε ότι είναι αντικανονικό και το έγραψε στο φύλλο αγώνα. Ο Ατρόμητος εγκαλεί τον διαιτητή και του προσάπτει και δόλο και δεν εγκαλεί τον εαυτό της για τις ελλείψεις», υποστήριξε η κα Ρίζου και συνέχισε:
«Σας προσκομίζουμε το άρθρο 4,2 της ΦΙΦΑ από το οποίο προκύπτει ότι ο έλεγχος των τερμάτων είναι ο έλεγχος όταν αυτά τοποθετούνται στο γήπεδο. Λέει ότι τα τέρματα δύναται να δοκιμαστούν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Αυτό το εγχειρίδιο δεν αποτελεί κανονισμό. Είναι μια οδηγία, μία ευχή της ΦΙΦΑ ότι οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές θα πρέπει να ακολουθούν τις συγκεκριμένες μεθόδους. Το αγγλικό κείμενο λέει για ράβδο ικανή να μετρήσει, δεν λέει πουθενά για άκαμπτη ράβδο, θα έχει ο διαιτητής ή η ΠΑΕ μια άκαμπτη ράβδο 8 μέτρα; Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη άκαμπτη, αυτό είναι εφεύρεση. Αφού έγινε η μέτρηση δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος. Εδώ δεν υπήρχαν εφεδρικά δοκάρια που επίσης λέει ο κανονισμός. Τι είχαν κάνει, τα είχαν τσιμεντώσει τα δοκάρια, αυτό είναι εγκληματικό. Το δοκάρι πρέπει στη βάση του να έχει κάποιο κενό ώστε αν χτυπήσει ο τερματοφύλακας να απορροφιθεί ο χτύπος. Δόθηκαν 75 λεπτά για να αντικατασταθούν τα δοκάρια, οι υπεύθυνοι του Ατρόμητου αντί να διαμαρτυρηθούν… Τελευταίος αγώνας της Εθνικής στο γήπεδο έγινε το 2018. Αντί να πουν να ξαναγίνουν οι μετρήσεις, τι έκαναν, πήραν τις τσάπες και έσκαψαν το γήπεδο», συνέχισε η δικηγόρος της ΑΕΚ που εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες εις βάρος της ομάδας του Περιστερίου.
«Άρπαξαν τις τσάπες σαν έτοιμοι από καιρό που λέει ο ποιητής. Σαν να ήταν έτοιμοι. Έσκαψαν τις γραμμές και είπαν στον διαιτητή να μετρήσει ξανά», τόνισε η κυρία Ρίζου για να διακόψει σε εκείνο το σημείο την αγόρευσή της και να υποστηρίξει ότι δέχτηκε επίθεση από τον Αλέξη Κούγια με ρατσιστικά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι ο δικηγόρος του Ατρόμητου σχολίασε τα λεγόμενά της με τη φράση «αφού φτάσαμε στο σημείο να μιλάτε για ποδόσφαιρο κι εσείς»…
Και η δικηγόρος της ΑΕΚ συνέχισε αναφερόμενη στην κατάσταση του αγωνιστικού χώρου: «Η δεύτερη μέτρηση έγινε στο σκαμμένο γήπεδο. Ο κανονισμός λέει ότι ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι ομαλός και επίπεδος. Φυσικά και δεν ήταν επίπεδος, είχε δημιουργηθεί ένα χαντάκι όπου ο τερματοφύλακας μπορούσε να στραμπουλήξει το πόδι του. Τα δοκάρια λοιπόν, ήταν κοντά και ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν επίπεδος. Όλους τους αγώνες η ΑΕΚ τους δίνει στο γήπεδο αλλά με τους σωστούς κανονισμούς. Όταν το γήπεδο δεν είναι κανονικό ο διαιτητής αναβάλει το παιχνίδι και το κερδίζει η άλλη ομάδα με 3-0. Αυτό θα ήταν το survivor με ανωμαλίες στον αγωνιστικό χώρο, και όχι πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Οι σωστές μετρήσεις ήταν οι πρώτες. Η προσπάθεια του Ατρόμητου να διορθώσει τα πράγματα τα έκανε χειρότερα και κατέστησε τον χώρο του γηπέδου παντελώς ακατάλληλο».
