SERIE A: Σέντρα στο ιταλικό πρωτάθλημα

Με τον «αέρα» της κατάκτησης του φετινού EURO, οι Ιταλοί είναι έτοιμοι για ένα ακόμα ανταγωνιστικό και σκληροτράχηλο πρωτάθλημα.

Σέντρα στο πρωτάθλημα της Serie A για τη σεζόν 2021-22, με πολλές αλλαγές τόσο στα ρόστερ, όσο και στην τεχνική ηγεσία των ομάδων.

Η περσινή πρωταθλήτρια Ίντερ καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο της, οι Μπενεβέντο, Κροτόνε και Πάρμα υποβιβάστηκαν στη Serie B και οι τρεις νεοφώτιστες είναι οι Έμπολι, η Βενέτσια και η Σαλερνιτάνα.  Η φετινή σεζόν αναμένεται να είναι το «πρωτάθλημα των προπονητών», όπως δήλωσε και ο Φάμπιο Καπέλο, αφού όλες οι ομάδες επλήγησαν βαθύτατα από την πανδημία και δεν έκαναν μεταγραφικά «μπαμ», όπως άλλες χρονιές.

Οι 4 πρώτες ομάδες της βαθμολογικής κατάταξης θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League, η 5η (και η κάτοχος του Κυπέλλου) σε αυτούς του Europa League και η ομάδα που θα τερματίσει στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα θα αγωνιστεί στα play-offs του Εuropa Conference League. Στην περίπτωση που η ομάδα που θα αναδεχτεί Κυπελλούχος, ανήκει στην πρώτη 6άδα, τότε αυτομάτως η 7η, είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα play-offs του Europa Conference League. Από κει και πέρα, η τελευταία 3άδα, υποβιβάζεται στη Serie B. Συμμετέχουν 20 ομάδες. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie Α έχει εξασφαλίσει η Cosmote TV, έως το 2024.

Τα ιταλικά γήπεδα υποδέχονται τους θεατές με 50% πληρότητα στις κερκίδες. 

 

 

Η «μάχη» των πάγκων και τα δεδομένα των ομάδων: 

Η μεγάλη επιστροφή του προπονητή των τίτλων, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, χρήζει και πάλι ως φαβορί τη Γιουβέντους. Ο 53χρονος Ιταλός, υπερέχει κόντρα στους υπόλοιπους προπονητές που θα αντιμετωπίσει τη νέα σεζόν, όχι μόνο σε εγχώριους τίτλους αλλά και έχοντας σημειώσει σημαντικά προσωπικά στατιστικά. Μερικά από αυτά είναι: 14 νίκες σε 17 ματς κόντρα στον Στέφανο Πιόλι, 7 νίκες σε 9 αγώνες κόντρα στον Ιντζάγκι, 7 νίκες σε 11 ματς κόντρα στον Σάρι, ενώ δύσκολος αντίπαλος έχει υπάρξει ο Ζοσέ Μουρίνιο, που του παραχώρησε μόλις 2 νίκες σε 8 αναμετρήσεις. Ο Αλέγκρι μετράει 11 νίκες σε 22 αγώνες με αντίπαλο τον Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι και 5 νίκες σε 11 ματς με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Οι «μπιανκονέρι» σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στη φετινή μεταγραφική περίοδο, αποκτώντας μόνο τον Βραζιλιάνο επιθετικό Κάιο Ζόρζε, τον Μάνουελ Λοκατέλι, ενώ αναμένεται και η επιστροφή του Πιάνιτς. 

Ο Σιμόνε Ιντζάγκι, που εξαργύρωσε την καλή του πορεία στη Λάτσιο, «πέφτει» στα βαθιά, αναλαμβάνοντας  την πρωταθλήτρια Ίντερ, στη σκιά του Αντόνιο Κόντε και με σημαντικές απώλειες, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέχει η νέα του ομάδα, που κατέκτησε το Scudetto μετά από 10 χρόνια. Μεγάλος απών ο Ρομέλου Λουκάκου, σημαντική απώλεια είναι και ο Χακίμι, αλλά αποκτήθηκαν ο Τζέκο, ο Τσαλχάνολγου και ο Ντάμφρις. 

 Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο Πιόλι, θα έχει μεγαλύτερη πίεση αυτή τη σεζόν, καθώς πέρυσι διεκδίκησε σοβαρά την επιστροφή στους τίτλους για τη Μίλαν και την οδήγησε και πάλι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από 7 χρόνια. Φέτος ο πήχης είναι ακόμα πιο ψηλά και θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά. Οι «ροσονέρι» είχαν σημαντικές απώλειες στον κορμό της ομάδας, με την αποχώρηση των Ντοναρούμα και Τσαλχάνογλου, ωστόσο είναι η πιο δραστήρια ομάδα στο μεταγραφικό παζάρι. Ενισχύθηκε με τον Μενιάν και τον Ζιρού. 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον δίνει και η έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο «Special one», επιστρέφει στη χώρα που πέτυχε μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις της πλούσιας καριέρας του. Τα χρόνια έχουν περάσει αλλά ο Πορτογάλος τεχνικός της Ρόμα, έχει ένα προσωπικό στοίχημα να κερδίσει, αποδεικνύοντας ότι παραμένει κορυφαίος προπονητής. Σημαντικές προσθήκες αποτελούν οι Έιμπραχαμ, Ρουί Πατρίσιο και Σορουμόντοφ.

Σε θέση ισχύος και ο «στρατιώτης» και αναμορφωτής της εντυπωσιακής Αταλάντα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, που θα διεκδικήσει για 4η σερί χρονιά την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Έχασε τον Κριστιάν Ρομέρο, που αναδείχτηκε κορυφαίος αμυντικός του περσινού πρωταθλήματος αλλά φαίνεται ότι έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται το εκάστοτε ρόστερ του. 

Από την πλευρά του ο Μαουρίτσιο Σάρι, που αναδείχτηκε – για πρώτη του φορά- πρωταθλητής με τη Γιουβέντους το 2020, νιώθει ότι στη Λάτσιο θα είναι απελευθερωμένος να δείξει όλα όσα μπορεί να προσφέρει προπονητικά. Σημαντική προσθήκη αποτελεί ο Βέντατ Μουρίκι.

Ο νέος τεχνικός της Νάπολι, Λουτσιάνο Σπαλέτι, δήλωσε ότι η νέα του ομάδα αποτελεί «ένα ταξίδι ψυχής» και ότι έχει εμμονή με την έξοδο στο Champions League, στο οποίο η ομάδα του έφτασε τόσο κοντά πέρυσι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της αντικατάστασης του Τζενάρο Γκατούζο.

Ο Αλέσιο Ντιονίζι αντικατέστησε τον Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι, μετά από μία καλή παρουσία στην Έμπολι, που της εξασφάλισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Οι «νεροβέρντι» τις δύο τελευταίες σεζόν έκαναν εξαιρετικό πρωτάθλημα για το δεδομένα τους, τερματίζοντας στην 8η θέση (έχασαν την έξοδο στην Ευρώπη στην ισοβαθμία με τη Ρόμα)  και έχουν γίνει ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Έχασαν ωστόσο τον Μάνουελ Λοκατέλι αλλά κυρίως τον προπονητή που η ομάδα έφερε τη σφραγίδα του και αποτελούν ερωτηματικό για τη νέα σεζόν.

Ο Βιτσέντσο Ιταλιάνο ανέλαβε τη Φιορεντίνα, μετά από μία καλή χρονιά στη Σπέτσια και αν δεν χάσει και τον Βλάχοβιτς, ίσως καταφέρει να εδραιωθεί στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.  

