ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Όσα θα προσφέρει ο Τόμας Γουόκαπ στους «ερυθρόλευκους»

Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί μέχρι στιγμής τη σημαντικότερη προσθήκη της περιφέρειας του Ολυμπιακού. Η προσφορά του αναμένεται να είναι πολυεπίπεδη τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση.

Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί την πιο σημαντική -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προσθήκη του «ερυθρόλευκου» καλοκαιριού και διανύει ήδη τα πρώτα του 24ωρα στην Αθήνα, αφού προχθές το βράδυ έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε αυτήν τη νέα εκδοχή της περιφέρειας του Ολυμπιακού, που για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία δε θα έχει τον Βασίλη Σπανούλη στα σπλάγχνα της, ο Γουόκαπ αποτελεί έναν ρυθμιστικό παράγοντα, πίσω ή και δίπλα στον Σλούκα για τη σεζόν που μας έρχεται.

Όσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναζητά τον σουτέρ, που θα αποτελέσει το ακροτελεύταιο κομμάτι της περιφερειακής γραμμής, μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς ο Αμερικανός πρώην παίχτης της Ζαλγκίρις κουβαλά μαζί του… σταθερές, τις οποίες θα δούμε και στο λιμάνι.

Το κορμί του στην άμυνα

Στην τριετία που πέρασε στο Κάουνας, είτε με τον Σάρας, είτε με τον Σίλερ στην άκρη του πάγκου, γνωρίζαμε πως ο Γουόκαπ είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών όσον αφορά την άμυνα. Η ικανότητά του να πιέζει την μπάλα, τον έστελνε πάντα στον πιο επικίνδυνο γκαρντ του αντιπάλου. Ο Σλούκας το έμαθε με τον… χειρότερο τρόπο στις 22 του Γενάρη, όταν ο Αμερικανός του πήρε το πορτοφόλι, στο παιχνίδι που εν πολλοίς εκτροχίασε τον Ολυμπιακό από τον δρόμο προς τα playoff.

Πέρα από την πίεση στην μπάλα, ο Γουόκαπ έχει έναν πολύ δυνατό κορμό (ύψος 1.93) κάτι που τον κάνει ένα εργαλείο για την άμυνα με αλλαγές, τις οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιεί ο Μπαρτζώκας. Το μέγεθός του βοηθάει και σε όλες τις hustle καταστάσεις, αφού είναι από τους γκαρντ που βοηθάει πολύ στο αμυντικό ριμπάουντ. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Euroleague με 2.4 (14.3% η αναγωγή στα analytics).

Να λύσει τα χέρια του Σλούκα

Ο 28χρονος πλέον έχει στην πλάτη του τρεις χρονιές εμπειρίας στην Euroleague. Έτσι, στον επιθετικό τομέα θα κληθεί να υπηρετήσει έναν διπλό ρόλο. Θα είναι ο γκαρντ που θα ηγηθεί και θα κουμαντάρει τη second unit αφού ο Σπανούλης “δε μένει πια εδώ”. Σημαντικότερος τομέας βέβαια είναι ο ρόλος της «βαλβίδας αποσυμπίεσης» του Σλούκα, κάτι που πέρσι δεν είχε ο Ολυμπιακός.

Ο Γουόκαπ θα υπηρετήσει σχήματα τόσο μόνος του, όσο και δίπλα στον ηγέτη της περιφέρειας του Ολυμπιακού. Βέβαια είναι κάτι που μπορεί να κάνει, αφού αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους two-way παίχτες της Euroleague.

Μπορεί να τρέξει με συνέπεια το πικ εν ρολ, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του «μπάσκετ Μπαρτζώκα», αλλά και να αξιοποιηθεί ως ένας σποτ σουτέρ. Στη Ζαλγκίρις βελτίωσε πολύ το στατικό του σουτ, κάτι που δεν είχε με συνέπεια στην καριέρα του, και από το 29.5% της σεζόν 2018-19, σούταρε με 46.7% και 37.1% τις δύο επόμενες. Μάλιστα η διαφορά έγκειται και στην εμπιστοσύνη που έχει στα χέρια του, αφού έφτασε να παίρνει 3.4 προσπάθειες μέσο όρο, μη επιτρέποντας τις άμυνες να τον αφήσουν από την προσοχή τους.

Λείπει το συμπλήρωμα της περιφέρειας

Σαφώς και όλα αυτά δε συνηγορούν στο ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι ολοκληρωμένο. Είτε με τον Τάισον Κάρτερ, είτε χωρίς αυτόν, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται ένα ακόμα κομμάτι για να λένε πως είναι πλήρεις από άποψη σχεδιασμού στην περιφέρεια. Τον παίχτη που αναζητά ο Μπαρτζώκας επίμονα και θα αποτελέσει τον γκαρντ-σουτέρ, που θα λειτουργήσει ως ο παίχτης κλειδί για το spacing, αφού πέραν από το σκορ αυτό καθαυτό, θα παίξει σημαντικό ρόλο στους χώρους που θα βρει ο Φαλ -ένας σέντερ που δεν είναι ο κλασικός finisher στο πικ εν ρολ- για να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι.

Παρόλα αυτά η σταθερά του Γουόκαπ αποτελεί έναν λόγο αισιοδοξίας για τον κόουτς του Ολυμπιακού και ασφάλειας, ώστε να μην κινηθεί βιαστικά όσον αφορά την υπόλοιπη στελέχωση των «κοντών».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News