Και η Ελευθερία Ρίζου κατέληξε: «Η εφαρμογή του άρθρου 21, 3ιδ του ΚΑΠ είναι υποχρεωτική γιατί για την κατάσταση του γηπέδου είναι υπαίτια η γηπεδούχος ομάδα. Ζητούμε όσα προβλέπει ο νόμος και να θεωρηθούν ως ορθά και σωστά όσα έγραψε ο Μανούχος στο φύλλο αγώνα για τα οποία δεν μπορεί να γίνει ανταπόδειξη».
Στο πλευρό του Μανούχου ο Αλεξίου: «Ο διαιτητής δικαιούται να κάνει μέτρηση με κάθε πρόσφορο μέτρο»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έτερος εκπρόσωπος της ΑΕΚ στη διαδικασία, με τον Αλέξη Αλεξίου να υπερασπίζεται τον Μανούχο για όσα ακούστηκαν εις βάρος του από τον Αλέξη Κούγια και τον Αργύρη Λίβα:
«Ο διαιτητής δικαιούται με κάθε πρόσφορο μέτρο εφόσον πληρείται η αντικειμενική μέτρηση, δικαιούται να κάνει τις μετρήσεις όπως πρέπει. Η υπόθεση έχει τελειώσει είτε έκανε ένσταση η ΑΕΚ είτε όχι, ως προς την αντικανονικότητα. Μα ξέρετε πως μέτρησαν, σκάψανε ένα χαντάκι, θα το δείτε και στο βίντεο και τις φωτογραφίες», τόνισε ο Αλέξης Αλεξίου και συμπλήρωσε:
«Δείτε τις φωτογραφίες. Έχουν σκάψει με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετηθεί η μεζούρα στη νέα γραμμή εστίας. Αν η μπάλα ρόλαρε θα σταμάταγε εκεί. Το var δεν θα μπορούσε να παρέμβει. Αυτοί δεν είναι κανόνες νόμιμης διεξαγωγής κανόνα. Δεν μπορείς να κάνεις χαντάκι την γραμμή του τέρματος, αυτό είναι αδιανόητο. Επιπλέον, μιλάμε για πακτωμένα δοκάρια. Ακύρως γίνονται όλοι οι αγώνες. Γίνεται μια βάση για να κουμπώνει το δοκάρι και να μπορούν να απορροφούνται οι κραδασμοί. Μιλάμε για εγκληματική κατασκευή. Γιατί αλλιώς αν έπεφτε κάποιος πάνω στο δοκάρι θα μιλάγαμε για νέο Γιάνκοβιτς για όσους θυμούνται. Και γι’΄αυτό τον λόγο από τότε άλλαξαν οι κατασκευές. Δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΕΚ επειδή έκανε μία επισήμανση. Ο Ατρόμητος ήταν εκεί στις μετρήσεις, ειδε ως έγιναν. Η μέτρηση είναι αυτή που έγινε εξαρχής, οι μετρήσεις που έγιναν κατέστησαν τον αγωνιστικό χώρο εντελώς επικίνδυνο για να γίνουν οι αγώνες».
