Euroleague: Η Εφές γονάτισε τη Ρεάλ, αγκαλιά με την πρωτιά ο Ολυμπιακός!

Twitter

Η Αναντολού Εφές έπαιξε για πρώτη φορά μετά από καιρό ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, νίκησε τη Ρεάλ στην Κωνσταντινούπολη (90-89) σε… τρελό ματς και έστειλε τον Ολυμπιακό αγκαλιά με την πρώτη θέση της regular season της Euroleague!

Ποιος είδε την Εφές και δεν… θυμήθηκε ότι την πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν γίνεται να την ξεγράφεις ποτέ! Η ομάδα που διεκδικεί από το ξεκίνημα της σεζόν ένα ιστορικό three-peat στην Euroleague, έστειλε ηχηρό μήνυμα επιστροφής σε ολόκληρη τη διοργάνωση, κερδίζοντας στην Κωνσταντινούπολη την εξαιρετική φετινή Ρεάλ με 90-89 σε ένα τρελό παιχνίδι με απίστευτα σερί από τις δύο αντιπάλους.

Μια μια εκπληκτική τρίτη περίοδο βγαλμένη από το μπλοκάκι του Αταμάν, επί μέρους σκορ 35-21 και καταιγισμό τριπόντων, η πρωταθλήτρια Ευρώπης μετέτρεψε σε… πάρτι το ρευστό 42-39 του ημιχρόνου έχοντας πρώτα βιολιά στην επίθεση τους Λάρκιν, Μπράιαντ και Κλάιμπερν και τον Μίσιτς κομβικό στο φινάλε του πρώτου εικοσαλέπτου.

Γιατί το ξεκίνημα της αναμέτρησης δεν προδίκαζε σε τίποτα το σενάριο που θα ακολουθούσε. Η Ρεάλ ήταν η ομάδα που έδειχνε να ελέγχει το ρυθμό του αγώνα, αλλά ένα μπλακ άουτ στο τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου επέτρεψε στους Τούρκους να πραγματοποιήσουν σερί 11-0 και μετά… να μην κοιτάξουν ξανά πίσω.

Με την Εφές να προηγείται στο φινάλε του 3ου δεκάλεπτου με 77-60, ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι το παιχνίδι θα εξελισσόταν σε ντέρμπι. Η Ρεάλ, όμως, όχι μόνο αντέδρασε στην 4η περίοδο, αλλά 1.22 πριν από το φινάλε προηγήθηκε κιόλας με 83-84 χάρη σε τρίποντο του Γιαμπουσέλε.

Η άμεση απάντηση του Σέιν Λάρκιν με δική του τρίποντα βόμβα και δύο εξαιρετικές άμυνες των γηπεδούχων, έδωσαν τέλος στην ισπανική αντεπίθεση και χάρισαν στους Τούρκους μια νίκη – χρυσάφι που τους επαναφέρει για τα καλά σε τροχιά εισόδου στα play offs.

Μόνος πρώτος ο Ολυμπιακός, πως θα αποφύγει διασταύρωση με την Εφές

Τι σημαίνει όμως ο θρίαμβος της Εφές για τον Ολυμπιακό και τη συνολική μάχη στη Euroleague για το πλεονέκτημα έδρας και την είσοδο στα play offs;

  • Για να χάσει πλέον την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου ο Ολυμπιακός, θα πρέπει στις επόμενες 6 αγωνιστικές να υποστεί 2 ήττες περισσότερες από Ρεάλ ή Μονακό, ή τρεις ήττες περισσότερες από την Μπαρτσελόνα. Με την εικόνα και τη σταθερότητα των «ερυθρόλευκων» κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν αδύνατο να συμβεί.
  • Αντίθετα η ήττα από την Εφές βάζει τη Ρεάλ σε περιπέτειες αναφορικά με το πλεονέκτημα έδρας, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 2 νικών από την πέμπτη Φενέρ, έχοντας ορισμένες δύσκολες εκτός έδρας αποστολές και ντέρμπι με την ομάδα του Ιτούδη στη Μαδρίτη. Εξακολουθεί, πάντως, να παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί για παραμονή της στην τετράδα.
  • Η Εφές παραμένει ακόμη εκτός οκτάδας (είναι 10η με ρεκόρ 14-14), αλλά πλέον έφτασε σε απόσταση μίας νίκης τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονται από την 6η έως την 9η θέση. Κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης στη συνέχεια (4 από τα 6 ματς εντός έδρας και ένα από τα δύο ταξίδια της στο Βερολίνο), μάλλον η δυναμική της είναι για… αναρρίχηση τουλάχιστον μέχρι την 6η θέση.
  • Αν ο Ολυμπιακός καταλάβει τελικά την πρώτη θέση της regular season θα πρέπει η Εφές να μην τερματίσει 8η, για να αποφύγει μια θεωρητικά ανεπιθύμητη σύγκρουση μαζί της στα play offs.

H βαθμολογία της Euroleague

1. Ολυμπιακός 20-8
2. Ρεάλ Μαδρίτης 19-9
3. Μπαρτσελόνα 18-10
4. Μονακό 18-10
————————
5. Φενερμπαχτσέ 17-10*
6. Μπασκόνια 15-13
7. Μακάμπι 15-13
8. Παρτιζάν 15-13
————————
9. Ζαλγκίρις 15-13
10. Εφές 14-14
11. Βίρτους 13-15
12. Βαλένθια 13-15
13. Αρμάνι 12-15*
14. Ερυθρός Αστέρας 12-16
15. Μπάγερν 11-17
16. Παναθηναϊκός 9-19
17. Βιλερμπάν 8-20
18. Άλμπα 7-21

* Φενερμπαχτσέ και Αρμάνι Μιλάνο είναι οι μόνες ομάδες με αγώνα λιγότερο και τίθενται αντιμέτωπες στο δικό τους εξ αναβολής παιχνίδι στις 21/3 στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News