Ολυμπιακός: Φάληρο – Νέα Φιλαδέλφεια ένα χρόνο μετά

Μασούρας γκολ Παναιτωλικός
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης κάνει, όπως συνηθίζει, μία ακόμα πολύτιμη «βουτιά» στο πρόσφατο παρελθόν του Ολυμπιακού και θυμάται (και θυμίζει) ότι καμία επιτυχία ή τίτλος ΔΕΝ είναι δεδομένος για καμία ομάδα.

Έχω τη συνήθεια, μερικοί μπορείτε να το πείτε και… διαστροφή, να ανατρέχω συχνά στο παρελθόν. Όχι επειδή μου αρέσει να μένω… κολλημένος εκεί απλά γιατί μια «βουτιά» στο παρελθόν συχνά σου δίνει δωρεάν και πολύτιμα μαθήματα. Σου θυμίζει βασικά πράγματα που μπορεί να έχεις την τάση να ξεχνάς γιατί σε… παρασύρει η καθημερινότητα, η ρουτίνα και η… βαβούρα γύρω σου.

Λόγω αυτής της… διαστροφής λοιπόν έψαξα τι συνέβαινε (και έγραφα) στον Ολυμπιακό πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Και το έκανα για τη βραδιά που οι ερυθρόλευκοι ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια, την περασμένη Πέμπτη (9/2) δηλαδή, και δέχονταν εύκολα τρία γκολ από την ΑΕΚ στον α’ ημιτελικό Κυπέλλου.

Το… βαρίδι, το +9β. και η Αταλάντα

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο λοιπόν, την 9η Φλεβάρη του 2022 λοιπόν, ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε στο Γ.Καραϊσκάκης τον Παναιτωλικό επίσης για το Κύπελλο. Ήταν η ρεβάνς της ήττας του με 2-1 στο Αγρίνιο για τη διοργάνωση. Και με δύο γκολ του Μασούρα, ένα στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας και άλλο ένα στην παράταση, η ομάδα του Πειραιά είχε κερδίσει με 3-1 (Φαντιγκά το 1-0 νωρίς, Καρέλης το 1-1) και πάρει την πρόκριση.

Το πιο σημαντικό βεβαίως δεν ήταν αυτό, δηλαδή το… σκότωμα, στο κύπελλο, του Παναιτωλικού και η πρόκριση. Εξάλλου στην περυσινή ιεραρχία στόχων του Ολυμπιακού, ως… βαρίδι έμοιαζε αυτή η διοργάνωση παρά ως στόχος γι’ αυτό και ο τότε κόουτς, Πέδρο Μαρτίνς, έβαζε φουλ ρεζέρβες.

Το σημαντικό ήταν ότι πέρυσι τέτοια μέρα ο Ολυμπιακός ήταν στο +9β. από τον 2ο ΠΑΟΚ στη Super League και βρίσκονταν λίγες μέρες μακριά από το πρώτο του ματς με την Αταλάντα για το Europa League γιατί, σε αντίθεση με τη φετινή σεζόν, συνέχιζε στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης.

Κοιτώντας πίσω (αυτό συμβαίνει με μένα τουλάχιστον, ο καθένας αξιολογεί με βάση τους δικούς του κώδικες και τη δική του λογική τα πράγματα) λοιπόν αξιολογείς καλύτερα όσα ΠΟΛΥΤΙΜΑ είχε η ομάδα στα χέρια της και μοιάζει από υπερβολή έως αστεία εκείνη η υπόκωφη μουρμούρα.

Κοιτώντας πίσω θυμάσαι ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι δεδομένο για καμία ομάδα του πλανήτη, όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή. Κοιτώντας πίσω καταλαβαίνεις / επιβεβαιώνεις πόσο επικίνδυνες είναι καφενειακές εκφράσεις τύπου «το πρωτάθλημα το παίρνει ο Ολυμπιακός και δίχως προπονητή». Και γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες τέτοιες εκφράσεις όταν αναπαράγονται κατά χιλιάδες και «περνούν» στην κοινή γνώμη ως, περίπου, δεδομένες και βέβαιες ότι ισχύουν.

Καλό λοιπόν είναι να ρίχνουμε που και που μια ματιά στο παρελθόν, κοντινό ή πιο μακρινό. Μας θυμίζει πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, κάποια καλά για να τα έχουμε οδηγό, μερικά κακά ώστε να μην φροντίζουμε να μην τα επαναλαμβάνουμε.

ΥΓ: Πολύ, πάρα πολύ, δύσκολο είναι το ματς του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό. Πέρα από φρεσκάρισμα στο σώμα της ομάδας, απαιτείται κυρίως φρεσκάρισμα στο μυαλό. Γι’αυτό και ίσως είναι η πρώτη φορά που αρκετές αλλαγές μοιάζουν τόσο επιβεβλημένες παρότι, συχνά, είναι επικίνδυνο να «σπας» τον κορμό σου από αγώνα σε αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News