ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Τελικά, είναι… τρελός ο Κριστιάν Καρεμπέ;

O Αλέξανδρος Σόμογλου ακούει τον σπουδαίο Γάλλο να μιλά για τα ευρωπαϊκά όνειρα του Ολυμπιακού και απαντά σε όσους τον… ειρωνεύονται

Το να ειρωνεύεται οποιοσδήποτε και με οποιαδήποτε ιδιότητα (του φιλάθλου, του «δημοσιογράφου», του «αναλυτή») τον Κριστιάν Καρεμπέ σε θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, φαντάζει από μόνο του από αστείο έως… γελοίο! Αντίθετα, κάθε του ποδοσφαιρική κουβέντα αξίζει να μπαίνει στο μικροσκόπιο και να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του. Αν μη τι άλλο με τη διαδρομή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει κερδίσει το δικαίωμα του σεβασμού στην όποια άποψη εκφέρει!

Εδώ και χρόνια, λοιπόν, ο Γάλλος αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού δεν σταματά να ονειρεύεται (όπως λέει και το μότο της σύγχρονης εποχής των «ερυθρόλευκων»). Και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, προκρίσεων ή αποκλεισμών ουδέποτε έχει επιχειρήσει να χαμηλώσει… έστω και για μισό χιλιοστό των πήχη των προσδοκιών του club. Το ίδιο έπραξε και λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα, μιλώντας στην κάμερα του Mega: «Στόχος μας είναι η παρουσία στον τελικό του Europa League και, γιατί όχι, να κατακτήσουμε το τρόπαιο», ήταν τα λόγια του προς τον Νίκο Κώτση. Ορθά, κοφτά, χωρίς εκπτώσεις, παρενθέσεις ή… άνω τελείες!

«Είναι τρελός;» θα ρωτήσει κάποιος, όχι απαραίτητα κακεντρεχής, γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το μακρινό 1999, όταν ακόμη το Champions League διεξαγόταν με 24 ομάδες και οι πρώτες των ομίλων προκρίνονταν απ’ ευθείας στους «8». «Άσε μας ρε Κριστιάν, εδώ δεν περάσαμε τη Λουντογκόρετς, κι εσύ μας μιλάς για τελικούς», θα μουρμουρήσει ο φίλος του Ολυμπιακού που, ακόμη και τώρα, αδυνατεί να κατανοήσει κάτω υπό ποιες πρωτόγνωρες συνθήκες στου Ρέντη, ήρθε ο αποκλεισμούς από την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας.

Με τους… είρωνες του πληκτρολογίου δεν έχει σημασία να ασχοληθεί κάποιος. Προφανώς θεωρούν ότι οι συμμετοχές τους σε τελικούς Μουντιάλ, Champions League και τα αμέτρητα τρόπαια που έχουν κατακτήσει στο… Playstation και το Football Manager τους καθιστούν ισότιμα ποδοσφαιρικά «ιερά τέρατα» με έναν ποδοσφαιριστή που έχει ζήσει τα πάντα στην καριέρα του στον… πραγματικό κόσμο!

Επί της ουσίας είναι… τρελός ο Κριστιάν Καρεμπέ; Να στείλουμε κάποιον ζουρλομανδύα στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας; Μήπως ως Γάλλος είναι ρομαντικός και υπέρμετρα αισιόδοξος;

Ο Καρεμπέ γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει την τελευταία δεκαετία σταθερότητα και αξιοπιστία στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο φωνάζει «παρών» στα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και η συνέπεια μιας ομάδας στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας ευρωπαϊκής υπέρβασης, όποτε κι αν έρθει αυτή!

Με τον κίνδυνο να κλείσετε και σε μένα θέση στο… Δαφνί, θα σας απαντήσω ρητά και κατηγορηματικά «όχι». Ζώντας εκ των έσω τον οργανισμό που λέγεται «Ολυμπιακός», αλλά και κουβαλώντας εμπειρία δεκαετιών στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Αθλητικός Διευθυντής της πειραϊκής ΠΑΕ δεν στηρίζει την άποψή του σε… λόγια του αέρα.

Αρχικά, γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει την τελευταία δεκαετία σταθερότητα και αξιοπιστία στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο φωνάζει «παρών» στα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η συνέπεια μιας ομάδας στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας ευρωπαϊκής υπέρβασης, όποτε κι αν έρθει αυτή!

Και η συνέπεια που επιδεικνύει ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια στα ευρωπαϊκά του ταξίδια, μοιραία θα οδηγήσει κάποια στιγμή και στην πολυπόθητη ευρωπαϊκή υπέρβαση. Μπορεί να συμβεί αυτό φέτος; Μπορούν πραγματικά οι πρωταθλητές Ελλάδος να διεκδικήσουν με αξιώσεις την παρουσία τους μέχρι τα ημιτελικά, ή ακόμη και τον τελικό του Europa League; Έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες υλοποίησης οι φιλοδοξίες και οι λέξεις του Κριστιάν Καρεμπέ;

Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου του, μαθηματικά οι πιθανότητες ευρωπαϊκής υπέρβασης φέτος θα είναι πιο αυξημένες, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» θα γλιτώσουν έναν γύρο των νοκ άουτ και θα βρεθούν απ’ ευθείας στους «16», δηλαδή ένα βήμα από τα προημιτελικά.

Να μοιραστώ μαζί σας μια διαίσθησή μου; Πείτε το… δημοσιογραφικό ένστικτο. Η υπέρβαση στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό θα έρθει με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο που είχε έρθει ο… εξορκισμός της κατάρας των διπλών στο Champions League εκείνο το μαγικό Οκτώβριο του 2007. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να κερδίσουν μακριά από το σπίτι τους ομάδες όπως η Χέρενφεν και η Μόλντε και ξαφνικά μέσα σε δύο εβδομάδες πανηγύρισαν θριάμβους σε Βρέμη και Ρώμη!

Όχι, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι ο Κριστιάν Καρεμπέ είναι τρελός! Φιλόδοξος, φυσικά και είναι! Ο στόχος που θέτει, όμως, στηρίζεται σε αμιγώς ποδοσφαιρικά… μαθηματικά και ποδοσφαιρική λογική. Να το θέσω πιο γηπεδικά; Για όσους δεν βλέπουν όσα συμβαίνουν γύρω τους με οπαδικά γυαλιά ή οπαδικές σκοπιμότητες, η ευρωπαϊκή υπέρβαση του Ολυμπιακού… μυρίζει ότι έρχεται. Το παν ήταν να αποκτήσουν οι «ερυθρόλευκοι» συνέπεια και σταθερότητα. Να βρίσκονται κάθε χρόνο στα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών κυπέλλων!

Οποιαδήποτε ομάδα διαθέτει αυτά τα δύο στοιχεία στο «οργανόγραμμα» της, ξέρει μέσα της ότι με μαθηματική ακρίβεια ακολουθεί και το στοιχείο της υπέρβασης. Ακόμη κι όταν οι εχθροί της την ειρωνεύονται και οι υποστηρικτές της δυσκολεύονται να την πιστέψουν!

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News