AΕΚ: Το Scouting Report του Μπράϊαν Ανγκόλα

Ο Μπράιαν Ανγκόλα είναι ένα προικισμένος σκόρερ που κάνει πολλά πράγματα στο γήπεδο και το sportday.gr σας αναλύει το προφίλ του

Ο Μπράιαν Ανγκόλα, είναι ο παίκτης που ήθελε διακαώς ο Στέφανος Δέδας για να ηγηθεί της περιφέρειας της ομάδας του για την φετινή σεζόν. Ο Ανγκόλα απέδειξε στην σύντομη διαδρομή του στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, ότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός σεσημασμένου σκόρερ που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με όλους του τρόπους. Κατά την περσινή σεζόν με την Ιρόνι Νες Ζιόνα στο Ισραήλ, έκανε «όργια» με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ μέσο όρο στο πρωτάθλημα, όντας ο τέταρτος σκόρερ και μέσα στους πρώτους 15 ριμπάουντερ όσο και αν φαίνεται απίστευτο αυτό για περιφερειακό παίκτη.

Κάνει πολλά πράγματα σε καλό επίπεδο

Εκτός από αυτούς που παρακολουθούν στενά το πρωτάθλημα του Ισραήλ, οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν το αγωνιστικό προφίλ και την ποιότητα του Κολομβιανού γκαρντ. Μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο επιθετικά γκαρντ που μπορεί να παίξει με άνεση σε δύο θέσεις της περιφέρειας και που έχει playmaking ένστικτα και μπορεί να δημιουργήσει. Στο πολύπλευρο παιχνίδι του, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αφού κάνει πολλά πράγματα σε πολύ καλό επίπεδο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους δείκτες των advanced stats, το 23,2% του χρόνου του, ο Ανγκόλα επιτίθεται μέσα από πικ εν ρολ, όντας ο κύριος χειριστής της μπάλας, παράγοντας 0,86 πόντους ανά κατοχή, νούμερα πολύ καλό για τέτοια περίσταση. Αυτό εξηγεί και την άνεση του να παίζει ως shooting guard, αλλά και το πλεονέκτημα που δίνει στον εκάστοτε προπονητή να έχει μια ακόμα πηγή δημιουργίας.

Στο 20,2% του χρόνου του, επιτίθεται σε καταστάσεις transition, καθώς είναι αρκετά καλός στο ανοιχτό γήπεδο και μπορεί να τελειώσει δυναμικά τις φάσεις, όποτε βρίσκει ευκαιρία. Κάποιες φορές εκβιάζει καταστάσεις και μπορεί να χρειάζεται χαλινάρι αλλά γενικότερα τον βολεύει ο γρήγορος ρυθμός.

Στο 17,6% που βρίσκεται στο παρκέ εκτελεί σουτ από θέση (spot shooting), το οποίο κατά την περσινή χρονιά ήταν και το πιο αποτελεσματικό του όπλο. Με αυτόν τον τρόπο παρήγαγε το εξαιρετικό νούμερο των 1.204 πόντων ανά κατοχή. Μάλιστα τα ποσοστά ευστοχίας του με αυτόν τον τρόπο ήταν εξαιρετικά, με 44,3% στα σουτ, το οποίο γινόταν 60,8% στις περιπτώσεις που δεχόταν ασιστ από συμπαίκτη του. Για αυτό και το γενικό 33,2% που είχε στο τρίποντο δεν είναι ενδεικτικό της ικανότητας του στο σουτ.

Τέλος, η τέταρτη και αρκετά σημαντική επιθετική κατάσταση που διακρίνεται ο Ανγκόλα είναι το περίφημο isolation, δηλαδή η ικανότητα ενός παίκτη στο ένας εναντίον ενός. Χάρις στο εκρηκτικό του πρώτο βήμα και την αθλητικότητα που έχει, μπορεί άνετα να ξεπερνάει τον προσωπικό του αντίπαλο και να πηγαίνει προς το καλάθι, δημιουργώντας ανισορροπία στην άμυνα. Αυτό το κάνει στο 9,5% του χρόνου του στο γήπεδο, σκοράροντας 0,95 πόντους ανά κατοχή που είναι επίσης ένα πολύ καλό νούμερο.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του Κολομβιανού είναι και η ευκολία με την οποία πηγαίνει στην γραμμή των βολών. Πέρα από το ότι είναι εύκολοι πόντοι, ιδιαίτερα αν σουτάρει με 80% στις βολές όπως συνηθίζει, είναι και ένας τρόπος να βρίσκει ρυθμό σε αγώνες που μπορεί να είναι άστοχος. Το FT%, δηλαδή το ποσοστό των προσπαθειών του που καταλήγει σε βολές, είναι ιδιαίτερα υψηλό (17.9%) πράγμα που σημαίνει ότι σε 10 προσπάθειες θα πάρει σχεδόν 2 φορές φάουλ που θα τον οδηγήσουν στις βολές.

Το ριμπάουντ και η σταθερότητα

Βλέποντας λοιπόν όλες τις καταστάσεις που χρησιμοποιεί ο Ανγκόλα για να σκοράρει, υπάρχει μια ισορροπία στην κατανομή των δράσεων του, που δείχνει ότι είναι παίκτης με ποικιλία κινήσεων, που τα κάνει όλα σε επίπεδο πάνω από τον μέσο όρο. Πέρα από αυτά όμως έχει και ένα σπάνιο χαρακτηριστικό για περιφερειακό, είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ. Την περσινή σεζόν με την ομάδα του, μάζευε κατά μέσο όρο 6.49 ριμπάουντ ανά αγώνα, αφού κατέβαζε περίπου το 18,5% των αμυντικών ριμπάουντ σε σχέση με αυτά που διεκδικούνταν, νούμερο πραγματικά απίστευτο για παίκτη που δεν είναι ψηλός.

Το ζήτημα με τον Ανγκόλα είναι να μπορέσει να μεταφέρει το παιχνίδι του στο πιο πάνω επίπεδο της ΑΕΚ, να ταιριάξει στην χημεία της ομάδας και να βρει σταθερότητα στα επίπεδα απόδοσης του. Είναι διαφορετικό να είσαι ο ηγέτης της Ιρόνι και διαφορετικό της ΑΕΚ, άλλη διαχείριση και διαφορετική εντελώς πίεση. Θα έχει την τύχη να έχει στο πλάι του τον Μάνι Χάρις, ένα πολύ έμπειρο και περπατημένο παίκτη, για να του βγάλει κάποιο βάρος από τις πλάτες του.

Είναι σημαντικό ότι έρχεται με κίνητρο και φιλοδοξία στην Ένωση, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να κάνει το βήμα για το ΝΒΑ όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο Στέφανος Δέδας θα έχει στην διάθεση του ένα «όπλο» για όλες τις συνθήκες και ευελπιστεί να αποδειχτεί λίρα εκατό, όπως πολλοί άλλοι ξένοι που πέρασαν από τα χέρια του τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News