Βασίλης Σπανούλης: Το τάιμ άουτ και η σκληρή πραγματικότητα

EUROKINISSI

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη του Περιστερίου με τον Άρη στο Αλεξάνδρειο, 83-78, ο Βασίλης Σπανούλης έγινε έξαλλος με δημοσιογράφο που τον ρώτησε για το τάιμ άουτ που πήρε με τη διαφορά στους τρεις πόντους και 6” να απομένουν για τη λήξη.

Η ευαισθησία του Βασίλη Σπανούλη, απορρέουσα της καταγωγής του, Λαρισαίος γαρ, για τη σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, είναι αυτονόητη.

Ο θρύλος του μπάσκετ, πλέον με κοστούμι και γραβάτα στον πάγκο του Περιστερίου, δεν θα μπορούσε παρά να πενθεί, όπως όλη η χώρα, μπροστά στη στιγμή. Με αυτό το μοτίβο, άλλωστε, ξεκίνησε και τη συνέντευξη Τύπου του ύστερα από τη νίκη του Περιστερίου επί του Άρη για την Basket League, 83-78, μέσα στο Αλεξάνδρειο.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι πάντως που έγιναν ΤΑ όργια. Εκτός από τις βρισιές, η πρώτη διαιτητής, Βάσω Τσαρούχα, δέχθηκε φτύσιμο από οπαδό. Το παιχνίδι διακόπηκε για μία ώρα και δέκα λεπτά και το γήπεδο εκκενώθηκε για να συνεχιστεί κανονικά. Το Περιστέρι προηγούνταν 3 πόντους με έξι δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη και ο Σπανούλης πήρε τάιμ άουτ, με την ομάδα του να έχει κατοχή μπάλας.

Δημοσιογράφος μετά, στη συνέντευξη Τύπου, ρώτησε τον κόουτς του ΓΣ για αυτήν την κίνηση. Κομίζονται γλαύκες στην Αθήνα με την αναφορά ότι η ερώτηση τουλάχιστον ενείχε μομφή για unfair play.

Βεβαίως, μόνο κάποιος που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα σπορ σε επαγγελματικό επίπεδο θα μπορούσε να αντιλαμβάνεται ως πρόκληση το γεγονός ότι ο προπονητής μίας ομάδας που προηγείται με τρεις πόντους -δηλαδή ένα σουτ- δεν θα είχε υπολογίσει ότι υπάρχουν πλείστοι όσοι τρόποι για να πάθει ζημιά σε τόσο χρόνο.

Το Περιστέρι νίκησε στο Αλεξάνδρειο, αλλά όχι πριν οπαδοί του Άρη δείξουν την πιο χυδαία διάστασή τους

Μάνι μάνι, χωρίς να είναι κάποιος ειδικός, το Περιστέρι θα έκανε επαναφορά από το κέντρο του γηπέδου, ενώ θα έπρεπε να δοθούν οδηγίες για την πρώτη πάσα, που θα ήταν απαραίτητο να καταλήξει σε χέρια συμπαίκτη. Επίσης, θα έπρεπε να διαμορφωθεί ένα αμυντικό σχέδιο για ό,τι θα έπρεπε να συμβεί αν ο παίκτης που θα πήγαινε στη γραμμή του φάουλ, θα έχανε και τις δύο βολές του.

Ο Σπανούλης βρέθηκε στη θέση να μιλάει για μια εθνική τραγωδία, τη στιγμή που ένα πενθήμερο μετά το καταστροφικό συμβάν και ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 57, μπαίνει σε ένα γήπεδο που άνθρωποι φωνασκούν και επιδίδονται σε χυδαιότητες, δίχως ίχνος σεμνότητας μπροστά στο μέγεθος του πόνου που έχει προκληθεί. Ο ίδιος, χωρίς να έχει ευθύνη, είναι μέρος αυτού του πράγματος.

Οπότε, τώρα τοποθετείται σε μια συνέντευξη Τύπου με τρόπο που υποδηλώνει σεβασμό, σαν να θέλει να σβήσει μονοκοντυλιά όσα έγιναν στο παρκέ και να βάλει την κατάσταση σε μια σωστή διάσταση. Και με το που τελειώνει τη δήλωση, ο δημοσιογράφος δεν διστάζει να τον ρωτήσει για το τάιμ άουτ που πήρε.

Σε αυτό το σημείο, φυσικά, η ψυχραιμία χάνεται. Παρά το γεγονός ότι η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, ο προπονητής του Περιστερίου ίσως δεν έχει την υπομονή να παραθέσει τους λόγους που μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι αυτονόητο, σε βαθμό τέτοιο που δεν χρειάζεται καν δίπλωμα προπονητή.

Ο Σπανούλης δεν διέφυγε του καθήκοντός του, υπό την έννοια ότι μπήκε στο Αλεξάνδρειο και κοούτσαρε την ομάδα του, οδηγώντας την σε μια νίκη. Δηλαδή, είχε να κάνει μία δουλειά και την πραγματοποίησε, παρά το γεγονός ότι η σκέψη του βρισκόταν στο δυστύχημα και τις οικογένειες που πενθούσαν.

Ενδεχομένως, όμως, να ήταν χρηστό να μιλήσει για το παιχνίδι σε συνάρτηση με το δυστύχημα. Να αναρωτηθεί, δηλαδή, πώς είναι δυνατόν σε μια χρυσή ευκαιρία που δίνεται ώστε οι άνθρωποι που απαρτίζουν το σύνολο να δείξουν ότι είναι αρραγείς, η αντίδραση να είναι μπινελίκια και χλέπες.

Ο Βασίλης Σπανούλης ίσως χρειαζόταν να μιλήσει πιο ξεκάθαρα για την ηθική σήψη των επεισοδίων στο Αλεξάνδρειο

Να αναρωτηθεί γιατί, τουλάχιστον αυτό το παιχνίδι, δεν ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει είδηση και μαζί μήνυμα. Να διερωτηθεί για ποιο λόγο, μέσα στις οιμωγές, οι άνθρωποι κατασπαταλούν ενέργεια να βρίζουν και να σιχτιρίζουν, τη στιγμή που η ίδια η χώρα υποφέρει εξαιτίας διαδοχικής ανικανότητας.

Να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που έφτυσε τη διαιτητή, να ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για το κατά πόσο η κίνηση ήταν απλώς ενός κάφρου και δεν ενείχε σεξιστικό και ρατσιστικό ύποβαθρο, να μιλήσει για την εντελή ηλιθιότητα των ανθρώπων που ενώ μια ισχυρή ένδειξη ότι ζούμε τυχαία σε αυτήν τη χώρα φάνηκε, εκείνοι προτιμούν να αναλώνονται σε εχθρικές ενέργειες απέναντι σε συνανθρώπους τους που δεν τους έχουν προσβάλλει προσωπικά ούτε έχουν κάνει κάτι άλλο.

Να ζητήσει σεβασμό, όχι για τον ίδιο αλλά, για τα θύματα της αδόκητης καταστροφής. Αν ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος στα παρκέ έχει ζήσει τόση ένταση και εναντίωση όση οποιοσδήποτε, περιμένει να αλλάξει το μοτίβο, οι παραβολικές δηλώσεις, ώστε να δείξει το δρόμο χωρίς να υποδείξει εκείνους που αρνούνται να τον ακολουθήσουν, δεν έχουν ευεργετική επιρροή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News