ΝΟΡΙΤΣ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-3: Με Φαν Ντάικ η Λίβερπουλ… δεν αστειεύεται!

Η Λίβερπουλ δεν επέτρεψε στη Νόριτς να κάνει ούτε ευκαιρία για 85′ και πήρε εύκολο διπλό (0-3) στην… ελληνική μονομαχία του Κάροου Ρόουντ

Αν το ζητούμενο για τη Λίβερπουλ στο Κάροου Ρόουντ ήταν να απαντήσει στο «εκκωφαντικό» ποδαρικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι στη νέα σεζόν, τότε το μήνυμα που έστειλε ήταν το ίδιο… θορυβώδες.

Αν πάλι ο στόχος των «κόκκινων» ήταν να επαναφέρουν τον κυνισμό που τόσο πολύ τους έλλειψε κατά τη διάρκεια της… μαύρης τρύπας της περσινής σεζόν, τότε το τελικό 3-0 επί της Νόριτς, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί θετικό σημάδι για τους φίλους τους.

Μια πρεμιέρα γεμάτη Ελλάδα!

Δεδομένα το παιχνίδι στο Νόριτς ήταν το πιο… γαλανόλευκο του προγράμματος της πρώτης αγωνιστικής. Κώστας Τσιμίκας και Δημήτρης Γιαννούλης βρέθηκαν αντιμέτωποι (έστω και στα δύο… απέναντι άκρα του αγωνιστικού χώρου), ενώ ο Χρήστος Τζόλης βρέθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή των «καναρινιών», με ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια του.

Και οι δύο Έλληνες ακραίοι αμυντικοί ήταν αρκετά δραστήριοι, με τον άσο της Νόριτς να έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο καθώς από τη δική του πλευρά αναπτύσσονταν κυρίως το δίδυμο ΣαλάχΆρνολντ (του… κανονικού Άρνολντ και όχι του «φαντάσματος» που βλέπαμε την περσινή σεζόν).

Ο Κώστας Τσιμίκας, από την άλλη είχε εξαιρετικές στιγμές, συνεχίζοντας στους ρυθμούς των φιλικών, και δικαιώνοντας τους φίλους της Λίβερπουλ που τον… αποθεώνουν στα social media! Αν είχαν λείψει κάποιες στιγμές απροσεξίας, η εμφάνισή του θα ήταν αψεγάδιαστη!

Άλλη Λίβερπουλ με Φαν Ντάικ

Τι είδαμε, όμως, συνολικά από τη Λίβερπουλ στην πρεμιέρα της; Από το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης οι φίλοι των “reds” αναζητούσαν με το καλημέρα της σεζόν απαντήσεις στο ερώτημα που «ζεματάει»: Μπορεί η ομάδα τους χωρίς ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση να εμφανιστεί ισότιμη διεκδικήτρια του τίτλου απέναντι στους ανταγωνιστές της που… τίναξαν την μπάνκα με μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Απάντηση, προφανώς και δεν μπορεί να δοθεί από ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τη νεοφώτιστη Νόριτς, ωστόσο υπήρχαν κάποια πρώτα δείγματα.

Η επιστροφή του Φαν Ντάικ μετά την περσινή πολύμηνη απουσία του, αναβαθμίζει αυτομάτως τη συνολική λειτουργία της Λίβερπουλ, όχι μόνο όταν αμύνεται, αλλά και όταν επιτίθεται. Οι βαθιές διαγώνιες μπαλιές του στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και φυσικά η ηρεμία που προσφέρει στους συμπαίκτες του είχαν λείψει αφάνταστα πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Από το ξεκίνημα του ματς ο Ολλανδός αμυντικός πήρε την μπαγκέτα του μαέστρου στα χέρια του και κινούσε τα νήματα και των επιθέσεων των φιλοξενούμενων. Με τις σέντρες Τσιμίκα – Άρνολντ να είναι κίνδυνος-θάνατος, μοιραία το γκολ ήρθε από προσπάθεια των ακραίων αμυντικών του Κλοπ. Σέντρα-ξυράφι του Άρνολντ στο 26’ προς Σαλάχ, Ζότα, πλασέ του Πορτογάλου στην κίνηση και κάπως έτσι κύλησε το σενάριο του πρώτου ημιχρόνου με τη Νόριτς να στέκεται καλά στο χορτάρι, αλλά επιθετικά να είναι εντελώς ακίνδυνη.

