Γιώργος Χελάκης: Κι όμως ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ των οργανωμένων οπαδών συνεχίζεται!
Η δική για τον αδικοχαμένο Άλκη ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό. Ξέρουμε όμως τι μεσολάβησε απ’ τη δολοφονία του άτυχου φίλου του Άρη μέχρι σήμερα. Απ’ την 1η Φεβρουαρίου 2022, τα φαινόμενα οπαδικής βίας δεν υποχώρησαν. Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Χελάκη στην Sportday της Παρασκευής (14/7).
Tο μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κι ευθυγραμμίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέα, η οποία απηχούσε εν πολλοίς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη.
Επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε επτά απ’ τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δύο φίλων του.
Πολυετείς ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους πέντε που καταδικάστηκαν. Το πώς θα λειτουργήσει η πρωτόδικη απόφαση δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα.
Ο Άλκης πέθανε, η οπαδική βία δεν σταμάτησε
Ξέρουμε όμως τι μεσολάβησε απ’ τη δολοφονία του άτυχου Αλκη μέχρι σήμερα. Απ’ την 1η Φεβρουαρίου 2022, τα φαινόμενα οπαδικής βίας δεν υποχώρησαν.
Στους μήνες που έχουν μεσολαβήσει, περιστατικά οπαδικής βίας έχουν καταγραφεί στα Ιωάννινα, στη Λιβαδειά, στην Καβάλα και σε αρκετές γειτονιές της Αττικής. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνελήφθησαν 21 άτομα για οπαδική βία, ενώ 51 υποθέσεις βρίσκονταν σε στάδιο προανάκρισης.
Ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε οργανωμένες ομάδες οπαδών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αφήνω κατά μέρος τις ποικίλες εκδηλώσεις… συμπαράστασης στους δολοφόνους του Αλκη μέσα κι έξω απ’ τα γήπεδα. Η οπαδική βία είναι παρούσα και τα αίτιά της δεν εντοπίζονται μόνο στις άλυτες διαφορές ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων.
Να αναλυθεί ως κοινωνικό φαινόμενο
Δεν είναι μόνο το χρώμα της φανέλας που τους κάνει… εχθρούς. Μόνο αν η οπαδική βία αναλυθεί ως κοινωνικό φαινόμενο θα γίνει δυνατό να φτάσουμε στα αίτια που την προκαλούν. Παιδιά που δεν βρίσκουν διέξοδο στη ζωή τους, που βλέπουν μπροστά τους να ορθώνονται τείχη, τα οποία τους στερούν την προοπτική, εκφράζουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους με συμμετοχή σε εκδηλώσεις τυφλής βίας.
Αφού δεν μπορούν να τα βάλλουν με τον πραγματικό εχθρό, ο οποίος στα μάτια τους είναι είτε αόρατος, είτε ανίκητος, τα βάζουν με τον διπλανό τους, τον οποίον αναβαθμίζουν σε εχθρό. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο όταν στις οργανωμένες ομάδες των οπαδών μπαίνουν και τις καθοδηγούν στελέχη των ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων.
Οι οπαδοί αυτονομήθηκαν
Ετσι, ο οπαδός μαθαίνει γενικά να εχθρεύεται τον άλλον, που είναι διαφορετικός. Σήμερα είναι διαφορετικός διότι υποστηρίζει άλλη ομάδα, αύριο επειδή έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία κι άλλον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ετσι, το μείγμα οπαδικού φανατισμού και ρατσιστικού μίσους γίνεται εκρηκτικό.
Είναι επίσης γεγονός ότι η παλιά ανάλυση ότι οι οπαδοί είναι ελεγχόμενοι απ’ τις ΠΑΕ κι ειδικά τις μεγάλες, δεν αρκεί για να εξηγήσει την κατάσταση. Αυτού του είδους οι οπαδοί έχουν αυτονομηθεί. Συμπεριφέρονται πέρα κι έξω απ’ τα καλώς ή κακώς εννοούμενα συμφέροντα των ομάδων που υποστηρίζουν.
Οι ομάδες είναι η πρόφαση ή μία καλή ευκαιρία για να αξιοποιηθεί η ευπιστία άλλων οπαδών και να προκύψουν κέρδη απ’ τη διανομή εισιτηρίων. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό κι απαιτεί συνολική αντιμετώπιση. Θα περιμένουμε να δούμε πώς σκέφτονται να το αντιμετωπίσουν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Οικονόμου κι οι συνεργάτες του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα