PREMIER LEAGUE 2021-22: Το νέο πρωτάθλημα στο... πιάτο σας

Η Premier League επιστρέφει και η sportday.gr σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν. Οι αλλαγές προπονητών, οι σημαντικότερες μεταγραφές και οι ομάδες που αναμένεται να παλέψουν για τον τίτλο, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και την παραμονή.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου επιστρέφει. Η σεζόν 2021/22 για την Premier League ξεκινά την Παρασκευή (22:00) με την αναμέτρηση της Μπρέντφορντ με την Άρσεναλ και αναμένεται να συγκεντρώσει για ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με το μεταγραφικό παράθυρο να είναι ακόμα ανοιχτό θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τα ρόστερ όλων των ομάδων, τις αλλαγές που έχουν προκύψει σε αυτές, αλλά και να εκτιμήσουμε την τελική τους κατάταξη.

Μάντσεστερ Σίτι: Ως συνήθως… το απόλυτο φαβορί!

Ζουν αναμφίβολα την καλύτερη εποχή της ιστορίας τους. Με τρία πρωταθλήματα τα τελευταία 4 χρόνια, οι φιναλίστ του Champions League, δείχνουν για ακόμα μια σεζόν πανίσχυροι. Η παρουσία του Πεπ Γκουαρδιόλα εγγυάται σωστή καθοδήγηση, ενώ η παρουσία του Τζακ Γκρίλις (πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) θα δώσει επιπλέον προοπτικές στο παιχνίδι της. Έχει μαζί με την Τσέλσι το πιο γεμάτο ρόστερ για να αντεπεξέλθει στον “μαραθώνιο” και αν καταφέρει εν τέλει να αποκτήσει και τον Κέιν, δύσκολα δεν θα κάνει… περίπατο και φέτος. Για την ώρα η θέση στην κορυφή της επίθεσης μοιάζει να είναι το μοναδικό μελανό σημείο του ρόστερ, ωστόσο και πέρσι χωρίς φορ έβγαλε ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Θα είναι σημαντικό ένα καλό ξεκίνημα καθώς μέχρι και την 7η αγωνιστική θα έχει παίξει με ΤότεναμΆρσεναλΛέστερΤσέλσι και Λίβερπουλ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η πρωταθλήτρια των μεταγραφών

Η δεύτερη της περσινής κατάταξης και η πρωταθλήτρια μέχρι τώρα των μεταγραφών. Σάντσο και Βαράν την ανεβάζουν επίπεδο σε σημείο που οι φίλοι των “κόκκινων διαβόλων” ονειρεύονται το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 8 χρόνια ξηρασίας. Διαθέτει σούπερ σταρ σε κάθε γραμμή αλλά έχει και ερωτηματικά. Θα είναι κρίσιμο να αντέξει το μικρό ρόστερ, αλλά και να δοθεί γρήγορα λύση με το θέμα του Πογκμπά, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει ανανεώσει. Στα αρνητικά πως δεν θα έχει τον Ράσφορντ, τουλάχιστον, για το πρώτο δίμηνο και πως ο Σόλσκιερ θα κρίνεται φέτος πιο αυστηρά από ποτέ. Στα θετικά πως έχει εξαιρετικό πρόγραμμα στην αρχή που της επιτρέπει ακόμα και το 7 στα 7.

Τσέλσι: Με τον Λουκάκου… τρομάζει!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στοχεύει πλέον να κατακτήσει και τα εγχώρια πρωτεία. Το ρόστερ της τρομάζει, έχει πάρει τον “αέρα” ακόμα και της Σίτι με σερί νικών στα μεταξύ τους, ενώ διαθέτει και ψυχολογία άτρωτου. Η προσθήκη ενός επιθετικού του διαμετρήματος του Λουκακού της προσθέτει με το… καλημέρα 20-25 γκολ και καλύπτει το μοναδικό ίσως κενό που υπήρχε. Ο Τούχελ την πήρε σε κρίση και την απογείωσε, αλλά αυτή τη σεζόν δεν έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ωστόσο αν καταφέρει να κρατήσει την αμυντική λειτουργία στα ίδια επίπεδα και ξεφορτωθεί κάποιους από τους πολλούς ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που διαθέτει για να αποφύγει τις εσωτερικές τριβές, δεν έχει να φοβάται κανέναν.