Γιατί να είναι διαφορετικοί φέτος παίκτες όπως ο Τσάμπερλεϊν και ο Κεϊτά;

Το πρόβλημα για τη Λίβερπουλ, βέβαια, ήταν η παντελής έλλειψη παραγωγικότητας της τριάδας των χαφ της. Μίλνερ, Τσάμπερλεϊν, Κεϊτά κινήθηκαν σε ρηχά νερά και πλην του αρχηγού (που ούτως ή άλλως έχει διαφορετικό ρόλο), η απόδοση κυρίως του Άγγλου διεθνή άσου προκάλεσε… μελαγχολία! Στα 62 λεπτά που αγωνίστηκε, χωρίς υπερβολή, δεν είχε ούτε μια θετική η ολοκληρωμένη προσπάθεια, προσθέτοντας άλλη μια κάκιστη εμφάνιση στις τόσες πολλές που έχουν ακολουθήσει το σοβαρό τραυματισμό του.

Μπορεί, λοιπόν, να εμφανιστεί ανταγωνιστική η Λίβερπουλ στη μάχη του τίτλου με παίκτες όπως ο Τσάμπερλεϊν, ο Κεϊτά, ο Μιναμίνο, ή ο Οριγκί που εδώ και μήνες δεν πείθουν ότι μπορούν να το πράξουν;

Ποιότητα στην επίθεση, κυνισμός, αμυντική λειτουργία

Το γκολ του Μπόμπι Φιρμίνο, μόλις τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο (65’) ουσιαστικά έδωσε πρόωρα τέλος στη… σεμνή τελετή, με τη Λίβερπουλ να στηρίζεται ξανά στη στιβαρή αμυντική της λειτουργία (με τον Φαν Ντάικ στις επάλξεις, ακόμη και ο φονικός Πούκι δεν ακούμπησε μπάλα) και να μην επιτρέπει στους γηπεδούχους να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Άλισον. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι απείλησαν ουσιαστικά για πρώτη φορά στο 86′ όταν ο Άλισον χρειάστηκε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του με εκπληκτική διπλή επέμβαση σε προσπάθεια του Χάνλεϊ. 

Από την άλλη, όσο είναι υγιή και τα τέσσερα μέλη της επιθετικής της τετράδας, οι «κόκκινοι» διαθέτουν δεδομένα την ποιότητα να κάνουν σμπαράλια οποιαδήποτε άμυνα. Η γκολάρα του Σαλάχ στο 74’ απλά το πιστοποιεί…

Σε κάθε περίπτωση, η πρεμιέρα της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ θύμισε… κανονική Λίβερπουλ! Και η μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ, αναμένεται κάτι περισσότερο από συναρπαστική!

ΝΟΡΙΤΣ: Κρουλ, Άαρονς, Γιαννούλης, Γκίμπσον, Χάνλεϊ, Ρουπ, Γκίλμουρ, Λε Μελού, Τσάντγουελ (86′ Ντάουελ), Ράσιτσα (77′ Σάρτζεντ), Πούκι (77′ Ίντα)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ Άρνολντ, Τσιμίκας, Φαν Ντάικ, Μάτιπ, Μίλνερ, Κεϊτά (83′ Έλιοτ), Τσάμπερλεϊν (61’ Φαμπίνιο), Μανέ, Σαλάχ, Ζότα (61’ Φιρμίνο)

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News