Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος: «Κλειδί του αγώνα η αντίδραση του ΠΑΟΚ στο πρέσινγκ της ΑΕΚ»

Sportday.gr

Τρεις Έλληνες προπονητές, αναλύουν στο sportday.gr τα δεδομένα του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος. Ο Λεωνίδας Βόκολος και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος που έχουν κατακτήσει την “κούπα” ως ποδοσφαιριστές, αλλά και ο Γιάννης Πετράκης, καταθέτουν τις απόψεις τους για το τι πρέπει να περιμένουμε.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα πλέον για την έναρξη του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος, στο Πανθεσσαλικό στάδιο και το sportday.gr αναζήτησε την γνώμη των ειδικών για το τι παιχνίδι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε, πως θα παρουσιάσουν ο Ματίας Αλμέιδα και ο Ραζβάν Λουτσέσκου τα συγκροτήματά τους και αν υπάρχουν παίκτες που μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση.

Ο Λεωνίδας Βόκολος που ως ποδοσφαιριστής -και μάλιστα αρχηγός- σήκωσε το κύπελλο του 1998 και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος που τον ακολούθησε μια χρονιά αργότερα, μαζί με τον Γιάννη Πετράκη που έχει “φάει με το κουτάλι” τους πάγκους στη μεγάλη κατηγορία, καταθέτουν στο sportday.gr τις απόψεις για την “μάχη των δικεφάλων”.

Ο Λεωνίδας Βόκολος δεν θεωρεί ότι Αλμέιδα και Λουτσέσκου θα παρατάξουν τις ομάδες τους με διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που τις έχουμε δει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από τις δύο ομάδες, πως πιστεύετε ότι θα παραταχθούν απόψε στο Πανθεσσαλικό;

Λεωνίδας Βόκολος: “Έχουμε δει όλη τη χρονιά την ΑΕΚ να αγωνίζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Πιέζει ψηλά και προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του αντιπάλου της. Στόχος της ομάδας του Αλμέιδα είναι να “πνίξει” τον αντίπαλο και να μην του επιτρέψει να δημιουργήσει παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά, έχει διαστήματα που παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει την σταθερότητα και την ισορροπία στην απόδοσή του. Έχει βέβαια ένα εντελώς διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, καθώς προσπαθεί να “χτίσει” τις επιθέσεις του από την άμυνα”.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: “Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα έχει παρουσιάσει στο φετινό πρωτάθλημα κάτι το νέο για τα ελληνικά δεδομένα. Η πίεση ψηλά που ασκεί στον αντίπαλο και η γρήγορη ανάκτηση της κατοχής μπάλας, προβληματίζουν κάθε ομάδα. Είναι το στοιχείο που την χαρακτηρίζει. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ έχει δείξει ότι διαθέτει ποιότητα, χτίζει τις επιθέσεις του από πίσω και βασίζεται ιδιαίτερα στο “build up”. Δεν έχει όμως την απαραίτητη διάρκεια στο παιχνίδι του και δεν έχει την σταθερότητα που χρειάζεται για να μπορέσει να παρουσιάσει το ίδιο αποτελεσματικό πρόσωπο σε όλα τα παιχνίδια”.

Γιάννης Πετράκης: “Θα αναμετρηθούν δύο ομάδες, που όπως μας έχουν δείξει την φετινή περίοδο έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα παιχνίδια τους. Η ΑΕΚ με την aggressive τακτική της και το πλάνο της που είναι να πιέζει ψηλά, ένα πλάνο που το υπηρετεί στο έπακρο η ομάδα του Αλμέιδα, κόντρα στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που έχει άλλο στυλ παιχνιδιού, αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να μπορέσει να το φέρει σε μια σταθερότητα και να αρμόζει στο βεληνεκές του”.

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος χαρακτηρίζει πρωτοποριακό για το ελληνικό ποδόσφαιρο τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα.

Βάσει όλων των παραπάνω που περιμένετε ότι θα κριθεί το παιχνίδι και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε εκπλήξεις από κάποιον από τους δυο ή και τους δυο προπονητές.

Λεωνίδας Βόκολος: “Αυτά τα ματς κρίνονται στις λεπτομέρειες. Και οι δύο γνωρίζουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο που αγωνίζονται μέχρι τώρα. Αν η ΑΕΚ πιέσει ψηλά, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να διασπάσει το πρέσνινγκ της. Εάν το κάνει αυτό και μεταφέρει την μπάλα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, τότε θα μπορέσει να δημιουργήσει και ο ίδιος προϋποθέσεις. Στο γήπεδο θα διακρίνουμε και αν κάποιος από τους δύο προπονητές, θα προσαρμόσει και σε ποιο βαθμό την ομάδα του στον αντίπαλο”.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: “Δεν θεωρώ ότι θα δούμε κάτι το εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής στις αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα. Αν πάντως κάποιος κάνει κάποια έκπληξη στον τρόπο που θα αγωνιστεί η ομάδα του, αυτός θεωρώ ότι θα είναι ο Λουτσέσκου, ο οποίος θα προσπαθήσει να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να κάνει το δικό της παιχνίδι με την πίεση ψηλά. Φυσικά εάν ξεπεράσει αυτή την πίεση, καθώς η ΑΕΚ και ο Αλμέιδα έχει δείξει ότι δεν διστάζει να αφήσει πίσω και παίκτη για το “ένας με έναν”, τότε ο ΠΑΟΚ ίσως και να μπορέσει να χτυπήσει με αυτόν τον τρόπο”.

