ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: Το προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβας

Ο γνώριμος Βάις, το προ διετίας κάζο του ΠΑΟΚ, το αστέρι και αυτά που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός. Ό,τι θέλετε να ξέρετε για τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο Ολυμπιακός αφήνει πίσω το τη Λουντογκόρετς, τον αποκλεισμό από το Champions League και ό,τι αυτός άφησε και επικεντρώνεται πλέον στην επόμενη αντίπαλο με στόχο, αυτή τη φορά, την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

Σλόβαν Μπρατισλάβας λέγεται το επόμενο “εμπόδιο” για τους πρωταθλητές Ελλάδας και μόνο εύκολο δεν είναι, αφού πρόκειται για την πρωταθλήτρια Σλοβακίας, την αήττητη έως τώρα στο εφετινό πρωτάθλημα και την ομάδα που έβαλε δύσκολα στη Γιουνγκ Μπόις, η οποία τελικά την απέκλεισε από τα προκριματικά του Champions League.

Μεγαθήριο από τη Σλοβακία “απειλεί” τον Ολυμπιακό

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Πέρυσι η Σλόβαν κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας της, το τρίτο συνεχόμενο, επιβεβαιώνοντας πως τα τελευταία χρόνια είναι το μεγαθήριο της Σλοβακίας. Συνολικά μετράει 15 πρωταθλήματα, ενώ η κορυφαία στιγμη στην πολύχρονη ιστορία της είναι η καράκτηση του κυπέλλου UEFA το, μακρινό, 1969 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα (3-2).

Στο τρέχον πρωτάθλημα έχει παίξει ήδη δύο αγώνες και μετράει ισάριθμες νίκες, επικρατώντας εκτός έδρας με 4-1 της Λιπτόβσκι και με 2-0 εντός της Τρέντσιν.

Οι εφετινές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις άρχισαν από νωρίς και συγκεκριμένα στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League όπου απέκλεισε τη Σάμροκ από την Ιρλανδία με μία νίκη (2-0) και μία ήττα (2-1). Επόμενος αντίπαλος, στον 2ο προκριματικό, ήταν η Γιουνγκ Μπόις. Η ελβετική ομάδα ήταν το φαβορί και το απέδειξε αποκλείοντας την αντίπαλο του Ολυμπιακού, η οποία ωστόσο ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχη βάζοντας δύσκολα στο σύλλογο από την Ελβετία. Στο πρώτο ματς στη Σλοβακία δεν είχαμε νικητή και γκολ (0-0), ενώ στη ρεβάνς η Σλόβαν ηττήθηκε 3-2.

Μετά τον… υποβιβασμό στα προκριματικά του Europa League, η Σλόβαν Μπραντισλάβας έπαιξε κόντρα στη Λίνκολν Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ στον 3ο προκριματικό γύρο. Οι Σλοβάκοι επικράτησαν στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας με 3-1, ενώ στη ρεβάνς το 1-1 έγραψε την ιστορία της αναμέτρησης.

Ο γνώριμος Βάις

Στα αξιοσημείωτα για την προσεχή αντίπαλο των Πειραιωτών είναι ένα γνώριμο πρόσωπο που στο πρόσφατο παρελθόν φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Βάις, ο οποίος αγωνίζεται εκεί από την περσινή χρονιά, ενώ η ομάδα είναι… οικογενειακή υπόθεση, αφού στον πάγκο κάθεται ο πατέρας του, Βλάντιμιρ Βάις Sr.

Η ιστορία του Βάις με τα ερυθρόλευκα είναι ένα από τα “what if” του Ολυμπιακού. Πήγε το 2013 στους Πειραιώτες σε ηλικία 24 ετών και μέτρησε μόλις 5 μήνες παρουσίας με 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, τρεις στο κύπελλο και πέντε στο Champions League. Αν άφησε κάτι πίσω του σε αυτή τη σύντομη παρουσία με τα ερυθρόλευκα είναι το εκπληκτικό γκολ κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στην ήττα του Ολυμπιακού με 1-4 στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Οι Πειραιώτες ουδέποτε έβγαλαν από το κάρδο των Σλοβάκο εξτρέμ όλα αυτά τα χρόνια και υπήρξαν φορές που έκαναν επαφή μαζί του για το ενδεχόμενο… επανασύνδεσης. Πιο πρόσφατη αυτή πριν από περίπου 1.5 χρόνο όταν ο Βάις, πριν συμφωνήσει με τη Σλόβαν, είχε μιλήσει με τον Ολυμπιακό για πιθανή επιστροφή του δίχως όμως αποτέλεσμα.

Το αστέρι

Το αστέρι, όμως, τον Σλοβάκων δεν είναι ο Βάις. Ο παίκτης που αποτελεί πηγή κινδύνου για την άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Ραφαέλ Ρατάο, MVP της περσινής σεζόν για τη Σλόβαν με 14 γκολ και 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το πάθημα του ΠΑΟΚ

Το τελευταίο ραντεβού της Σλόβαν με ελληνική ομάδα άφησε πίσω του… πόνο. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού είχε αγωνιστεί πριν από 2 χρόνια με τον ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ του Europa League, αναγκάζοντας τον Δικέφαλο του Βορρά σε πρόωρο αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ, με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο, τη χρονιά μετά την κατάκτηση του νταμπλ, αντιμετώπισε τους Σλοβάκους για την πρόκριση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς, εκτός έδρας, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0 και πήγε στην Τούμπα για την μεγάλη ανατροπή. Εκεί, όμως, τα… θαλάσσωσε, δέχθηκε δύο γκολ και παρά τη νίκη με 3-2 αποκλείστηκε από νωρίς από την Ευρώπη.

Όσον αφορά στην έδρα της Σλόβαν Μπρατισλάβας, αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα “καυτή” σε ένα άκρως ποδοσφαιρικό γήπεδο. Συγκεκριμένα, από Μάρτιο του 2019 μετακόμισε στο “Τεχελνέ Πόλε“, χωρητικότητας 22.500 θέσεων, στο οποίο αγωνίζεται πλέον και η εθνική Σλοβακίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News