ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Ρε συ Στέφανε, σοβαρά τώρα;

Η έκθεση στα media και σε ένα κοινό που ακτινογραφεί κάθε σου κίνηση, κάθε σου λέξη είναι πολύ βαρύ φορτίο, πιο βαρύ κι από ένα τρόπαιο σε γκραν σλαμ. Ο Βασίλης Γεωργιώτης προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς δυσκολεύεται τελευταία να το σηκώσει.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε μπλέξει με αυτόν τον… διάολο, τον covid-19 που ήρθε για να μας τρομοκρατήσει, να μας φυλακίσει, να μας διχάσει, χωρίζοντάς μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κι όπως συμβαίνει συνήθως, ανθεί και η «ακραία» τάση, οι περίφημοι αντιεμβολιαστές.

Όλοι μας, λίγο-πολύ ανήκουμε σε κάποια από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες. Άσημοι, διάσημοι, μετριοπαθείς, φανατικοί, γνώστες και άσχετοι.

Υπάρχει, όμως, και η κατηγορία «Στέφανος Τσιτσιπάς», όπερ σημαίνει: «Ναι, δεν είμαι κατά του εμβολιασμού», «ναι, σας συνιστώ να προσέχετε», «όχι, δεν έχω κάνει εμβόλιο», «όχι, δεν θα το κάνω σύντομα», «ναι, θα το κάνω αν γίνει υποχρεωτικό» και «με το να προσέχεις τον εαυτό σου, προσέχεις επίσης και αυτούς που είναι δίπλα σου» (;;;;;). Μου θυμίζει αυτούς που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά περιμένουν να δουν τι θα συμβεί (αν συμβεί) σε αυτούς που το έχουν βάλει ήδη στις φλέβες τους.

Η ιστορία με τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Σινσινάτι, έκανε το γύρο του κόσμου. Σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό κι αν έπεσα, η στιγμή που στέκεται στο πόντιουμ και απαντά στην ερώτηση αν έχει εμβολιαστεί, έπαιξε σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, στον ηλεκτρονικά και στον γραπτό Τύπο. Αρχικά δυσκολεύτηκα να πιστέψω πώς είπε ό,τι είπε και περίμενα σαν άπιστος Θωμάς να δω το βίντεο για να βεβαιωθώ. Κι όμως έκανε αυτήν ακριβώς τη δήλωση που όλοι πια γνωρίζουμε… Η πρώτη μου σκέψη ήταν «Ρε εσύ Στέφανε σοβαρά τώρα;».

Φυσικά και δεν με ενοχλεί κάποιος να μην έχει εμβολιαστεί, δικαίωμα του καθενός είναι άλλωστε, ούτε θα προσηλυτίσω κανέναν σε οποιοδήποτε κίνημα. Ένα δημόσιο πρόσωπο, όμως, που μετέχει σε προωθητική καμπάνια με κοινωνικό μήνυμα, πρέπει τουλάχιστον να συμφωνεί με αυτό που προωθεί. Δεν πρόκειται για διαφήμιση σοκολάτας ή για απορρυπαντικό.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένα χαρισματικός τενίστας, ένας αθλητής που γνωρίζει και ασχολείται όλη η υφήλιος μαζί του, τόσο δημοφιλής και αγαπητός όσο κανείς άλλος Έλληνας στο παρελθόν (εξαίρεση ο Γιάννης), μια πολύ δυνατή προσωπικότητα. Ωστόσο κουβαλάει και τον ενθουσιασμό ή καλύτερα την παρορμητικότητα της ηλικίας του. Μην ξεχνάμε, ότι είναι μόλις 23 ετών. Είναι ενεργός στα social media, έχει το θάρρος της άποψής του, ακόμα κι όταν αυτή ενοχλεί, ξεσπάει στο γήπεδο, στον πατέρα του, στον διαιτητή, στον αντίπαλο. Δεκτά όλα, είναι μέσα στο παιχνίδι, είναι αποσυμπίεση από μια ζωή, από συνεχόμενες εναλλαγές εικόνων που περνάνε με μεγάλα ένταση και ταχύτητα μπροστά από τα μάτια του. Είναι αντιδράσεις της στιγμής, τίποτα άλλο.

Όμως, η κυνική παραδοχή του ότι δεν έχει εμβολιαστεί μοιάζει με ένα γκέιμ χαμένο από τέσσερα συνεχόμενα νταμπλ φολτ. Περιττό να εξηγήσουμε το λόγο.

Το ότι η λέξη “Τσιτσιπάς” τρεντάρει εδώ και μέρες στην κορυφή των social media, δείχνει πόσο γκελ κάνει αυτό το παιδί στον κόσμο. Για αυτό και, δεν οφείλει, αλλά χρειάζεται να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα. Ο άνθρωπος τενίστας, είναι, αλλά μια ντρίμπλα στη συγκεκριμένη ερώτηση που του έγινε στο Σινσινάτι θα ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Κι ας μην κάνει ποτέ το εμβόλιο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News