Γιώργος Χελάκης: Κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανταγωνιστές του, αν υποτιμήσουν τον Παναθηναϊκό ενόψει των πλέι οφ. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Για λόγους που σε μένα φάνηκαν ακατανόητοι, μετά το παιχνίδι με τον Βόλο, γράφτηκαν διθυραμβικά σχόλια σχετικά με την απόδοση του Παναθηναϊκού. Θεωρήθηκε δηλαδή πως με βάση την απόδοση των «πρασίνων», στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έχει ήδη συντελεστεί η αγωνιστική τους βελτίωση κι η ομάδα επανέρχεται στα επίπεδα του πρώτου γύρου.

Με την άποψη αυτή διαφώνησα θεωρώντας ότι μόνο σε ένα παιχνίδι με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας θα μπορούσε να εξαχθεί τέτοιο συμπέρασμα. Ακολούθησε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όπου οι «πράσινοι» υστέρησαν χαρακτηριστικά και υπήρχαν στιγμές που δεν έπαιζαν τίποτε άλλο παρά μαζική άμυνα -και μάλιστα- με τυφλές απομακρύνσεις.

Μετά την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι ακολούθησαν κριτικές, συνισταμένη των οποίων ήταν ότι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν είναι ικανή να παραμείνει στη διεκδίκηση του τίτλου. Οπως οι πρώτες κριτικές ήταν υπερβολικές, έτσι κι αυτές που ακολούθησαν το ντέρμπι είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής.

Με την έννοια αυτή έχει δίκιο ο προπονητής του Παναθηναϊκού όταν λέει ότι η ομάδα του πρέπει να κριθεί απ’ τη συνολική της παρουσία στο πρωτάθλημα κι όχι απ’ την απόδοσή της σε ένα παιχνίδι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολλές φορές έχουν πάρει το πρωτάθλημα ομάδες που έχουν χάσει ντέρμπι με απόδοση κάκιστη.

Από ένα και μόνο παιχνίδι δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για τη συνολική αγωνιστική εικόνα μιας ομάδας. Ο Παναθηναϊκός παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας κι εξακολουθεί να θεωρείται βασικός διεκδικητής του τίτλου.

Στο Φάληρο η απόδοσή του ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αλλά και των απαιτήσεων. Το παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ο προπονητής του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει τα περιθώρια να επανέλθει στον δρόμο των καλών εμφανίσεων ώστε να παραμείνει με αυξημένες πιθανότητες στη διεκδίκηση του τίτλου.

Η υποτίμηση του Παναθηναϊκού, αλλά και της δουλειάς που κάνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι λάθος. Θα το πληρώσουν οι ανταγωνιστές του στον βαθμό που θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι θα είναι εύκολη λεία στα πλέι οφ. Την κατάρρευσή του είχαν… προφητεύσει αρκετοί μετά τον καταστροφικό Ιανουάριο, αλλά οι «πράσινοι» βρήκαν τους τρόπους να επανέλθουν.

Η ισοπαλία στο ντέρμπι τόνωσε το ηθικό του «τριφυλλιού», που ακόμα και σε βραδιά με άσχημη απόδοση δεν νικήθηκε. Τη στιγμή που ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν το μεταξύ τους ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός πάει με θεωρητικά βατό πρόγραμμα στα πλέι οφ κι ενώ ο κακός τους δαίμονας, ο ΠΑΟΚ, είναι πίσω επτά βαθμούς…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News