 

Κορυφαίες αφίξεις στο ιταλικό πρωτάθλημα:

Ρουί Πατρίσιο από τη Γουλβς στη Ρόμα

Τάμι Έιμπραχαμ από την Τσέλσι στη Ρόμα

Ολιβιέ Ζιρού από την Τσέλσι στη Μίλαν

Μάικ Μενιάν από τη Λιλ στη Μίλαν

Ντένζελ Ντάμφρις από την Αιντχόφεν στην Ίντερ

Μάρκο Αρναούτοβιτς από τη Σανγκάη Πορτ στη Μπολόνια

Νικολάς Γκονζάλες από τη Στουτγκάρδη στη Φιορεντίνα

 

Οι κορυφαίες αποχωρήσεις:

Ρομέλου Λουκάκου από την Ίντερ στην Τσέλσι

Ασράφ Χακίμι από την Ίντερ στην Παρί Σεν Ζερμέν

Ντιανλουΐτζι Ντοναρούμα από τη Μίλαν στην Παρί Σεν Ζερμέν

Κρίστιαν Ρομέρο από την Αταλάντα στην Τότεναμ 

 

Η 5άδα των σκόρερ της περασμένης σεζόν:

1.Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους): 29

2.Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ): 24

3.Λουίς Μουριέλ (Αταλάντα): 22

4.Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα: 21

5.Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο): 20

 

Οι Έλληνες παίκτες της Serie A:

Κώστας Μανωλάς: 

 Αν και τα μεταγραφικά σενάρια φουντώνουν σε ό,τι αφορά την επιστροφή του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ο 30χρονος αμυντικός παραμένει παίκτης της Νάπολι. To συμβόλαιό του με τους «παρτενοπέι» λήγει το καλοκαίρι του 2024 και την περσινή σεζόν είχε 33 συμμετοχές με την ιταλική ομάδα σε πρωτάθλημα, κύπελλο και super cup. Ο διεθνής  στόπερ αγωνίζεται στη Νάπολι από το 2019.

Μπάμπης Λυκογιάννης:

Ο 27χρονος αριστερός μπακ της Κάλιαρι, αποκτήθηκε από τη Στουρμ Γκρατς το 2018 και το συμβόλαιό του με την ιταλική ομάδα εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι. Ο διεθνής αμυντικός την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε σε 33 παιχνίδια (31 στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο), πετυχαίνοντας 4 γκολ και μοιράζοντας 2 ασίστ.

Γιώργος Κυριακόπουλος:

Ο 25χρονος αριστερός μπακ-χαφ παραχωρήθηκε από τον Αστέρα Τρίπολης ως δανεικός  στη Σασουόλο το 2019 και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, με την ιταλική ομάδα να τον αγοράζει, υπογράφοντας συμβόλαιο έως το 2024. Πέρυσι έπαιξε σε 24 παιχνίδια και σκόραρε μία φορά.

Δημήτρης Νικολάου:

Ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε από τη Σπέτσια την τρέχουσα μεταγραφική σεζόν. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ολυμπιακό, παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Έμπολι τον Ιανουάριο του 2019 και αγοράστηκε τελικά από την ιταλική ομάδα, με την οποία συνολικά συμπλήρωσε 52 συμμετοχές και πανηγύρισε την άνοδό της στη Serie A. Πριν λίγες ημέρες κατάφερε να πάρει μεταγραφή στη Σπέτσια, υπογράφοντας 5ετές συμβόλαιο.

Θωμάς Στρακόσια:

Ο 26χρονος τερματοφύλακας, γεννημένος στην Ελλάδα και διεθνής με την Αλβανία, αγωνίζεται στη Λάτσιο και μετά από μία πολύ  καλή σεζόν (2019-2020)και 44 συμμετοχές, ανανέωσε το συμβόλαιό του, το οποίο λήγει το επόμενο καλοκαίρι. Την περασμένη σεζόν είχε 11 συμμετοχές.

Το πρόγραμμα της 1ης  αγωνιστικής:

Σάββατο 21/8

Ελλάς Βερόνα – Σασουόλο 19:30

Ίντερ – Τζένοα 19:30

Έμπολι – Λάτσιο 21:45

Τορίνο – Αταλάντα 21:45

 

Κυριακή 22/8

Μπολόνια – Σαλερνιτάνα 19:30

Ουντινέζε – Γιουβέντους 19:30

Νάπολι – Βενέτσια 21:45

Ρόμα – Φιορεντίνα 21:45

 

Δευτέρα 23/8

Κάλιαρι – Σπέτσια 19:30

Σαμπντόρια – Μίλαν 21:45

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News