Παναθηναϊκός: Η μεγαλύτερη κατάκτηση ό,τι κι αν γίνει στο φινάλε

EUROKINISSI

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το έργο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και την αναγέννηση του Παναθηναϊκού μέσα από τις στάχτες του.

Είναι αυτή η ξενέρα που σε αδειάζει από συναισθήματα. Είναι αυτή η αντίδραση σε αυτό που δεν σε αντιπροσωπεύει, που αρνείσαι να παρακολουθείς. Έμπλεος τέτοιων συναισθημάτων ήταν ο κόσμος του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Χωρίς κίνητρο, χωρίς τη διάθεση να δεις την αγαπημένη σου ομάδα. Υπήρχαν φίλαθλοι που δεν γνώριζαν με ποιον και πότε παίζει ο Παναθηναϊκός την προσεχή Κυριακή. Ένα γύρισμα της πλάτης απόρροια της τραγικής κατάστασης του συλλόγου.

Αυτό άλλαξε από πέρυσι. Η επιστροφή στην κανονικότητα. Τα άδεια καθίσματα της Λεωφόρου, ασφυκτικά γεμάτα. Ο παλμός στην εξέδρα, η προσδοκία, η χαρά για αυτό που γεννιέται μπροστά σου.

Ο ερχομός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκός επανέφερε το dna της ομάδας. Δεν έγινε ξάφνου πρωταθληματική, γι’ αυτό χρειαζόταν δρόμος, αλλά έγινε μία ομάδα αντάξια της ιστορίας της. Βήμα-βήμα προς τα μπροστά, για την επιστροφή σε αυτή την περιβόητη κανονικότητα.

Ο περσινός Παναθηναϊκός που επέστρεψε στην Ευρώπη και κατέκτησε το κύπελλο, εφέτος έγινε η ομάδα που θα μπει στα πλέι οφ για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Δεκατρία χρόνια μετά από την τελευταία του κατάκτηση, ένας τίτλος που λείπει όχι μόνο για να γεμίσει ξανά η σκονισμένη τροπαιοθήκη, αλλά για να αποκατασταθεί το ιστορικό του πράγματος.

Το παρελθόν είναι οδηγός για το μέλλον και οι πληγές του χθες είναι τα σημάδια ανάκαμψης του σήμερα.

Μετά το ματς με τον Παναιτωλικό την περασμένη Δευτέρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε ένα σύντομο απολογισμό αυτής της διετίας και έβλεπες στα μάτια του την ικανοποίηση για το δημιούργημά του και για το πώς κατάφερε να αναγεννήσει ένα σύλλογο μέσα από τα αποκαΐδια.

Φαντάζουν κάπως ρομαντικά όλα αυτά, αλλά για έναν Παναθηναϊκό που βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας είναι το παραμύθι που γράφεται σε μία λευκή κόλλα χαρτί. Όσο λευκή ήταν η «επιταγή» που έλαβε ο Γιοβάνοβιτς για να ξανακάνει τους «πράσινους» αυτό που ορίζει η ιστορία τους.

Ίσως το εφετινό βήμα εξέλιξης να είναι άλμα σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ίσως να ξεπερναέι αυτό που είχε στο μυαλό του ο Γιοβάνοβιτς, αλλά ο Παναθηναϊκός κέρδισε την πρωταθληματική του εικόνα και το δικαίωμα να ελπίζει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένας δεν του το χάρισε.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την ομάδα του τριφυλλιού και η παρακαταθήκη του Σέρβου προπονητή. Όποια κι αν είναι η κατάληξη της τρέχουσας σεζόν αποτελεί τεράστια νίκη για τον Γιοβάνοβιτς και ολάκερο τον οργανισμό το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι πια κομπάρσος στο πρωτάθλημα, αλλά μπορεί να χαράξει την πορεία του κοιτάζοντας ψηλά.

Κι αν για κάποιους όλες αυτές οι λέξεις θυμίζουν ένα ρομαντικό μυθιστόρημα και έχουν το στοιχείο της υπερβολής, ας γυρίσουν το χρόνο πίσω. Λίγο, όχι πολύ. Για να δουν πού βρισκόταν ο Παναθηναϊκός και πώς «πατούσαν» πάνω στο πληγωμένο του κορμί. Το παρελθόν είναι οδηγός για το μέλλον και οι πληγές του χθες είναι τα σημάδια ανάκαμψης του σήμερα. Ο Γιοβάνοβιτς είναι νικητής όπως κι αν γραφτεί ο επίλογος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News