Ο δικηγόρος της ΑΕΚ, αναφέρθηκε και στην περίφημη μεζούρα που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση των δοκαριών: «Με τη συγκεκριμένη μετροταινία γίνονται μετρήσεις και σε ευρωπαϊκά γήπεδα. Τι είναι η μεζούρα μέσο εγκλήματος για να πρέπει να παραδοθεί; Υπήρχε μια πρεμούρα σε κάποια μέλη της Super League να επιδοθεί ένα έγγραφο, ο σκοπός ήταν ένας, να εξυπηρετηθεί με την έκδοση ενός εγγράφου ο Ατρόμητος. Ακουσα από τον Ατρόμητο, ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα του Ατρόμητου αλλά δεν άκουσα γιατί δεν υπήρχαν εφεδρικά δοκάρια. Αν υπήρχαν και μπορούσαν να βγουν τα προβληματικά δοκάρια, θα είχε λυθεί το πρόβλημα».
Και ο Αλέξης Αλεξίου κατέληξε λέγοντας: «Το να ακούω εδώ ότι υπήρχε τρομερή επιβάρυνση του υπεδάφους, υπήρξε καθίζηση… Είναι επιβαρυμένος επειδή έριχνε χιόνι; Αν προκαλούνταν καθιζήσεις έτσι ευκολία δεν θα γινόντουσαν αγώνες στην Αγγλία και στην Σκανδιναβία. Δυστυχώς δεν έχετε τη δυνατότητα κύριε πρόεδρε, να προσπεράσετε την αξιολόγηση του διαιτητή, την διαπιστωμένη αντικανονικότητα και το μόνο που μένει είναι να διαπιστώσετε αν ο Ατρόμητος, ή η ΑΕΚ ήταν υπεύθυνη για την αντικανονικότητα του αγωνιστικού χώρου. Οι πιθανότητες αγωνιστικά ήταν με το μέρος της ΑΕΚ, δεν είχε κανένα λόγο να αναβληθεί ο αγώνας, η ΑΕΚ είπε “φτιάξτε τα να παίξουμε”. Δεν είπαμε να σκάψουν. Για εμάς είναι ξεκάθαρη υπόθεση, ο Ατρόμητος έχει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση του γηπέδου, δεν συντρέχει κανένα πταίσμα, ούτε δόλια συμπεριφορά του διαιτητή».
Η παρέμβαση του Παναθηναϊκού: «Η μία ομάδα θέλει να πάρει το παιχνίδι για 2,5 πόντους και η άλλη να παιχθεί ποδόσφαιρο»
Με τον αθλητική δικαστή να απορρίπτει το αίτημα της ΑΕΚ για μη παρέμβαση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη διαδικασία, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης ανέφερε για λογαριασμό των «πράσινων»:
«Θα αναφερθούμε στο κανονιστικό κομμάτι που είναι το κύρος του αγώνα. Όσον αφορά την ουσία, μια πλευρά λέει ότι θέλει να πάρει έναν αγώνα για 2.5 πόντους και μια άλλη που λέει ότι θέλει να παιχθεί ποδόσφαιρο. Καλείστε να αξιολογήσετε μια μέτρηση, αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να είναι έγκυρη. Πρέπει να λάβετε τις πραγματικές συνθήκες. Είδαμε τρομερά πράγματα, να ψάχνουμε να βρούμε έναν ψηλό επόπτη, είδαμε πλάνα με λυγισμένο το μέτρο. Ο διαιτητής επιλέγει την κανονικότητα από τον μέσο όρο. Ακόμη και με τον δικό του λάθος τρόπο, η απόκλιση είναι 0.8», υποστήριξε ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού που έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο σε περίπτωση δικαίωσης της ένστασης της ΑΕΚ.
«Ποτέ ο διαιτητής δεν έθεσε θέμα επικινδυνότητας. Ανοίγουμε όχι απλώς τον ασκό του Αιόλου αλλά μια κερκόπορτα. Φαντάζεστε τι θα γίνεται στα παιχνίδια της Γ’ Εθνικής. Θα δούμε προβοκάτσιες που θα αγγίξουν μυθικά επίπεδα. Θα καθορίζει το πρωτάθλημα μας, όχι ο Αραούχο, ο Σπόραρ και ο Χάμες αλλά ο υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που θα βάλει τη γραμμή 3 πόντους πιο δεξιά; Όλα αυτά περί χαντακιών δεν τα έχει πει η ΑΕΚ στον διαιτητή. Όλα όσα ακούσαμε σήμερα δεν τέθηκαν ποτέ υπόψιν του διαιτητή».
