BUNDESLIGA: Ο χάρτης του νέου γερμανικού πρωταθλήματος

Μπορεί η Δυτική Γερμανία να έπαψε να υφίσταται στις αρχές της δεκαετίας του 90’, με την πρώτη του «τείχους της ντροπής» , αλλά ποδοσφαιρικά ζει και… βασιλεύει.

Λίγες ημέρες – ή καλύτερα ώρες – απομένουν για την έναρξη της Bundesliga για τη σεζόν 2021-2022. Ο χάρτης της πρώτης κατηγορίας δεν άλλαξε δραστικά, αν και είναι πλέον… ορατή η απουσία μιας ομάδας από τον γερμανικό Βορρά, ο οποίος είχε σταθερά παρουσία για δεκαετίες.

Ο κύριος όγκος των ομάδων της Bundesliga, προέρχεται από την δυτική Γερμανία, κατά μήκος των συνόρων με τη Γαλλία και τις νότιες χώρες. Tην… τιμητική τους έχουν οι περιφέρειες της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και του Χέσε, καθώς επίσης και αυτές που βρίσκονται νοτιότερα στις άκρες του Ρήνου (Ρίνελαντ – Παλατινάτο, Μπάντε – Βίτενρμπεργκ).

Ουσιαστικά σε αυτή την ευρύτερη περιοχή συναντάμε τις 11 από τις 18 ομάδες της κατηγορίας. Βορειοδυτικά ξεκινώντας γεωγραφικά από το Μπόχουμ και συνεχίζονταν στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Γερμανίας με το Μπίλεφελντ, το Ντόρτμουντ, το Γκλάντμπαχ και το Λεβερκούζεν. Λίγο πιο κάτω συναντάμε την πανέμορφη Κολωνία, ενώ συνεχίζοντας τη διαδρομή νότια και κεντρικά υπάρχουν άλλες δύο ομάδες, η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και η Μάιντς. Ακολουθούν στην πορεία η Χόφενχαϊμ και η Στουτγκάρδη, ενώ τις παρυφές του Μέλανα Δρυμού στα σύνορα με το τριεθνές (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία) είναι το Φραϊμπουργκ.

Η… μοναξιά της Λειψίας

Σειρά παίρνει η Βαυαρία. Στον Βορρά της, η νεοφώτιστη Γκροϊτέρ Φυρτ που εδρεύει κοντά στη Νυρεμβεργη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου η πρωταθλήτρια Μπάγερν και η Άουγκσμπουργκ. Αφήσαμε τελευταίες τις τέσσερις ομάδες που απέχουν πολλοί από τις υπόλοιπες και είναι αυτές που θα έχουν τα περισσότερα  ταξίδια κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η Λειψία, που είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας, στην κεντροανατολική Γερμανία. Βορειοδυτικά της, ακριβώς στο κέντρο ουσιαστικά της χώρας είναι η Βόλφσμπουργκ, ενώ για το τέλος υπάρχουν οι ομάδες της πρωτεύουσας. Χέρτα και Ουνιόν Βερολίνου αποτελούν γεωγραφικά τις βορειότερες ομάδες της Bundesliga, από τη στιγμή που φέτος δεν θα υπάρχουν τόσο η Βέρντερ Βρέμης που υποβιβάστηκε, όσο και το Αμβούργο το οποίο παρέμεινε για άλλη μια σεζόν στην β’ Γερμανίας.

Το φετινό πρωτάθλημα της Bundesliga θα είναι ενδιαφέρον και γεωγραφικά και για έναν επιπλέον λόγο. Μπορεί να λείπει το Ντόρτμουντ – Σάλκε, το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ, όμως αν εξαιρέσουμε τη Λειψία , την Γκροϊτερ Φιρτ και την Βόλφσμπουργκ, όλες οι υπόλοιπες ομάδες έχουν να δώσουν τοπικά ντέρμπι, τα οποία πάντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News