Λίβερπουλ: Αν δεν τραυματιστεί φέτος κανείς… 

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, που λέει και το άσμα. Την ώρα που οι υπόλοιποι διεκδικητές ξοδεύουν τα εκατομμύρια σαν… πασατέμπους, η Λίβερπουλ έχει μείνει με μοναδική προσθήκη αυτή του Κονατέ για το κέντρο της άμυνας από τις αρχές του καλοκαιριού και τις ανανεώσεις των συμβολαίων κάποιων σημαντικών παικτών (ΆρνολντΆλισονΦαμπίνιο). Βέβαια, ο Κλοπ βλέπει έναν έναν τους τραυματίες, που τόσο του στοίχισαν πέρσι, να επιστρέφουν. Μιλάμε ουσιαστικά, δηλαδή, για την ομάδα που τους έδωσε το πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Θα την βοηθήσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα,η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Ο Γερμανός τεχνικός καλείται να βρει λύση στο θέμα του αντι-Βαινάλντουμ και θα είναι κρίσιμη η σεζόν που θα κάνουν οι Τιάγκο και Κειτά. Ίσως, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της να είναι η μη απόκτηση σέντερ φορ. Τεράστια ευκαιρία για τον,  εξαιρετικό στην προετοιμασία, Τσιμίκα ο τραυματισμός του Ρόμπερτσον.

Λέστερ: Κράτησε τα αστέρια και τα… ερωτηματικά

Τα δύο τελευταία χρόνια κρατούσε την 4αδα στα χέρια της, αλλά και στις δύο σεζόν “αυτοκτόνησε” στο φινάλε. Ομάδα που έχει κερδίσει με το σπαθί της να λογίζεται ως “μεγάλη” τα τελευταία και αναπτύσσεται συνεχώς. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε κατάφερε (μέχρι τώρα) να κρατήσει όλα τα αστέρια της, ενώ ταυτόχρονα γέμισε με ποιοτικές λύσεις την άμυνα (Μπέρτραντ), τον άξονα (Σουμαρέ) και την επίθεση της (Ντάκα). Ο τραυματισμός του Φοφανά στην προετοιμασία, δημιούργησε κάποιον προβληματισμό για τα μετόπισθεν, αλλά κινήθηκαν άμεσα και κάλυψαν το κενό με τον Βέστεργκααρντ. Ερωτηματικό αν αντέχει άλλη μια σεζόν ο Βάρντι και αν ο Ιχεανάτσο μπορεί να επαναλάβει το εκπληκτικό εξάμηνο με το οποίο ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν.

Άρσεναλ: Με αντίπαλο την… εσωστρέφεια και τις αδυναμίες της

Έχει συμπληρώσει πια μια πενταετία εκτός τετράδας και… εντός εσωστρέφειας. Φέτος έκανε και κάνει φιλότιμες προσπάθειες να φτιάξει ένα νέο ρόστερ με ποδοσφαιριστές που έχουν τα καλά χρόνια μπροστά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση και οι μεταγραφές των ΓουάιτΤαβάρεςΛοκογκά,(όλοι τους κάτω των 24ων ετών) αλλά και οι ανανεώσεις των συμβολαίων των Τίρνει και Σμιθ Ρόου, ενώ θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή την Ρεάλ για τον Έντιγκαρντ. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να ξεφορτωθεί πανάκριβα συμβόλαιο ποδοσφαιριστών για να συντομεύσει τη διαδικασία. Ο Αρτέτα στηρίζεται από τον Κροένκε, αλλά φέτος θα κριθεί σκληρά και καθόλου τυχαία το όνομα του είναι μέσα στα φαβορί για την πρώτη απόλυση προπονητή της χρονιάς. Ερωτηματικά αν θα επιστρέψει ο γνωστός Ομπαμεγιάνγκ μετά την περσινή απογοητευτική σεζόν.

Τότεναμ: Αν ξέραμε που θα βρίσκεται ο Κέιν… 

Η πιο δύσκολη ομάδα για να εκτιμήσεις την χρονιά της και αυτό γιατί ακόμα παραμένει θολό το μέλλον του ηγέτη της, Χάρι Κέιν. Ο πρώτος σε γκολ και ασίστ στην περσινή Premier League είναι από αυτούς που αλλάζουν τις ισορροπίες. Επιπλέον, έχει νέο προπονητή, τον Νούνο Εσπίριτο Σάντον που φημίζεται για την αμυντική οργάνωση και το τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά και νέο τεχνικό διευθυντή, τον Ιταλό Φάμπιο Παταρίτσι. Θετικό μέχρι τώρα το πρόσημο του καλοκαιριού καθώς πήρε τον καλύτερο αμυντικό της περσινής Serie A, Κρίστιαν Ρομέρο, αντάλλαξε τον Λαμέλα με τον Μπράιν Χιλ της Σεβίλλης και ανανέωσε τον Σον. Αν μείνει ο Κέιν μπορεί ακόμα και 4αδα, αν φύγει μπορεί να μείνει πιο κάτω και από την 9η θέση.