Από την πλευρά του ο έτερος εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Βαγιάκος, επεσήμανε: «Ποιος είναι ο λόγος που αναφέρει ο διαιτητής; Δεν αναφέρει τίποτα στο φύλλο αγώνα. Αναφέρει ότι έκρινε τον αγωνιστικό χώρο ακατάλληλο για λανθασμένες διαστάσεις στη μια εστία. Ο διαιτητής είπε ότι δανείστηκε τη μεζούρα από ένα αστυνομικό άφαντο, ούτε ελέγχθηκε αν ήταν εντάξει η μεζούρα. Το ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στον αγωνιστικό χώρο, δεν περιορίζει το εμβαδόν του γηπέδου. Η αίσθηση μας είναι ότι πρέπει να εξετάσετε τον λόγο που αναφέρει ο διαιτητής και να κρίνετε αν οι ελάχιστες αποκλίσεις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή του αγώνα. Αν σε ένα γήπεδο που είναι βαλτώδες, πάει και πατήσει ο τερματοφύλακας θα καθίσει. Τότε θα έχουμε αντικανονικότητα; Ο ένας πόντος είναι στα όρια του λάθους λοιπόν. Θα πρέπει να κριθεί αν κατατέθηκε νόμιμα η ένσταση. Η ένσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν αναφέρεται σε λόγο που αναφέρει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα».
Η παρέμβαση του Ολυμπιακού: «Η ΑΕΚ είπε ότι όλους τους αγώνες της τους δίνει στο γήπεδο, αυτό θέλουμε κι εμείς!»
Για λογαριασμό του Ολυμπιακού, το λόγο πήρε αρχικά ο Βασίλης Δημακόπουλος. «Η διαδικασία δεν είναι πειθαρχική. Έχει κανονιστικό χαρακτήρα. Για τον ίδιο λόγο που έχει έννομο συμφέρον η ΑΕΚ, έχουν και οι άλλες ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία. Δεν φτάνει να λες ότι έχω ένα εκατοστό πόντο διαφορά στη κάθετη μέτρηση της οριζόντιας δοκού πρέπει να πει και πως τον διαπίστωσε. Αν το αποδεικτικό μέσο είναι μη νόμιμο, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη. Έτσι θα γινόταν στα ποινικά δικαστήρια», υποστήριξε ο δικηγόρος του Ολυμπιακού για να λάβει στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Καρπετόπουλος:
«Το άρθρο 19 του δικονομικού κανονισμού επιτρέπει την πρόσθετη παρέμβαση. Μιλάμε εδώ και 2.5 ώρες για μια μέτρηση. Αυτό δεν είναι πειθαρχική διαδικασία, είναι διαδικασία ορθής ή μη εφαρμογής του κανονισμού. Η ΑΕΚ λέει ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός αλλά δεν υπέστη καμιά βλάβη, δεν έγινε ο αγώνας. Διαπιστώθηκε μια παράβαση και ο διαιτητής είπε ότι δεν πρέπει να γίνει. Η ΑΕΚ είπε ότι όλους τους αγώνες τους δίνει στο γήπεδο, αυτό θέλουμε κι εμείς».
Και η πλευρά του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε την παρέμβασή της λέγοντας: «Πρέπει με την απόφαση σας, ο αγώνας να επανοριστεί με τον σωστό τρόπο. Δεν είπανε ποτέ ότι ο Ατρόμητος επίτηδες κατέστησε το γήπεδο αντικανονικό, τον κατηγόρησαν για απρονοησία που δεν είχε εφεδρικά δοκάρια και για τσαπατσουλιά. Αν τιμωρηθεί σήμερα, θα επέλθουν στη βαθμολογία συνέπειες μη αναστρέψιμες. Η μόνη ορθή απόφαση που μπορείτε να πάρετε είναι να επανοριστεί ο αγώνας σε ένα γήπεδο που να είναι όπως πρέπει, αν δεν είναι το γήπεδο του Ατρόμητου».
