ΚΕΪΝ, ΕΜΠΑΠΕ, ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ: Αλλάζουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Μέσα σε ένα καλοκαίρι άλλαξαν ομάδα Μέσι, Ράμος, Ντοναρούμα και παραμένουν ανοικτές οι υποθέσεις Κέιν, Λεβαντόφσκι, Εμπαπέ…

Αν κάποιος έπρεπε λίγους μήνες πριν να προβλέψει πως θα κινηθούν οι κορυφαίοι σύλλογοι του top – 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, το πιθανότερο είναι ότι σχεδόν αβίαστα θα κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι αυτό το «παράθυρο» θα είναι από τα πιο φτωχά των τελευταίων ετών. Η αβεβαιότητα σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας, είναι τέτοια που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα.

Αν σκεφτεί κανείς, ότι, μέσες – άκρες, από τον Ιούνιο του 2020 (αμέσως μετά το πρώτο lockdown δηλαδή) μέχρι και πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες, αντιλαμβάνεται εύκολα τι ζημιά έχουν υποστεί όλες οι ομάδες και πολύ περισσότερο οι μεγάλες. Και βέβαια, μπορεί αυτή τη στιγμή οι θεατές να έχουν επιστρέψει στα γήπεδα (σε κάποιες χώρες στο 100% της πληρότητας, σε κάποιες άλλες σε ποσοστό), αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για τον χειμώνα που έρχεται…

Τα ποσά που ξόδεψε το top – 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Και σε γενικές γραμμές, η αρχική εκτίμηση ότι αυτό θα ήταν ένα καλοκαίρι στο οποίο οι περισσότεροι θα επέλεγαν να μην ξοδέψουν όπως συνήθιζαν, μοιάζει να επιβεβαιώνεται ως προς τις αρχικές προθέσεις. Συνολικά, οι ομάδες της Premier League το καλοκαίρι του 2020 ξόδεψαν 1,245 δις για την ενίσχυσή τους και φέτος είναι στο 1,02 δις. Δηλαδή, έχουν ξοδέψει περίπου 240 – 245 εκάτ. ευρώ λιγότερα, με το μεταγραφικό παράθυρο, πάντως, να παραμένει ανοικτό. Στη Serie A πέρυσι ξοδεύτηκαν 802,25 εκάτ. ευρώ, φέτος είμαστε στα 446,6 εκάτ. ευρώ. Στην La Liga, πέρυσι δαπάνησαν 382,55 εκάτ. ευρώ, φέτος μόλις 152, 3 εκάτ. ευρώ. Στη Γερμανία, τα έξοδα μεταγραφών πέρυσι έκλεισαν στα 312, 35 εκάτ. ευρώ, φέτος είναι στα 340, 30 εκάτ. ευρώ. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το αληθές του λόγου. Οι περισσότεροι σύλλογοι δεν άδειασαν τα ταμεία τους και ακόμη και στις περιπτώσεις που ξόδεψαν, φρόντισαν να πουλήσουν…

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα, βέβαια, οι αστάθμητοι παράγοντες. Στην περίπτωση του Μέσι για, παράδειγμα, ήταν οι περιορισμοί της La Liga και η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα. Στην περίπτωση του Ράμος, το καλύτερο συμβόλαιο που αξίωνε ο πρώην, πλέον, αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που βρήκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Πολύ σημαντικό ρόλο, παραδοσιακά, παίζει και η επιθυμία των ίδιων των ποδοσφαιριστών. Κάπου εκεί, τα πράγματα όχι απλώς περιπλέκονται, αλλά μετατρέπουν το φετινό καλοκαιρινό παζάρι σε ένα από τα πιο ενδιαφέρονται των τελευταίων ετών! Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ενδεχόμενο ντόμινο μετακινήσεων, μπορεί να αλλάξει ριζικά – τουλάχιστον στο πολύ υψηλό επίπεδο – το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Γιατί περί ριζικής αλλαγής θα πρόκειται αν, για παράδειγμα, ο Εμπαπέ ή ο Λεβαντόφσκι αλλάξουν πρωτάθλημα. Αν ο Κέιν μετακομίσει στη Μάντσεστερ Σίτι. Όλα θα ξεκαθαρίσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, οπότε και κλείνει το καλοκαιρινό μεταγραφικό παράθυρο. Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που ωθούν τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές σε μία τέτοια επιλογή; Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική…

