Μπόστον Σέλτικς: Ο υποτιμημένος κύριος Γουάιτ έχει πάρει φωτιά

ΑΠΕ

Στα πρώτα του… γενέθλια ως «Κέλτης», ο πολυσύνθετος γκαρντ διέλυσε στο 127-116 επί των Χόρνετς ατομικά ρεκόρ, σημείωσε πρωτοφανή συνολικά επίδοση στο ΝΒΑ και ευρισκόμενος στην καλύτερη φάση της καριέρας του κρατάει την παρέα του στην κορυφή.

Δέκα Φεβρουαρίου, αλλά του 2022. Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Ντέρικ Γουάιτ πηγαίνει από το Σαν Αντόνιο στη Βοστώνη, με το αντίθετο δρομολόγιο να ακολουθούν ο (στάσιμος όσο δεν πάει) Tζος Ρίτσαρντσον, ο (δίχως να πείσει ακόμα ότι είναι παίκτης ΝΒΑ) Ρομέο Λάνγκφορντ και ένα πικ πρώτου γύρου του επικείμενου ντραφτ (στο οποίο επελέγη ο άφαντος ακόμα Μπλέικ Γουέσλι).

Δέκα Φεβρουαρίου του 2023. Τα ξημερώματα. Ο Ντέρικ Γουάιτ συμπληρώνει ένα χρόνο ως «Κέλτης» με την εμφάνιση της ζωής του: 33 πόντοι με 8/14 τρίποντα και μονάχα ένα άστοχο δίποντο, 3 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 τάπες! Και μόλις ένα λάθος, σε 37 λεπτά.

Οι Σέλτικς επικρατούν 127-116 των Χόρνετς και εξακολουθούν να διατηρούν με νύχια και με δόντια την πρώτη θέση της Ανατολής (και το καλύτερο ρεκόρ της λίγκας), παρά τις δέκα συνεχόμενες νίκες των Μπακς, που ακολουθούν με μία λιγότερη. Κι ας παρατάχθηκαν δίχως τα 3/5 της βασικής τους πεντάδας.

Στην περιφέρεια, μάλιστα, λείπει εδώ και καιρό ο πόιντ γκαρντ Μάρκους Σμαρτ και εσχάτως και ο γκαρντ-φόργουορντ (που συνήθως ξεκινάει στο «2») Τζέιλεν Μπράουν. Λείπει δηλαδή ο κορυφαίος αμυντικός και πλέον εξαιρετικός πασέρ (11,1 π., 7,2 ασ.) και ο εκ των κορυφαίων ΝΒΑers (26,5 π., 7 ρ., 3.2 ασ.).

Πρόβλημα για τους «πράσινους», ουδέν. Φροντίζει ο… μίστερ Λευκός. Στο σερί τριών νικών που τρέχει η ομάδα του Τζο Ματζούλα, ο Γουάιτ έχει καταγράψει κατά σειρά στις βασικές κατηγορίες 23-7-7, 19-6-3 και 33-3-10. Χωρίς ποτέ να υποπέσει σε περισσότερο από ένα λάθος, παρ’ ότι παίζει μίνιμουμ 36 λεπτά.

Ο κοντός και ατάλαντος που έγινε κορυφαίος και… παγκόσμιος

Καθόλου άσχημα για έναν τύπο που αποφοιτώντας από το λύκειο, δεν είχε την παραμικρή πρόταση ώστε να παίξει μπάσκετ στο NCAA. Βολεύτηκε στη δεύτερη κατηγορία της κολεγιακής βαθμίδας. Ακόμα κι εκεί, σε κάποιο UCCS της γειτονιάς του. Κολοράντο Κολοράντο (δις!) Σπρινγκς η ονομασία του Πανεπιστημίου.

Τέκνο του Πάρκερ του Κολοράντο, ο Γουάιτ πήρε ύψος όταν ενηλικιώθηκε (!) κι έφτασε τα 193 εκατοστά. Ακόμα και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στο άσημο κολέγιο, το περισσότερο που τον βοήθησαν ήταν να μετακομίσει λίγο παραδίπλα, στο -σκέτο- Κολοράντο.

Εχασε και μια χρονιά λόγω της συγκεκριμένης μεταγραφής, μπήκε μεγάλος, στα 23 του, στο ΝΒΑ. Επιλεγείς 29ος στο ντραφτ του 2017, στο οποίο τα δύο πρώτα πικ ήταν οι επίσης γκαρντ Μαρκέλ Φουλτζ και Λόνζο Μπολ. Πού είναι τώρα αυτοί και πού αυτός…

Παίζει με την ίδια ευχέρεια στο «1» και το «2», σουτάρει με τα καλύτερα ποσοστά της καριέρας του μετά τις δύο πρώτες μονοψήφιες σεζόν του (άρα και με λιγοστές προσπάθειες) στους Σπερς, παίζει άμυνα πάνω από τον μέσο όρο και πασάρει εκεί που πρέπει όταν πρέπει, σαν καλός μαθητής του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Ο 28χρονος του φετινού 46% εντός παιδιάς και 39% στα τρίποντα έφτασε να εκπροσωπήσει μέχρι και τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ 2019, να υπογράψει συμβόλαιο 73 εκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του επόμενου έτους, να είναι, εν τέλει, σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια στην ατμομηχανή της κορυφαίας λίγκας.

Μέσα σε όλα, έγινε ο πρώτος ΝΒΑer με 10 ασίστ, 8 τρίποντα και 3 μπλοκ στο ίδιο παιχνίδι, ενώ στη Βοστώνη είχαν να δουν παίκτη με 33-10-8 (π., ασ., τρ.) από τον Αντουάν Γουόκερ. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στη Σάρλοτ, ο άνθρωπός μας είχε προλάβει να φτάσει τους 26 πόντους με 7/7 σουτ από τα 7,25 μ.

Μαζί με τον Τζέισον Τέιτουμ των 41 πόντων (και της επιλογής στο Νο 3 του ίδιου ντραφτ, το 2017) οδήγησε την ομάδα του εκ του ασφαλούς στη νίκη. Πρώτη πλέον στο πρωτάθλημα με 40 νίκες, με την καλύτερη επίθεση στην Ανατολή με 117,6 πόντους και στο Top-4 τόσο στο offensive όσο και στο defensive rating.

Επί προσωπικού, οι 33 πόντοι και τα οκτώ εύστοχα τρίποντα συνιστούν ατομικά ρεκόρ. Σμαρτ και Μπράουν παίρνουν τον χρόνο τους (σ.σ: γυρίζουν μετά το Ολ Σταρ Γκέιμ), διότι το τιμόνι των «Κελτών» βρίσκεται σε ασφαλή χέρια.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News