ΑΕΚ: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα άλλο πέραν της υπαιτιότητας του Ατρόμητου»
Την ώρα που ολοκληρωνόταν η διαδικασία μετά από 2,5 ώρες και ο αθλητικός δικαστής έδινε στους εμπλεκόμενους 24 ώρες διορία για την κατάθεση υπομνημάτων, το λόγο ζήτησε ξαφνικά ο δικηγόρος της ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου:
«Άκουσα να αμφισβητείται όχι μόνο το μέσο αλλά και τα σημεία μέτρησης. Το ειπα και στην αρχή, δεν ζήτησε η ΑΕΚ να πάρει τους βαθμούς, να παιχθεί ο αγώνας με κανονικά τέρματα ζήτησε. Το ζήτησε στις 4.45. Θα μπορούσαν τα τέρματα να έχουν βγει ακόμα και πακτωμένα και να αντικατασταθούν. Δεν το έκανε ο Ατρόμητος. Από τη στιγμή που γνώριζαν και αποδείχθηκε ότι το γνώριζαν, δεν έκαναν κάτι να το διορθώσουν. Τους δόθηκε υπερδιπλάσιος χρόνος, 45 λεπτά. Ο κανονισμός χορηγεί 30 λεπτά δεν μπορώ να δεχτώ τίποτα άλλο πέραν της υπαιτιότητας του Ατρόμητου», υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ καθιστώντας ακόμη πιο σαφή τη θέληση της Ένωσης να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά!
Ο επίλογος της διαδικασίας μάλιστα γράφτηκε με έναν απίθανο διάλογο της Ελευθερίας Ρίζου με τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη:
Ρίζου: «Όταν η ΑΕΚ πήγε στο γήπεδο του Περιστερίου πήγε για να αγωνιστεί. Όταν ο τερματοφύλακας της διαπίστωσε ότι ή αυτός ψήλωσε ή το τέρμα κόντινε, διαμαρτυρηθήκαμε στο διαιτητή. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, να παιξουμε σε ένα γήπεδο με κοντά δοκάρια. Δώσαμε χρόνο και οι υπεύθυνοι του Ατρόμητου έσκαψαν το γήπεδο και δημιούργησαν και άλλο πρόβλημα. Ο μόνος αρμόδιος ήταν ο διαιτητής, ματαίωσε τον αγώνα. Πως να πάει να παίξει η ΑΕΚ, το γήπεδο δεν ήταν κανονικό. Να έρθουμε με να παίξουμε τον αγώνα αλλά με ποιά διάταξη;
Μπουτσικάρης: «Πείτε εσείς ότι θέλετε και θα βρούμε τον τρόπο».
Ρίζου: «Η ΑΕΚ είναι σοβαρή, δεν είναι φαιδρή να μιλάει για δόλο χωρίς να γνωρίζει. Αυτά είναι αστειότητες, αστείων ανθρώπων, να λέμε για δόλο χωρίς να γνωρίζουμε. Το γήπεδο ήταν αντικανονικό, υπεύθυνος είναι η γηπεδούχος ομάδα, ο αγώνας ματαιώνεται και η φιλοξενούμενη ομάδα τον κερδίζει. Είναι τόσο σαφής η διατύπωση του κανονισμού που οτιδήποτε άλλο είναι να είχαμε να λέγαμε».
Τελικά η πολύκροτη διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον Αλέξη Κούγια και τον Ατρόμητο να καταθέτουν ένσταση αοριστίας όσον αφορά τα όσα γράφονται στο φύλλο αγώνα και για το κατηγορητήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια