ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC: Ο ρόλος του Ντόρσεϊ στον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι παίκτης του Ολυμπιακού και το sportday.gr αναλύει τον κομβικό ρόλο που θα έχει στο πινακάκι του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μπορεί τα τέλεια ζευγαρια να υπάρχουν μόνο σε βιβλία και ταινίες, αλλά στον Ολυμπιακό άλλαξαν άποψη αφού οι δρόμοι τους συναντήθηκαν με αυτόν του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ ήταν το ιδανικό φιτ για την περιφέρεια του Μπαρτζώκα, που είχε ήδη τη σταθερά του Σλούκα, προσέθεσε αυτήν του Γουόκαπ και έψαχνε διακαώς κάποιον με έφεση στο μακρινό σουτ και το σκοράρισμα για να ολοκληρώσει το παζλ.

Ο Ντόρσεϊ εκτός από τα παραπάνω, στο πακέτο του περιλαμβάνει και το ελληνικό διαβατήριο, κάτι που λύνει τα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφού από τη φετινή σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» θα επιστρέψουν στην Basket League. Κάτι που σημαίνει πως ο περιορισμός των έξι ξένων δεν άφηνε περιθώρια για μία ακόμα προσθήκη Αμερικανού.

Το ελληνικό διαβατήριο όμως, από μόνο του, δε θα μπορούσε να αποτελέσει… διαβατήριο για το ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Ντόρσεϊ είναι μια προσθήκη που θα ανεβάζει επίπεδο την περιφέρεια των Πειραιωτών για αρκετούς λόγους.

Υπηρέτης σε ένα διαφορετικό πλάνο

Ο Ντόρσεϊ στα δύο χρόνια που πέρασε με την Μακάμπι ανέδειξε το επιθετικό του ταλέντο. Ένας γκαρντ με τρομερή ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, δημιουργώντας το δικό του σουτ μετά από τρίπλα.

Ζώντας στη σκία του Γουίλμπεκιν, σε μια ομάδα που βάσιζε την επίθεσή της στις ικανότητες των γκαρντ της, ο Ντόρσεϊ ξεδίπλωσε τις αρετές του στο σκοράρισμα. Ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν στη Μακάμπι με 11.2 πόντους σε σκάρτα 22 λεπτά μέσο όρο, έχοντας το εξαιρετικό 39.2% από το τρίποντο.

Παρά την κακή σεζόν της Μακάμπι, ο ίδιος βελτίωσε τα ποσοστά του, αφού είχε 58.4% true shooting ενώ τη σεζόν 2019-20 ολοκλήρωσε με 52.5%.

Όμως στον Ολυμπιακό ο Ντόρσεϊ θα κληθεί να είναι ο τρίτος παρτενέρ άλλων δύο γκαρντ με πρώτο μέλημά τους το πικ εν ρολ. Η δημιουργία του Ντόρσεϊ (1.5 ασίστ, 0.83 συντελεστή ασίστ/λαθών πέρσι) περιορίζεται τις περισσότερες φορές στο δικό του σουτ. Ως παρτενέρ των Σλούκα και Γουόκαπ θα κληθεί να σουτάρει αρκετά spot up σουτ, μη έχοντας την μπάλα στα χέρια.

Όταν όμως η επίθεση κολλάει είναι ικανός να ξεφύγει από το playbook και να δώσει την απαραίτητη ώθηση με τις προσωπικές του φάσεις, σε αντίθεση με τον Χάρισον που δεν τα κατάφερε καθόλου πέρσι, μετά τον τραυματισμό του.

Η άμυνα και ο αφανής ρόλος

Ο Ντόρσεϊ είναι μια περίπτωση παίχτη που ανά πάσα στιγμή απασχολεί την αντίπαλη άμυνα. Με την παρουσία του στο παρκέ, ο Ολυμπιακός κερδίζει πολλά σε θέμα spacing.

Το κέρδος του να έχεις έναν σουτέρ του 40% στην περιφέρεια, απλώνει την αντίπαλη άμυνα τόσο, ώστε να δώσει χώρους που μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο ο ΜακΚίσικ, ένας κλασικός slasher με το εκρηκτικό του πρώτο βήμα, αλλά και ο Φαλ με το ποστ παιχνίδι. Ειδικότερα με τον Φαλ, ο οποίος δεν είναι κλασικός πικ εν ρολ ψηλός, αλλά προτιμάει να παίρνει την μπάλα κοντά στο καλάθι, εκμεταλλευόμενος το μέγεθος του για να τελειώνει τις φάσεις.

Όσον αφορά την αμυντική συνεισφορά του, ο Ντόρσεϊ δεν είναι από τους σκόρερ που θα κρύψεις στην άμυνα. Αποτελεί μέγεθος (1.96 ύψος) και πιέζει αποτελεσματικά την μπάλα. Την περσινή σεζόν είχε 0.6 κλεψίματα, ενώ το 2019-20 είχε 1.04 (3.01% αν το δούμε από την πλευρά των advanced stats). Μπορεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο και σε πεντάδες που ο Μπαρτζώκας αναζητά πεντάδες με πίεση στην περιφέρεια και αθλητικότητα, παρέα με Γουόκαπ, ΜακΚίσικ, δίνοντας και τις απαραίτητες ανάσες τις στιγμές που ο Σλούκας θα χρειαζεται να καθίσει στον πάγκο.

Δεν είναι αντί-Σπανούλης, αλλά αναβάθμιση του Χάρισον

Στην ουσία ο Ολυμπιακός δεν αλλάζει κάτι ως προς τη δομή. Ο ηγέτης του ήταν πέρσι και θα είναι και φέτος ο Κώστας Σλούκας. Οι Πειραιώτες δε θα έχουν τον Σπανούλη, αλλά έχουν χτίσει για πρώτη φορά μετά από χρόνια μια περιφερειακή γραμμή που έχει όλα τα στοιχεία. Δημιουργία, εκτέλεση, προσωπική φάση και ισχυρό αμυντικό φίλτρο. Πίσω από τους τρεις άλλωστε θα συμπληρώσουν τα κενά με τους Λούντζη και Λαρεντζάκη, ενώ ο ΜακΚίσικ πάντοτε θα αποτελεί έναν game changer.

Ο Σπανούλης δεν θα αντικατασταθεί ποτέ όσον αφορά το leadership και θα ήταν αφελές να βγουν οι «ερυθρόλευκοι» στην αγορά να ψάξουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο αν βάλεις ένα προς ένα τα ονόματα, η αναβάθμιση σε σχέση με πέρσι είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ο Ντόρσεϊ έχει την εμπειρία και θα είναι πολύ καλύτερος του Χάρισον, που τράκαρε με το rookie wall του. Ενώ ο δεύτερος πόλος της δημιουργίας -πράγμα που θα αναλάβει ο Γουόκαπ- δεν υπήρχε στην ουσία, με τον συμπληρωματικό Τζένκινς να κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ακόμα και αυτό ήταν λίγο.

Με την μεταγραφή του Ντόρσεϊ, λοιπόν, αλλά και την εν γένει στελέχωση, οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι. Μένει μόνο να φανεί αν θα υπάρξει μια έξτρα προσθήκη που θα συμπληρώσει τον Παπανικολάου. Αυτός ο αστερίσκος όμως ίσως απασχολήσει αργότερα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News