Άστον Βίλα: Έφυγε ο Γκρίλις, ήρθαν ποιότητα και… βάθος!

Από τις ομάδες που εντυπωσίασαν στο μεταγραφικό παζάρι και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Μπορεί ο Γκρίλις να αποφάσισε να συνεχίσει στα… μεγαλεία της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά οι “χωριάτες” ήταν ήδη προετοιμασμένοι και έκαναν δικούς τους δύο εξαιρετικούς μεσοεπιθετικούς όπως ο Μπουεντία και ο Μπέιλι, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την απόκτηση του Ντάνι Ίνγκς. Επιπλέον με τις προσθήκες των Γιανγκ και Τουανζέμπε απέκτησαν βάθος και στην άμυνα τους. Γενικώς, δεν τους λείπει τίποτα και μπορούν να μπουν σφήνα στους “μεγάλους”. Εκτός του Γκρίλις, μοναδική αποχώρηση άξια αναφοράς αυτή του Τζον Τέρι από το πλευρό του Ντιν Σμιθ. 

Λιντς: Ο Μπιέλσα ανοίγει την όρεξη… 

Στην επιστροφή της στην Premier League μετά από 16 χρόνια, η Λιντς ήταν εξαιρετική και έφτασε να διεκδικεί μέχρι το τέλος ευρωπαικό εισιτήριο. Όπως καταλαβαίνετε τους έχει ανοίξει η όρεξη για ακόμα ψηλότερα, στηριζόμενοι κυρίως στην ποδοσφαιρική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα, Μαρσέλο Μπιέλσα. Δεν έχασε κανέναν σημαντικό της παίκτη το καλοκαίρι, ενώ ενισχύθηκε στην άμυνα αποκτώντας τον Φίρπο από την Μπαρτσελόνα. Με την επιθετική της ποιότητα μπορεί να “σκοτώσει” οποιονδήποτε, αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να προδωθεί από την εύθραυστη άμυνα της. Αν βελτιώσει το τελευταίο πιθανότατα θα παίξει στην Ευρώπη του χρόνου.

Γουέστ Χαμ: Με την πετυχημένη περσινή συνταγή, αλλά και… δύο καρπούζια

Ποιος το περίμενε πέρσι τέτοια εποχή πως η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες θα διεκδικούσε ακόμα και την 4αδα και τελικά θα τερμάτιζε 6η; Κι όμως τα κατάφερε γιατί έκανε ένα σωρό εξαιρετικές επιλογές που της δίνουν κάποιες σταθερές και για τη φετινή σεζόν. Ουσιαστικά θα δούμε την ίδια ομάδα, αν και φαίνεται πως ψάχνει για έναν ακόμα επιθετικό. Μοιάζει δύσκολο να επαναλάβει την περσινή ξέφρενη πορεία, κυρίως γιατί φέτος θα έχει και το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και γιατί όλοι οι υπόλοιποι στα κυβικά τους δείχνουν να είναι καλύτεροι.

Έβερτον: Ο Ράφα στη… μπλε πλευρά του Λίβερπουλ

Ούτε ο Κάρλο Ανσελότι κατάφερε να την επαναφέρει στον.. αφρό και αποχώρησε για την Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη διαδικασία για το χτίσιμο του νέου της γηπέδου να είναι σε εξέλιξη θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ενθουσιώδης προοπτική. Αντί για αυτό ο Μοσίρι και ο Κενράιτ αποφάσισαν να βάλουν την ομάδα σε έναν κύκλο γκρίνιας πριν ξεκινήσει ακόμα η σεζόν με την πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία. Ο Ισπανός έχει αδιαμφισβήτητη αξία, αλλά έχει και ελάχιστους υποστηρικτές στην μπλε πλευρά του Λίβερπουλ και αυτό διορθώνεται μόνο με εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλιστα από την πρώτη μέρα. Κατά τα άλλα αποχωρήσεις δεν υπήρξαν σημαντικές, παρά τις τάσεις φυγής του Χάμες Ροντρίγκες, ενώ ήρθαν οι Γκρέι και Τάουνσεντ που μπορούν να δώσουν πολύτιμες λύσεις στα εξτρέμ.

Γουλβς: Η ζωή χωρίς τον Εσπίριτο Σάντο

Άλλη μια ομάδα που θα εμφανιστεί με νέες ιδέες και με νέο προπονητή. Ο Μπρούνο Λάζε αντικατέστησε τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο και το παρελθόν του υπόσχεται ένα πιο όμορφο για τον θεατή ποδόσφαιρο. Δε μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση χειρότερη από πέρσι όπου ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τραυματισμούς. Το βαρύ πυροβολικό, ο Ραούλ Χιμένες επέστρεψε και μένει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ήρθε δανεικός από την Μπαρτσελόνα ο Τρινκάο για επιπλέον ενίσχυση της επιθετικής γραμμής, ενώ ο Ζοσέ Σα αντικατέστησε τον Ρουί Πατρίσιο κάτω από τα δοκάρια. Θα είναι κομβικό να αφομοιώσουν γρήγορα οι παίκτες τις ιδέες του νέου προπονητή, καθώς ο Λάζε παίζει με τέσσερις στην άμυνα και όχι με τρεις όπως είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι “λύκοι”.

Μπράιτον: Με ταλέντο, αλλά και… γυμνή επίθεση

Ομάδα με ταλέντο και καθαρή φιλοσοφία ποδοσφαίρου που δεν αντικατροπτίζει η περσινή 16η θέση στην τελική κατάταξη. Σε πολλά παιχνίδια ήταν άτυχη χάνοντας αρκετούς βαθμούς στα τελειώματα των αγώνων. Η αποχώρηση του Γουάιτ αποτελεί πλήγμα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία πως ο Πότερ θα την βρει την άκρη. Ο μέσος Μβεπού από την Ζάλτσμπουργκ αποτελεί την πιο σημαντική προσθήκη, ενώ μάλλον προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως αποφάσισαν να πάνε για ακόμα μια σεζόν με τους Μοπέ και Γουέλμπεκ στην επίθεση.

Σαουθάμπτον: Ζόρικη σεζόν χωρίς τον Ινγκς

Η απόλυτη μετριότητα με καθοδικές τάσεις. Ο Ραλφ Χάζενχουτλ βρίσκεται πλέον 3,5 χρόνια στον πάγκο της και άκρη δε μπορεί να βρει. Τεράστιο πλήγμα η αποχώρηση του Ντάνι Ινγκς (πρώτος σκόρερ της ομάδας την τελευταία διετία) που μοιάζει απίθανο να καλυφθεί με το δανεισμό του νεαρού επιθετικού, Μπρόγια από την Τσέλσι. Ο Μπέρτραντ έφυγε ελεύθερος για την Λέστερ και στη θέση του για το αριστερό άκρο της άμυνας ήρθε ο Περόντ από την Μπρέστ. Παράλληλα, άφησε τον ηγέτη της άμυνας, Βέστεργκααρντ να πάει στη Λέστερ και τώρα… τρέχει. Δε θέλει πολύ για να στραβώσει τελείως το πράγμα και να μπει σε περιπέτειες.

Κρίσταλ Πάλας: Όλα τα μάτια στον Πατρίκ Βιεϊρά

Από το 2013 που ανέβηκε έως και πέρσι δεν έχει τερματίσει χαμηλότερα από 15η και ψηλότερα από 10η, ωστόσο είναι από τις ομάδες που περιμένουμε να δούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ρόι Χόντγκσον αποτελεί παρελθόν και μαζί και η ασφάλεια που παρείχε στους Λονδρέζους. Ο Πατρίκ Βιειρά έκανε… το αγροτικό του στη Νις και ήρθε στην Αγγλία για να μείνει. Στόχος του να αλλάξει εντελώς την φιλοσοφία της ομάδας καθώς υπόσχεται επιθετικό και αλέγκρο ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με ανανέωση του γερασμένου ρόστερ.  Έφυγαν πολλές παλιές καραβάνες και ήρθαν αξιόλογοι νεαροί όπως ο μέσος Ολίς που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι με την Ρέντινγκ.

Μπέρνλι: Όλοι λένε ότι θα πέσει και τελικά… θα μείνει ξανά!

Κάθε χρόνο δέχεται χλευασμό για το απαρχαιωμένο της ποδόσφαιρο που στηρίζεται στο.. γιόμα και άγιος ο Θεός. Κάθε χρόνο όμως τα καταφέρνει και μένει στην κατηγορία διαψεύδοντας τα προγνωστικά. Διαθέτει ίσως τον καλύτερο Άγγλο τερματοφύλακα (Πόουπ) και ένα από τα πιο αξιόπιστα κεντρικά δίδυμα αμυντικών (Μι, Ταρκόφσκι) και εκεί θα βασιστεί για να τα καταφέρει και φέτος. Θα είναι σημαντικό για την χρονιά της να τραβήξει στο σκοράρισμα ο πολύ καλός πέρσι, Κρις Γουντ. 

Νιουκάστλ: Βυθισμένη στη μιζέρια της

Η μιζέρια συνεχίζεται στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από καιρό διακρίνεται μια ενότητα, καθώς οι οπαδοί και ο ιδιοκτήτης Μάικ Άσλει έχουν ανοίξει κοινό μέτωπο κατά της Premier League. H διοργανώτρια αρχή “πάγωσε” εκ νέου την διαδικασία αγοραπωλησίας και οι “καρακάξες” συνεχίζουν με την λογική έσοδα-έξοδα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποτελεί τεράστιας σημασίας είδηση η απόκτηση του Γουίλοκ από την Άρσεναλ και μάλιστα με κανονική μεταγραφή. Ο νεαρός μέσοεπιθετικός έσωσε μόνος του την Νιουκάστλ πέρσι, ενώ μαζί με τον Κάλουμ Γουίλσον και τον Σεν Μαξιμέν μπορούν να προβληματίσουν πολλές άμυνας.

Νόριτς: Η ελληνική παροικία και το μεγάλο στοίχημα

Έμεινε μόνο για μια χρονιά στην Τσάμπιονσιπκάνοντας περίπατο την περσινή σεζόν. Η ομάδα του Δημήτρη Γιαννούλη και πλέον και του Χρήστου Τζόλη, δείχνει να έχει τις καλύτερες προοπτικές από αυτές που ανέβηκαν. Με τον ίδιο προπονητή για 5η σεζόν (Ντάνιελ Φάρκε) και τον Τίμου Πούκι να ηγείται της επίθεσης μπορεί να τα καταφέρει και να σωθεί. Σημαντική απώλεια η φυγή του Μπουεντία, αλλά έδειξαν αντανακλαστικά αποκτώντας Ράσιτσα και Σάρτζεντ από την Βέρντερ Βρέμης.

Γουότφορντ: Το φαβορί για… την πρώτη απόλυση της σεζόν

Ο Σίσκο Μουνιόθ ανέλαβε τον Δεκέμβρη, αντικαθιστώντας τον Βλάνταν Ίβιτς, και την οδήγησε στην απευθείας άνοδο, στηριζόμενος κυρίως στην αμυντική λειτουργία. Παρολαυτά, λόγω της ευκολίας με την οποία αλλάζει προπονητές ο Πότσο, ο Ισπανός τεχνικός είναι το πρώτο φαβορί για πρώτη απόλυση της σεζόν. Διαθέτει ρόστερ για το επίπεδο της Premier League, αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να μείνει στην κατηγορία. Σημαντικότερες προσθήκες, ο Κινγκ από την Έβερτον και ο Κούτσκα από την Πάρμα.

Μπρέντφορντ: Θα ζήσει το παραμύθι της… 

Έσπασε την “κατάρα” των πλέι-οφ, επικράτησε της Σουόνσι και ανέβηκε για πρώτη φορά μετά από 74 χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Έγινε η 50η ομάδα που θα αγωνιστεί στην Premier League και η 10η από το Λονδίνο. Η φιλοσοφία του Δανού προπονητή, Τόμας Φρανκ είναι άκρως επιθετική, αλλά μοιάζει δύσκολο να τα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο στο επίπεδο της Πρέμιερ. Αξίζει να προσεχτεί ο επιθετικός Τόνει που τα… έσπασε πέρσι με 31 γκολ, ενώ η σημαντικότερη μεταγραφή της είναι ο Νορβηγός, Κρίστοφερ Άιερ από την Σέλτικ. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News