Ολυμπιακός: Το 11-0 εξαρτάται μόνο από το... μυαλό του!

Sportday.gr

Οι τρεις φετινές μονομαχίες με τον Παναθηναϊκό δείχνουν ξεκάθαρα στον Ολυμπιακό τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί απέναντι στον “αιώνιο” αντίπαλό του.

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα πρωτόγνωρο υπέρ του σερί κερδίζοντας τις δέκα τελευταίες αναμετρήσεις του κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. Από την ώρα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτιαξε την ομάδα του όπως ακριβώς οραματιζόταν, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει μόνο στο πρώτο παιχνίδι της περσινής Basket League χάρη στα μαγικά του Νεμάνια Νέντοβιτς.

Τη φετινή σεζόν οι ερυθρόλευκοι έχουν νικήσει τον «αιώνιο αντίπαλό» τους και στον τελικό του Σούπερ Καπ στη Ρόδο, και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, αλλά και σε εκείνο για την προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Euroleague στο ΟΑΚΑ. Σήμερα, αναζητούν την τέταρτη φετινή και ενδέκατη συνεχόμενη νίκη τους και για να φτάσουν σε αυτό θα πρέπει να ενώσουν τα κομμάτια και των τριών προηγούμενων εμφανίσεων.

Να παίξει την άμυνα της Ρόδου

Στον τελικό του Σούπερ Καπ οι δύο ομάδες ήταν μουδιασμένες γι’ αυτό και τα ποσοστά τους από την περιφέρεια ήταν παρόμοια (7/26 ΠΑΟ, 7/29 ΟΣΦΠ). Όμως οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στο δίποντο σουτάροντας με 51,6% (16/31) έναντι του 38,5% (10/26) των πράσινων. Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτα εύστοχος στις βολές (14/14) κάτι που δε συμβαίνει συχνά στα τελευταία παιχνίδια.

Ακόμη, οι ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν στον τομέα των ριμπάουντ (39 έναντι 28) με τον Τζοέλ Μπολομπόι να κάνει αισθητή την παρουσία του από το πρώτο του κιόλας ντέρμπι ενώ οι ασίστ ήταν ελαφρώς υπέρ των ερυθρόλευκων (18 έναντι 13).

Αλλά το σκέλος που έκανε τη νίκη των Πειραιωτών ακόμα πιο εύκολη ήταν αυτό της άμυνας. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα κράτησαν εκείνους του Ράντονιτς στους 9 μόλις πόντους σε τρίτη και τέταρτη περίοδο γι’ αυτό και η τελική διαφορά έφτασε τους 15 πόντους, παρ’ όλο που ο νικητής έβαλε μόλις 67.

Να μην έχει τα μπλακ άουτ του ΣΕΦ

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός προερχόταν από ήττα κόντρα στην Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Αν και η πρώτη περίοδος κύλησε φανερά υπέρ τους (24-14), στη δεύτερη εμφανίστηκαν τα όλο και πιο συνηθισμένα εκείνη την περίοδο «μπλακ άουτ» των ερυθρόλευκων καθώς ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με επιμέρους 11-24. Βεζένκοφ και Φαλ, όμως, δεν άφησαν τη νίκη να τους γλιστρήσει από τα χέρια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είχε ονοματεπώνυμο και αυτό λεγόταν Ντουέιν Μπέικον. Έχοντας τη στήριξη των Πάρις Λι και Νέιτ Γουόλτερς που ήταν επίσης εξαιρετικοί, το τριφύλλι λίγο έλειψε να αποδράσει με μια πολύ σημαντική νίκη κυρίως από πλευράς ψυχολογίας. Δεν το κατάφερε, όμως, και η αναμέτρηση αυτή λειτούργησε ως καμπανάκι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.

Να έχει την πολυφωνία του ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ μετά τις ήττες σοκ από Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα και μάλιστα χωρίς τον MVP του τη φετινή σεζόν, Σάσα Βεζένκοφ. Ε και; Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν 95 πόντους. Έξι παίκτες σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων ενώ η τελική συγκομιδή των ασίστ έγραψε 28! Πόσες έγραψε ο Παναθηναϊκός; Μόλις 10. Και αυτή ήταν η καθοσριστική διαφορά των δύο ομάδων.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν με απόλυτη συγκέντρωση θέλοντας να βγάλουν αντίδραση, καθάρισαν το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο (36-53), έφτασαν σε διαφορές ακόμα και άνω των 30 πόντων και είδαν μόνο τον Ντουέιν Μπέικον να τους κάνει ζημιά (30π.) αλλά όχι ουσιαστική καθώς ο Αμερικανός φόργουορντ το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει τη διαφορά στα τελευταία λεπτά.

Και στα τρία παιχνίδια κυριάρχησε μέσα στη ρακέτα

Κοινός παρονομαστής και των τριών φετινών αναμετρήσεων είναι η κυριαρχία του Ολυμπιακού κάτω από τα καλάθια. Ο Μουστάφα Φαλ κάνει πάρτι είτε αντιμετωπίζει τον Γκουντάιτις είτε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον Παπαγιάννη ενώ ο Τζοέλ Μπολομπόι δεν κατάφερε να βοηθήσει μόνο στο παιχνίδι πρωταθλήματος στο ΣΕΦ.

Είναι σίγουρο πως εκεί θα θελήσει να χτυπήσει και το σημερινό παιχνίδι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Μουστάφα Φαλ δεν έχει μόνο την ικανότητα να σκοράρει αλλά έχει την ικανότητα και να δημιουργεί γι’ αυτό θα είναι ξανά η αιχμή του δόρατος της επίθεσης του Ολυμπιακού ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ θα δει ίσως για πρώτη φορά ένα τεσσάρι του Παναθηναϊκού να του ρίχνει μπασκετικό «ξύλο» καθώς ο Αγραβάνης είναι αρκετά πιο σκληρός από τον Γουίλιαμς.

Στην περιφέρεια το δίδυμο των Μπέικον και Λι είναι εκείνο που κουβαλά τον Παναθηναϊκό στην επίθεση. Πονίτκα και Γουόλτερς κάνουν δουλειά, όμως οι δύο πρώην παίκτες της Μονακό έχουν ξαναχτυπήσει τον Ολυμπιακό και λίγο έλειψε να το κάνουν και τη φετινή σεζόν. Γουόκαπ και Παπανικολάου θα έχουν… μπόλικη δουλειά στα μετόπισθεν και η αμυντική τους αποτελεσματικότητα θα αποτελέσει και εκείνη κλειδί για την πρόκριση.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News