Αντονι Κάουαν: Ο γκαρντ του Προμηθέα έχει πάρει φωτιά και τα βάζει όλα

EUROKINISSI

Η 38άρα του και το νικητήριο τρίποντο στη νίκη… αβαντάζ (έδρας) επί της Παρί ήρθαν απλώς ως συνέχεια των καυτών εμφανίσεών του και τον βάζουν σε κλειστά κλαμπ, με αρκετούς γνώριμούς μας.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, ήταν ο MVP της 16ης αγωνιστικής του Γιούροκαπ. Με 26 πόντους 4 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 34 μονάδες αξιολόγησης, όλα ατομικά του ρεκόρ στη διοργάνωση, ο Αντονι Κάουαν Τζούνιορ είχε ακολουθήσει τον δρόμο των Τζο Γιανγκ και Αρνόλντας Κουλμπόκα.

Βλέπετε, στην τρέχουσα περίοδο, πολυτιμότεροι μιας αγωνιστικής είχαν αναδειχθεί και δύο συμπαίκτες του στον Προμηθέα! Ο πλέον σούτινγκ γκαρντ της Νάπολι στη δεύτερη (αγωνιστική), ο Λιθουανός φόργουορντ στην πρώτη και τη δωδέκατη.

Λίγες ημέρες μετά τη ματσάρα του στο 93-89 στο Λονδίνο, ο Κάουαν τα έσπασε όλα στο 84-81 επί της Παρί, με το οποίο η παρέα του εξασφάλισε την τετράδα στον 2ο όμιλο, άρα και την έδρα στο (νοκ άουτ) παιχνίδι των «16»: 38 πόντοι με 6/10 τρίποντα και 10/10 βολές, 6 τελικές πάσες, 38 ranking.

Εβαλε και το σουτ τριών πόντων με το οποίο οι Αχαιοί έφτασαν στη νίκη, έχει πάρει φωτιά εδώ και τρεις αγωνιστικές. Οι σχετικοί μέσοι όροι του (συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της ήττας 85-75 από την Τουρκ Τέλεκομ) είναι 27,7 πόντοι με 58% από τα 6,75 μ., 7,7 ασίστ και 32,7 ranking.

Σκοράροντας ή μοιράζοντας τελικές πάσες, «ευθύνεται» για τα 46 από τα 82 εντός παιδιάς καλάθια της ομάδας του Γιάννη Χριστόπουλου αυτό το διάστημα! Δηλαδή για το 56% εκείνων! Θεός της φωτιάς θεωρούνταν μεταξύ άλλων ο Προμηθέας και ο πόιντ γκαρντ των 183 εκατοστών βάζει τέτοια στα καλάθια.

Η πλάκα είναι ότι τα καθήκοντά του είναι περισσότερο δημιουργικά. Στο σχήμα πάντως με τους δύο «άσους» με το οποίο ξεκινούν οι Πατρινοί στη μετά Γιανγκ εποχή, εύλογα παίρνει περισσότερες προσπάθειες. Το νέο «δυάρι», ο (απών μάλιστα χθες) Τζο Τόμασον παίζει και στο «3», κάνει πολλά πράγματα και δεν ασχολείται μονάχα με το σκοράρισμα, ο Κάουαν έχει μεγαλύτερη ελευθερία στην εκτέλεση.

Οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι του περσινού παίκτη του Αρη είναι 12,4 π. και 4,9 ασ. σε 26’, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει αντιστοίχως 10,2 και 5 στον ίδιο χρόνο. Ανεβασμένος εμφανίζεται και στην Α1, όπου μετράει έξι συναπτές διψήφιες (στο σκοράρισμα και την αξιολόγηση) εμφανίσεις.

Στην τελική, μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της περσινής Basket League, έστω και σε απόλυτους αριθμούς (και όχι σε μέσο όρο, είχε 14,5). Πριν τον Αρη, ο 25χρονος σήμερα Αμερικανός είχε επαγγελματική εμπειρία όλων κι όλων 15 αγώνων με τους Μέμφις Χασλ στην G-League.

Από τον Μαυροκεφαλίδη στον Γουίλμπεκιν

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είχε κάνει την ευρωπαϊκή εμφάνιση της ζωής του στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Κράσνι Οκτιάμπρ.

Αν υπάρχει άλλος παίκτης φέτος στο Γιούροκαπ με τόσο πολλούς πόντους; Όχι, αν και πλησίασε ο… Γιανγκ του Προμηθέα (που όπως είπαμε συνεχίζει στην Ιταλία) με την 34άρα επί της Γκραν Κανάρια, ενώ ο Τζόρνταν ΜακΡέι της Χάποελ Τελ Αβίβ έχει βάλει 36.

Βασικά, οι 38 του Κάουαν είναι οι περισσότεροι στο «αδερφάκι» της Ευρωλίγκας (σ.σ: υπάρχει από το 2002 ως ULEB Cup, μετονομάστηκε το 2008) από τους 41 του Σκότι Γουίλμπεκιν στον ημιτελικό του 2018 της Νταρουσάφακα με την Μπάγερν. Για την ιστορία, ο παλιός γκαρντ της ΑΕΚ και νυν της Φενερμπαχτσέ είχε κατακτήσει εκείνο το Γιούροκαπ, ως ο πρώτος του σκόρερ και MVP.

Αν υπάρχει άλλος παίκτης ελληνικής ομάδας με περισσότερους πόντους σε ένα ματς στη διοργάνωση; Ναι, και μάλιστα πρόκειται για Ελληνα. Τον σημερινό πρώτο σκόρερ της Α1, αν και φευγάτο από τον Ιωνικό, Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Ο βετεράνος φόργουορντ-σέντερ είχε ρίξει 42άρα στην ήττα (κατόπιν παράτασης) 96-94 της ΑΕΚ από τη ρωσική Κράσνι Οκτιάμπρ στο ΟΑΚΑ, το 2015. Μάλιστα οι 55 μονάδες του στην αξιολόγηση είχαν ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών του Πριστ Λόντερντεϊλ. Ο γίγαντας των 224 εκατοστών, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο Περιστέρι, είχε καταγράψει 55άρι σε έναν αγώνα τριών παρατάσεων της βουλγαρικής Λουκόιλ με την ΚΚ Ζάγκρεμπ.

Ο Κάουαν πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα με τις πιο καυτές εμφανίσεις της μιας βραδιάς από παίκτη ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή, μένοντας… ένα τρίποντο πίσω από τους 41 του Ταϊρίς Ράις το 2019, στο ευρωλιγκάτο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Τόσους (41) είχε σημειώσει πιο παλιά και ο Αλφόνσο Φορντ με το Περιστέρι.

Στη δε τρέχουσα σεζόν του Γιούροκαπ, πρώτος σκόρερ με 19,1 πόντους είναι ένας άλλος γνώριμός κόμπο γκαρντ. Ο Γιόγκι Φέρελ της Τσεντεβίτα-Ολίμπια, που πέρασε και δεν ακούμπησε στο ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς από τον Παναθηναϊκό.

Τρίτος με 18,7 είναι ο (απών χθες στο «Τόφαλος») σούτινγκ γκαρντ Κάιλ Ολμαν της Παρί. Ενα δηλαδή από τα τόσα λαβράκια που είχε ψαρέψει από το NCAA ο -νυν τεχνικός του «τριφυλλιού»- Χρήστος Σερέλης για λογαριασμό του Λαυρίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News