Μπαρτσελόνα: Η αυγή μιας νέας εποχής

Η Μπαρτσελόνα έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα κινείται με γρήγορες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι ενόψει της νέας σεζόν. Γράφει ο Δημήτρης Καραμφυλίδης στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 25 Μαΐου.

Μετά τον Τζεράρ Πικέ τον Νοέμβριο, τον Σέρχιο Μπουσκέτς πριν από μερικές μέρες, ήρθε η σειρά του Τζόρντι Αλμπα να ανακοινώσει το αντίο του απ’ την Μπαρτσελόνα. Στα 34 του ο αριστερός μπακ, που ήταν αναπληρωματικός, συμφώνησε με τη διοίκηση να λύσει τον έναν χρόνο συμβολαίου που του απέμενε και να μείνει ελεύθερος.

Οπότε την Κυριακή, κόντρα στη Μαγιόρκα, οι «μπλαουγκράνα» θα δώσουν το τελευταίο τους παιχνίδι στο «Καμπ Νου» μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, αφού την επόμενη σεζόν θα παίζουν στο «Μονζουίκ», ενώ το κοινό τους θα αποχαιρετήσει και τους Μπουσκέτς, Αλμπα (458 ματς, 27 γκολ, 99 ασίστ, 18 τίτλοι).

Απ’ την ομάδα που κατέκτησε το τρεμπλ το 2015 απομένουν στο ρόστερ μόνον ο τερματοφύλακας ΜαρκΑντρέ Τερ Στέγκεν κι ο Σέρτζι Ρομπέρτο. Είναι η αυγή μιας νέας εποχής για την ομάδα του Τσάβι. Αφότου εξασφάλισε τη φετινή Λα Λίγκα, η Μπαρτσελόνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αγορά.

Ο μεταγραφικός μηχανισμός της λειτουργεί στο φουλ καθώς προσπαθεί να μειώσει το μισθολογικό κόστος ώστε να μπορέσει να παραμείνει εντός των παραμέτρων του αυστηρού financial fair play της ισπανικής λίγκας και να ενισχύσει το ρόστερ της ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική την επόμενη σεζόν, ιδίως στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Γι’ αυτό και ήταν τεράστιας σημασίας η παραμονή του Ματέου Αλεμάνι στη θέση του αθλητικού διευθυντή, εν αναμονή της επίσημης πρόσληψης του Ντέκο, ως τεχνικού διευθυντή. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουν γίνει δύο κινήσεις. Οι αποχωρήσεις του Μπουσκέτς (έληγε το συμβόλαιό του) και του Αλμπα, που σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ θα δώσει ανάσα περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις κινήσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (Πικέ, πωλήσεις Γκριεζμάν, Ντεπάι στην Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπεγερίν στη Σπόρτινγκ Λ.), η Μπαρτσελόνα έχει μαζέψει περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ από τα 200 που της ζήτησε η λίγκα. Οι επόμενοι που παίρνουν… σειρά είναι οι δανεικοί που δεν υπολογίζονται. Θέλει να παραχωρήσει τους Τρινκάο (Σπόρτινγκ Λ.), Λενγκλέ (Τότεναμ), Ουμτιτί (Λέτσε), Ντεστ (Μίλαν), Κογιάδο (Ελτσε).

Αισιοδοξεί πως θα πωλήσει τους Τρινκάο, Λενγκλέ και Ντεστ. Στον… αέρα βρίσκεται το μέλλον των Νίκο (Βαλένθια) και Εζ Αμπντε (Οσασούνα), τους οποίους ο Τσάβι εκτιμά. Οσον αφορά τους παίκτες της πρώτης ομάδας θα ακούσει προτάσεις σχεδόν για όλους και δεν αποκλείονται εκπλήξεις, με τους Ζιλ Κουντέ, Ραφίνια, Φρανκ Κεσί, Φεράν Τόρες, Ανσου Φάτι, Ερικ Γκαρθία, Πάμπλο Τόρε να έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον.

Στο κεφάλαιο των προσθηκών που θα γίνουν, προτεραιότητα έχει η εγγραφή των συμφωνημένων ανανεώσεων των Γκάβι, Ρόναλντ Αραούχο και Αλεξ Μπαλντέ προκειμένου να είναι «δεμένοι» για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, για την ώρα η ομάδα έχει κλείσει τον σέντερ μπακ Ινιγο Μαρτίνεθ (ελεύθερος απ’ την Μπιλμπάο).

Ψηλά στη λίστα παραμένει η απόκτηση κεντρικού μέσου με τον Μαρτίν Θουμπιμέντι της Σοσιεδάδ να είναι ο εκλεκτός (60 εκατ. ευρώ), ενώ συζητεί με τον Ιλκάι Γκιντογκάν (λήγει το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Σίτι).

Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι που θα εξαρτηθούν απ’ τις υπόλοιπες μπίζνες, όπως οι Ζοάο Κανσέλο (μπακ, δεν υπολογίζεται απ’ τη Σίτι), Μπερνάρντο Σίλβα (μέσος, η Σίτι θέλει 70 εκατ. ευρώ), Βίτορ Ρόκε (φορ, τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ), Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (φορ, δεν υπολογίζεται απ’ την Τσέλσι), Γιανίκ Καράσκο (μπακ-χαφ, Ατλέτικο Μ., έχει οψιόν αγοράς 15 εκατ. ευρώ) κι υπάρχουν φήμες για τους Χουάν Φόιτ (μπακ, Βιγιαρεάλ), Ρομπέρτο Φιρμίνο (φορ, ελεύθερος) και Ρούμπεν Νέβες (χαφ, φεύγει απ’ τη Γουλβς) καθώς και πολλούς άλλους παίκτες. Κι όλα αυτά, ενώ το μεγάλο όνειρο παραμένει η επιστροφή του Λιονέλ Μέσι.

Μέσι, χωρίς… σύνδεση

Ο Μπουσκέτς κι ο Αλμπα είναι οι καλύτεροι φίλοι του Μέσι. Αμφότεροι φεύγουν, ενώ θεωρείτο σχεδόν δεδομένο πως θα έμεναν αν ο Αργεντινός ήταν να επιστρέψει. Χθες, οι «μπλαουγκράνα» διέρρεαν πως οι αποφάσεις των Μπουσκέτς και Αλμπα δεν επηρεάζουν την πιθανότητα απόκτησης του Αργεντινού, που εκτός απροόπτου θα μείνει ελεύθερος. Bέβαια, με τους τρεις ελεύθερους αυξάνεται το ενδεχόμενο να τους πάρει.. πακέτο η Αλ Χιλάλ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News