Ολυμπιακός vs Φενέρ: Η μονομαχία Φαλ-Μότλεϊ στο μικροσκόπιο του Τόλη Κοτζιά

Sportday.gr

Ο Τόλης Κοτζιάς γράφει για τον Μουσταφά Φαλ που είναι εγγύηση για τον Ολυμπιακό αλλά πρέπει να ξαναφτιάξει τη σχέση του με τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», την ώρα που ο Τζόναθαν Μότλεϊ είναι ρούκι στην Ευρωλίγκα αλλά παίζει σαν να έχει χρόνια εμπειρίας σ’ αυτήν. Διαβάστε στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου.

Το καλοκαίρι του 2021 ο Ολυμπιακός είχε πρώτο στόχο για τη θέση του σέντερ τον Τζοκ Λαντέιλ. Τον προσέγγισε, του έκανε πρόταση, αλλά ο Αυστραλός παίκτης αρνήθηκε ευγενικά: διεμήνυσε ότι θέλει να περάσει την πόρτα του ΝΒΑ. Οπως κι έγινε τελικά.

Οι Πειραιώτες μόνο με τα χέρια σταυρωμένα δεν έμειναν. Πήγαν στη δεύτερή τους επιλογή και δικαιώθηκαν. Ο Μουσταφά Φαλ, προερχόμενος απ’ τη Βιλερμπάν, έχει βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω και πώς όχι άλλωστε απ’ τη στιγμή που ο Ολυμπιακός προχώρησε και σε πρόωρη επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Στην αρχή, ο θηριώδης Φαλ (μπασκετικά) δεν… γέμιζε σε πολλούς το μάτι, αλλά όσο πέρναγε ο καιρός, οι γνώμες άλλαζαν κι ο Γάλλος σέντερ είναι πλέον μία σοβαρή σταθερά της ομάδας του Πειραιά. Στα παιχνίδια με τη Φενέρ θα έχει και πάλι πολλή δουλειά, αν και δεν είναι μόνος του στις μάχες της ρακέτας.

Εχει πολύ καλή παρέα, που αποτελείται απ’ τον Τζόελ Μπολομπόι και τον Ταρίκ Μπλακ. Ο Μπολομπόι δεν είναι κοντά σε αυτό που έδειχνε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά έρχεται ο Μπλακ για να καλύψει τις όποιες αδυναμίες του συμπαίκτη του. Ο Φαλ, απ’ την πλευρά του, συνεχίζει να κάνει πάνω-κάτω αυτά που πρέπει, με μία εξαίρεση: εδώ και κάμποσο καιρό έχει χάσει την πολύ καλή επαφή που είχε με το καλάθι απ’ τη γραμμή των βολών.

Με την Παρτίζαν είχε 1/6, με τον Παναθηναϊκό 0/5, με τον Ερυθρό Αστέρα 2/5: αριθμοί στους οποίους δεν μας είχε συνηθίσει. Αν φτιάξει αυτό το πράγμα, ή εν πάσει περιπτώσει αν το βελτιώσει σημαντικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα μπορεί να νιώθει πολύ πιο άνετα.

«Γολγοθάς»

Η δικαίωση για τον Φαλ ήρθε στον Ολυμπιακό, σε μεγάλη ηλικία. Αν δεν το ξέρετε, ο Γάλλος σέντερ είναι 31 ετών. Πριν τους Πειραιώτες, έπαιζε στη Βιλερμπάν και πιο πριν όχι ακριβώς σε άγονη γραμμή, αλλά όχι και σε… μαγαζιά πρώτης γωνίας. Εχουμε και λέμε: Τουρκ Τέλεκομ, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Σακάρια, Σαλόν, Αντίμπ, Πουατιέ, καθώς και Μονακό, όταν η τελευταία δεν ήταν αυτή που είναι τώρα.

Τζόναθαν Μότλεϊ – Η εξαίρεση στον κανόνα

Oλη τη σεζόν 2021- 2022 άκουγες συνέχεια για ένα παιδί που έπαιζε στο Γιούροκαπ κι έκανε σούπερ εμφανίσεις με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία. «Αυτός του χρόνου θα παίζει σίγουρα στην Ευρωλίγκα», είναι αυτό που αναφερόταν συνεχώς κι όχι αδικαιολόγητα.

Ο Τζόναθαν Μότλεϊ (για τον οποίον κι ο λόγος) όντως έσπασε τα κοντέρ την περσινή σεζόν κι έτσι το περασμένο καλοκαίρι πήρε τον δρόμο για την Πόλη και τη Φενέρ. Δεν είναι εύκολο για μία ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα να εμπιστευτεί βασική της θέση σε έναν παίκτη που δεν έχει εμπειρία απ’ τη διοργάνωση.

Ο Δημήτρης Ιτούδης όμως δεν φοβήθηκε, πίστεψε στον Μότλεϊ και βέβαια στη δική του δουλειά και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Πώς όχι άλλωστε απ’ τη στιγμή που ο 28χρονος σέντερ είναι απ’ τους κορυφαίους του είδους του στην Ευρωλίγκα. Εχει 14,9 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ ως μέσους όρους, αποτελώντας μαζί με τον Μάρκο Γκούντουριτς και τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις τους πιο κομβικούς παίκτες της τουρκικής ομάδας.

Γενικώς, ο Μότλεϊ δεν είναι τυχαίος παίκτης. Οι περισσότεροι άρχισαν να τον μαθαίνουν πέρυσι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά ο τύπος έχει παρελθόν. Οχι κάτι το πολύ εντυπωσιακό, αλλά όχι και τέτοιο που μπορείς να το προσπεράσεις. Κατ’ αρχάς, φοίτησε κι έπαιξε μπάσκετ στο πανεπιστήμιο του Μπέιλορ, που το λες κι απ’ τα καλά της Αμερικής.

Από κει και πέρα, πέρασε και την πόρτα του ΝΒΑ, κάνοντας κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις κυρίως με τους Ντάλας Μάβερικς. Αγωνίστηκε επίσης και στους Λος Αντζελες Κλίπερς και πιο συγκεκριμένα σε 35 ματς.

Για το «τριφύλλι»

Το καλοκαίρι του 2021 ο Μότλεϊ είχε αποφασίσει να πάρει τον δρόμο για την Ευρώπη κι ο Παναθηναϊκός είχε μιλήσει τότε μαζί του, με τον τότε τεχνικό διευθυντή, Νίκο Παππά, να έχει ξεχωρίσει την περίπτωσή του. Δεν είχε βρεθεί όμως η άκρη στο οικονομικό (απ’ τον Παναθηναϊκό, δηλαδή, των εσόδων-εξόδων) κι ο παίκτης πήγε στη Λοκομοτίβ.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News