Γιάννης Πετράκης: “Είμαι σίγουρος σε απόλυτο βαθμό ότι η ΑΕΚ θα έχει την ίδια προσέγγιση, όπως σε όλα τα παιχνίδια της μέχρι τώρα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει την ίδια προσέγγιση. Θεωρώ λοιπόν ότι ο κ. Λουτσέσκου θα είναι αυτός που ίσως να μας παρουσιάσει κάποια έκπληξη”.

Ο Δημήτρης Ελευθρόπουλος με τον Γρηγόρη Γεωργάτο, φιλούν το κύπελλο Ελλάδος που κατέκτησαν το 1999 στον τελικό με τον Παναθηναϊκό.

Σε αυτόν τον τελικό πιστεύετε ότι θα παίξουν ρόλο συγκεκριμένοι παίκτες ή το σύνολο θα είναι αυτό που θα κρίνει τα πράγματα;

Λεωνίδας Βόκολος: “Δεν νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι όπου μπορεί να κριθεί από την απόδοση κάποιων παικτών μόνο. Είναι ένα ματς δύο ομάδων που έχουν δείξει ότι στηρίζονται περισσότερο στο σύνολο. Και οι δύο διαθέτουν καλοδουλεμένο σύνολο και εν τέλει δεν περιμένει κανείς από τους δύο να πάρει το ματς ένας παίκτης μόνος του”.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: “Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες που μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση με τις ενέργειές τους. Η ΑΕΚ έχει Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, που είναι παίκτες όπου ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν την ζημιά. Από τον ΠΑΟΚ μου αρέσει πολύ ο Ντάντας και ο Ζίφκοβιτς και φυσικά ο Κωνσταντέλιας. Αυτό το παιδί κάνει τρομερά πράγματα και μακάρι να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό”.

Γιάννης Πετράκης: “Έχουν και οι δύο ομάδες παίκτες που μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι και δουλεμένα σύνολα από τους προπονητές τους”.

Ο Λεωνίδας Βόκολος με το κύπελλο Ελλάδος 1998, το οποίο κατέκτησε ως αρχηγός του Πανιωνίου.

Η ΑΕΚ προέρχεται από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν τίτλο. Ποιος έχει το μεγαλύτερο κίνητρο;

Λεωνίδας Βόκολος: “Η ΑΕΚ έχει την υπεροχή σε αυτόν τον τομέα, καθώς η κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει φτιάξει την ψυχολογία όλων. Παράλληλα το νταμπλ από μόνο του είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και θεωρώ ότι δεν έχουν τελειώσει όλα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ θέλει το κύπελλο, γιατί ένας τίτλος είναι πάντοτε σημαντικός”.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: “Σαφέστατα και οι δύο θέλουν το κύπελλο, γιατί ένας τίτλος είναι σημαντικός σε όποια κατάσταση και να είναι η κάθε ομάδα. Ο ΠΑΟΚ θέλει να τελειώσει την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, αλλά από την άλλη πλευρά και η ΑΕΚ θέλει το νταμπλ. Δεν υπάρχει κάποιος που να έχει μεγαλύτερο κίνητρο από τον άλλο”.

Γιάννης Πετράκης: “Το κίνητρο και των δύο είναι τεράστιο. Η χρονιά της ΑΕΚ, σε περίπτωση κατάκτησης του νταμπλ θα είναι στον απόλυτο βαθμό επιτυχημένη, αλλά και από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ θέλει τον τίτλο γιατί είναι ομάδα που παλεύει κάθε χρόνο για να παίρνει κάποιον”.

Ο Γιάννης Πετράκης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει “ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο” το γεγονός ότι ο τελικός θα γίνει χωρίς οπαδούς.

Κλείνοντας θα θέλαμε το σχόλιό σας για το γεγονός ότι ο τελικός θα γίνει ουσιαστικά χωρίς κόσμο.

Λεωνίδας Βόκολος: “Ο τελικός θα γίνει σε ένα “κρύο” γήπεδο. Δεν θα είναι ωραία η εικόνα των άδειων κερκίδων. Χάνει πολύ το παιχνίδι από την αξία του”.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος: “Οι εικόνες ξεπερνούν τα λόγια. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τιμητικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε κάθε κράτος ο τελικός είναι γιορτή και εδώ θα γίνει χωρίς κόσμο. Ακόμα και εγώ που βρίσκομαι στο Βόλο (σημ. προπονητής Νίκης Βόλου) και θα ήθελα να πάω στο γήπεδο για να δω τον τελικό, δεν μπορώ να βρίσκομαι στις κερκίδες”.

Γιάννης Πετράκης: “Με λυπεί το γεγονός ότι ο τελικός θα γίνει χωρίς κόσμο στις εξέδρες. Είναι ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα τέτοιο ματς να γίνεται χωρίς οπαδούς. Σε κάθε άλλη χώρα, ο τελικός είναι πάντοτε γιορτή”.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News