ΡΟΝΑΛΝΤ ΚΟΥΜΑΝ: Συμπλήρωσε 12 έντονους μήνες στη Βαρκελώνη

Ο Ολλανδός τεχνικός έχει ήδη συμπληρώσει 365 μέρες στον πάγκο των Καταλανών και η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αντιμετωπίσει πληθώρα ζητημάτων.

Στις 18 Αυγούστου του 2020 ο Ρόναλντ Κουμαν προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη για να αναλάβει την ομάδα, της οποίας είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής. Όλα αυτά στη σκιά του 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου και με το κλίμα να είναι πάρα πολύ βαρύ. Διαδέχτηκε τον Κίκε Σετιέν και η διαδρομή του μέχρι το φετινό καλοκαίρι μόνο εύκολη δεν ήταν. Βεβαίως το βασικό θέμα που βίωσε ήταν η αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι. Παντώς το πρώτο χρονικά είχε να κάνει με τον κολλητό του Αργεντινού. 

Το κεφάλαιο Λουίς Σουάρες

Ακόμα ασκείται έντονη κριτική για την πρώτη σημαντική απόφαση του Κούμαν, ο οποίος είχε κρίνει ότι δεν του έκανε ο Ορουγουανος. Ο Λουίς Σουάρες πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης και με τα 21 του γκολ οι “ροχιμπλάνκος” στέφθηκαν πρωταθλητές. Προς το τέλος της σεζόν ο ίδιος ο Κούμαν έλεγε ότι η ομάδα του έχει πρόβλημα στην επίθεση και ότι δεν μπορούσε να εξαρτάται μόνο από τον Μέσι… 

Ο πρώην, ο Μπαρτομέου και ο Λαπόρτα

Από την πρώτη στιγμή ο Κούμαν τόνιζε πόσο σημαντικός ήταν ο Αργεντινός για την ομάδα του. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν στο παρά πέντε να τον χάσει. Τελικά το αντίο που ελάχιστοι ομολογουμένως περίμεναν ήρθε φέτος. Ο πρώτος χρόνος του Κούμαν σημαδεύτηκε από αυτήν την υπόθεση, για την οποία φάνηκε ότι άλλαζε το κλίμα με την επανεκλογή του Λαπόρτα. Ο Καταλανός δικηγόρος διαδέχτηκε τον Μπαρτομέου ο οποίος πήρε το δρόμο για … της φυλακής τα σίδερα, μετά τις απαράδεκτες και “εγκληματικές” κινήσεις που είχε κάνει διαχειριζόμενος τα οικονομικά του συλλόγου. 

Ο Μέμφις Ντεπάι και ο Έρικ Γκαρθία

Ο Ρόναλντ Κουμαν ήξερε τι ήθελε από την αρχή. Είχε ζητήσει την απόκτηση αυτών των δυο παικτων, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό ούτε καν τον περασμένο Ιανουάριο. Φέτος τους έχει στη διάθεσή του, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η νέα εποχή. 

Η νέα γενιά

Ο Κουμαν έδειξε εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά της Μπαρτσελόνα, αλλά και σε αυτά που ήρθαν εκτός Βαρκελώνης. Τρανό παράδειγμα αυτό του Πέδρι, για τον οποίο, όπως έχουν πει και οι συμπαίκτες του αγωνίζεται με εμπειρία σαραντάρη. Επίσης πίστεψε πολύ, όπως ηταν αναμενόμενο, παίκτες από τη Masia όπως ο Ανσου Φάτι, ο Ιλάις Μορίμπα, ο Όσκαρ Μινγκέθα και ο Ρίκι Πουτζ μεταξυ άλλων. 

Μειώσεις μισθών

“Επειδή αγαπάω την ομάδα είπα στους διοικούντες ότι αν μπορούσαν να βοηθήσουν θα το έκαναν και οι παίκτες όντως το έχουν κάνει”, ήταν τα λόγια του προπονητή της Μπαρτσελόνα, ο οποίος είχε μπει μπροστά για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις περί μειώσεων αποδοχών. 

Αλλαγή συστήματος και Copa del Rey 

Μετά το 1-4 από την Παρί Σεν Ζερμέν έκανε την εμφάνιση του το 3-5-2, ήρθαν τα καλά αποτέλεσματα, μειώθηκε η απόσταση απο την κορυφή και η Μπαρτσελόνα είχε μπει για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου. Δεν τα κατάφερε, γιατί πάλι εμφανίστηκαν κάποιες παραφωνίες στα κρίσιμα ματς, αλλά τουλάχιστον ήρθε η κατάκτηση του ισπανικού κυπέλλου στον τελικό με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. 

Η μετά Μέσι εποχή

Η “βόμβα” του καλοκαιριού έχει σκάσει εδώ και μερικές μέρες και ψυχολογικά τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα ως προς αυτό. Ο Κούμαν, ο οποίος και αυτός πάντως… αγχώθηκε μέχρι τελικά να παραμείνει στην Μπαρτσελόνα, έχει ήδη αφήσει πίσω του τον πρώτο χρόνο, κρατάει τα θετικά που υπάρχουν και η πρώτη νίκη συνδυαζόμενη με μια πειστικη εμφάνιση του δίνει ένα καλό πάτημα για τη συνέχεια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News