Γιώργος Χελάκης: Να μη χάσει την αμυντική αξιοπιστία του ο Παναθηναϊκός

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι προπονητής χαμηλών τόνων και μεθοδικής δουλειάς. Το χάρηκε βέβαια που ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ως επισφράγισμα μιας εξαιρετικής χρονιάς, της περσινής. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Πέμπτης (03/08).

Ίσως και ως προοίμιο μίας ακόμα καλύτερης φέτος. Ωστόσο το παιχνίδι στη Λεωφόρο, κόντρα στην Ντνίπρο, ανέδειξε ορισμένα σημαντικά προβλήματα.

O προπονητής του «τριφυλλιού» δεν έχει προσπεράσει πως ο Παναθηναϊκός στήριξε την περσινή, καλή παρουσία του στο πρωτάθλημα στην εξαιρετική του άμυνα. Ήταν ομάδα που δύσκολα μπορούσε κανείς να την καταβάλει. Λειτουργούσε συνεκτικά κι είχε πάντα στον νου της να μη δεχτεί γκολ. Όποιος νομίζει ότι φέτος ο προπονητής άλλαξε άποψη κι έχει προσχωρήσει στη λογική τού «όσα φάμε κι όσα βάλουμε» κάνει πολύ μεγάλο λάθος.

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς προβληματίζεται διότι φέτος ο Παναθηναϊκός στα μέχρι τώρα επίσημα, αλλά και στα φιλικά παιχνίδια δέχεται γκολ, ορισμένα δε με χαρακτηριστική ευκολία. Το πρώτο γκολ που πετυχαίνει η Ντνίπρο στη Λεωφόρο είναι από εκείνα που δεν δέχεται μια σοβαρή άμυνα. Ένας παίκτης πήρε την μπάλα έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή, έκανε μία κυκλική κίνηση απ’ τα αριστερά στα δεξιά, πέρασε όσους ήταν μπροστά του και βρέθηκε απέναντι στον Μπρινιόλι.

Στο δεύτερο γκολ, ο σέντερ μπακ της Ντνίπρο σηκώνεται σχεδόν ανενόχλητος στο ύψος της μικρής περιοχής και πιάνει την κεφαλιά. Καταστάσεις που σπάνια βλέπαμε απ’ την άμυνα του Παναθηναϊκού πέρυσι στο πρωτάθλημα. Αφήνω κατά μέρος ότι η ουκρανική ομάδα, για σημαντικά διαστήματα του παιχνιδιού, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας. Στέκομαι μόνο στην αμυντική λειτουργία.

Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει την κατάσταση στην απουσία του Μπαρτ Σένκεφελντ, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι φταίει μόνο αυτό. Το πρόβλημα ξεκινάει κι απ’ τον τρόπο που αμύνεται η ομάδα στη μεσαία γραμμή. Ο Ρούμπεν πλησιάζει στα τριάντα πέντε κι είναι λογικό να μην τα προλαβαίνει όλα. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Βιλένα πέραν του ότι δεν είναι 100% έτοιμος δεν έχει έτσι κι αλλιώς μεγάλη έφεση στα μαρκαρίσματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στο κέντρο, εκεί που ο Μπράουν έρχεται προφανώς να δώσει λύσεις.

Ο Μάγκνουσον είναι παίκτης που προωθεί άριστα το παιχνίδι, αλλά στις προσωπικές μονομαχίες είναι προβληματικός. Ο Παναθηναϊκός για να έχει τύχη στην Ευρώπη χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση στον άξονά του μεσοαμυντικά. Καλές οι βιρτουόζικες ενέργειες του Τζούριτσιτς, πολύ καλά ξεκίνησε κι η σεζόν για τον Σπόραρ, αλλά ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι μία ομάδα πού στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στην άμυνά της.

Αν χάσει αυτό το αγωνιστικό πλεονέκτημα, τότε θα μιλάμε για μία ομάδα που «χτίζεται» απ’ την αρχή. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά μέσα στις προθέσεις του Σέρβου προπονητή…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News