Ο Κέιν θέλει τίτλους

Στην περίπτωση του Χάρι Κέιν, τα πράγματα είναι απλά. Ο διεθνής Άγγλος επιθετικός δικαίως λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμου. Οι επιδόσεις του είναι εκεί και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Πως «μεταφράζονται», όμως, σε τίτλους; Μηδέν! Κι όμως, ο Χάρι Κέιν, στα 28 του πια, δεν έχει πάρει ούτε έναν τίτλο! Το καλύτερο που έχει να επιδείξει, σε συλλογικό επίπεδο, είναι ο χαμένος τελικός του Champions League το 2019 και δύο χαμένοι τελικοί αγγλικού League Cup, το ’15 και το ’21, με την Τότεναμ. Αντιλαμβάνεται, κατά συνέπεια, εύκολα κανείς, τι είναι αυτό που λείπει από τον Χάρι Κέιν. Όλα όσα δεν πέτυχε με την Τότεναμ κι έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει, ότι θα τα βρει στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Πρώτος μεταξύ των κορυφαίων, ο στόχος του Εμπαπέ

Το θέμα του Κιλιάν Εμπαπέ εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό. Το συμβόλαιό του λήγει το επόμενο καλοκαίρι, οπότε και μπορεί να επιλέξει, ως ελεύθερος, την ομάδα που θα συνεχίσει την καριέρα του. Θεωρητικά, το θέμα του Εμπαπέ δεν είναι τα χρήματα. Ελάχιστοι στη σημερινή εποχή μπορούν να κοντράρουν σε αυτό το επίπεδο την Παρί Σεν Ζερμέν. Το θέμα του, μοιάζει να είναι, ότι παρά τις επενδύσεις των Αράβων, η Παρί δεν έχει μπορέσει να φτάσει στη… γη της επαγγελίας, δηλαδή στην κατάκτηση του Champions League. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πέρυσι δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε το πρωτάθλημα. Ο Εμπαπέ θέλει να είναι ανταγωνιστικός παντού. Θεωρητικά, με τις προσθήκες που έκαναν οι Παριζιάνοι αυτό το καλοκαίρι, προσφέρουν στον Εμπαπέ την πιο ανταγωνιστική έκδοση που είδε ποτέ ο σύλλογος και μία από τις πιο ανταγωνιστικές όλων των εποχών γενικότερα στο ποδόσφαιρο. Αλλά, ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος; Και κατά πόσον θα παίξει ρόλο στην όποια απόφασή του; Την απάντηση μόνο ο ίδιος μπορεί να τη δώσει.

Νέες προκλήσεις ο Λεβαντόφσκι

Στην περίπτωση του Λεβαντόφσκι, μπορεί εύκολα να πιθανολογήσει κάποιος τον λόγο για τον οποίο σκέφτεται την αποχώρηση. Στη Γερμανία έχει κατακτήσει τα πάντα: 9 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 6 Supercup. Με τη Μπάγερν Μονάχου έχει κατακτήσει το Champions League, έχει αναδειχθεί έξι χρονιές πρώτος σκόρερ στη Bundesliga, έχει σπάσει το θρυλικό ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ. Τα έχει κάνει όλα. Οπότε, πιθανότατα αυτό που επιθυμεί είναι νέες προκλήσεις. Ίσως – όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό – και σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπό την έννοια του εγχώριου ανταγωνισμού, τον οποίο στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου έχει εξαφανίσει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News