Γιώργος Χελάκης: Ο Παναθηναϊκός με τέτοια εμφάνιση και στο «Βελοντρόμ» παίρνει πρόκριση!

Η υποδειγματική δουλειά του Γιοβάνοβιτς κι η πολύ καλή δουλειά στις μεταγραφές μάς έδωσαν εξαιρετικά δείγματα ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Μαρσέιγ. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Πέμπτης (10/08).

Mία ευρωπαϊκή βραδιά απ’ τα παλιά για τον Παναθηναϊκό. Δουλεύοντας υποδειγματικά, η ποδοσφαιρική μηχανή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς υπέταξε τη Μαρσέιγ των πολλών εκατομμυρίων και έδειξε ότι οι «πράσινοι» μπορούν να κάνουν την υπέρβαση στο «Βελοντρόμ» και να πάρουν την πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου ήταν βγαλμένος μέσα απ’ τα όνειρα του Σέρβου προπονητή του. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω θα μπορούσε να περιμένει ο Γιοβάνοβιτς απ’ την ομάδα του στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.

Oι οπαδοί του «τριφυλλιού» που πήγαν χθες το βράδυ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά κι όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι απ’ την τηλεόραση θα πρέπει να έμειναν ενθουσιασμένοι απ’ όσα είδαν. Κάνοντας προβολή στο μέλλον, μπορούν να αισιοδοξούν για μία πετυχημένη πορεία της ομάδας τους στην Ευρώπη άσχετα απ’ τον όμιλο της διοργάνωσης που θα συμμετάσχει η ομάδα τους. Παρά την προσπάθεια της Μαρσέιγ να πιέσει ψηλά τους «πράσινους» και να τους αποσπάσει την μπάλα, αυτό που είδαμε ήταν απόλυτη ισορροπία στο πρώτο ημίχρονο και πλήρης υπέροχη του Παναθηναϊκού στο β’.

O Ρούμπεν έκανε ίσως το καλύτερό του παιχνίδι φορώντας τα πράσινα. Πραγματικός ηγέτης κι αρχηγός ρύθμιζε την κυκλοφορία στη μεσαία γραμμή, άλλοτε με μικρές κάθετες πάσες, άλλοτε με μεγάλες διαγώνιες μπαλιές που απορύθμιζαν τον αντίπαλο κι έδιναν τη δυνατότητα πότε στον Μαντσίνι, και πότε στον Χουάνκαρ, να παίζουν «ένας εναντίον ενός». Ανεξάρτητα απ’ την ένταση του παιχνιδιού των Γάλλων, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έβρισκαν τον τρόπο να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να ψάξουν με υπομονή την τελική πάσα ώστε να απειλήσουν τον Πάου Λόπες.

Η Μαρσέιγ των σπουδαίων μεταγραφών και των υψηλών συμβολαίων είχε ποιότητα σε κάποιες ατομικές ενέργειες, αλλά ως σύνολο ο πολύς Μαρσελίνο δεν έχει καταφέρει ακόμα να της δώσει σχήμα και μορφή. Εδώ που τα λέμε είναι μάλλον απίθανο να το καταφέρει στο εξαήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη ρεβάνς στη Μασσαλία. Με δεδομένη την απουσία του αεικίνητου Κοντογκμπιά, οι «πράσινοι» έχουν την ευκαιρία, αν επαναλάβουν ανάλογη εμφάνιση, να επιστρέψουν με την πρόκριση στα πλέι οφ. Οι αλλαγές που έκανε ο Σέρβος προπονητής οδήγησαν σε ένα ονειρώδες γκολ, απ’ αυτά που δεν χορταίνεις να βλέπεις.

H κίνηση τριών παικτών σε περίπου είκοσι τετραγωνικά μέτρα ήταν υποδειγματική. Το πλασέ, με το οποίο ο Μπερνάρντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ήταν εξαιρετικό. Κατά τη γνώμη μου όμως η μισή και παραπάνω δουλειά έγινε απ’ την εντυπωσιακή ασίστ του Ιωαννίδη. Θα μπορούσα να πω ότι η ασίστ αυτή αντιστοιχεί σε παίκτες όπως ο Τζούριτσιτς κι ο Μπερνάρντ. Την έκανε, όμως, ο Ιωαννίδης δείχνοντας σε όλους την πρόοδο που έχει κάνει δουλεύοντας υπό την καθοδήγηση του συγκεκριμένου προπονητή. Δεν ήταν βέβαια μόνο ο Ρούμπεν που έπαιξε υποδειγματικά χθες το βράδυ.

Oλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Αξίζει να ειπωθούν δύο κουβέντες παραπάνω για τον νεαρό Βαγιαννίδη, που έπαιξε σαν να έχει… φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι και κατάπιε όλους τους αντιπάλους του. Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι ομάδα που έχει βάθος στο ρόστερ του κι αυτό τού χάρισε τη νίκη. Η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου θύμισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές του Παναθηναϊκού πριν από τριάντα και τριάντα πέντε χρόνια. Η υποδειγματική δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι η πολύ καλή δουλειά που έγινε το καλοκαίρι στις μεταγραφές μάς έδωσαν εξαιρετικά δείγματα ποδοσφαίρου, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Με βάση τα όσα είδαμε ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του και την απόδοσή του έβαλε γερά θεμέλια πρόκρισης. Η αναγκαία υπέρβαση έγινε ήδη…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News