Αντώνης Καρπετόπουλος: Με καλύτερη άμυνα περνάει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει απόψε στην Αμβέρσα να κάνει το καθοριστικό βήμα για την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για να τα καταφέρει, πρέπει, μετά τα πανηγύρια, ο Ματίας Αλμέιδα να δει τι δεν πήγε καλά στα ματς με τη Ντινάμο. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Τρίτης (22/08).

Πολλές φορές, ένα σπουδαίο αποτέλεσμα (κι ο αποκλεισμός της Ντινάμο Ζάγκρεμπ τέτοιο ήταν) δυσκολεύει τις ομάδες να δουν προβλήματα που πιθανότατα υπήρξαν: αν η ήττα είναι ο μεγεθυντικός φακός που καμιά φορά κάνει αδυναμίες να φαίνονται τεράστιες (ενώ μπορεί και να μην είναι), η νίκη είναι εκείνο ακριβώς το χαλάκι κάτω απ’ το οποίο κρύβουμε τα σκουπιδάκια.

Ο τρόπος που η ΑΕΚ κέρδισε έκανε πολύ κόσμο να χαρεί με τις (γνωστές) αρετές της. Η πρωταθλήτρια πίεσε την αντίπαλό της και στα δύο ματς και μετά τα 90 λεπτά. Εδειξε ότι είναι ομάδα όχι 11, αλλά 15-16 παικτών (το λέω διότι και στα δύο ματς οι παίκτες που ήρθαν απ’ τον πάγκο υπήρξαν καθοριστικοί). Είχε εκτός από όρεξη για πρέσινγκ και σχετικά καλή κυκλοφορία της μπάλας κι είχε και πολλούς παίκτες διακριθέντες: όλα αυτά είναι αξιέπαινα κι αποτελούν καλά σημάδια. Όμως και στα δύο παιχνίδια είχε αμυντικά προβλήματα – που ευτυχώς για την ΑΕΚ, δεν πληρώθηκαν.

Παράδοξο

Το παράδοξο στα ματς αυτά είναι ότι η ΑΕΚ δέχτηκε τα δύο απ’ τα τρία γκολ από στημένες φάσεις. Στο σουτ-φάουλ του Μπουλάτ στο Ζάγκρεμπ ο Στάνκοβιτς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Πριν το γκολ του 0-1 των Κροατών στην «ΟPAP Arena» έκανε μία σπουδαία επέμβαση, αλλά το πάγωμα της άμυνας της ΑΕΚ δεν απέτρεψε το γκολ. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν μία-δύο στιγμιαίες κακές αντιδράσεις: ήταν μία συνολικά μέτρια αμυντική παρουσία, που δεν έχει να κάνει με τα γκολ, αλλά με το ότι και στα δύο ματς έλειψε κάτι που για να παίξει η «Ενωση» το ποδόσφαιρο που θέλει είναι απαραίτητο. Δηλαδή, η σιγουριά στα μετόπισθεν.

Λάθος

Ο Αλμέιδα στο Ζάγκρεμπ προτίμησε τον Σιντιμπέ απ’ τον Ρότα κι έπαιξε με δύο «κόφτες». Στην Αθήνα κράτησε τους Γιόνσον, Σιμάνσκι στην 11άδα κι έδωσε φανέλα βασικού στον Ρότα, ρισκάροντας: η παρουσία του τελευταίου ήταν ένα μήνυμα στην ομάδα ότι την πρόκριση μπορεί να τη φέρει η καλή επιθετική δουλειά – ίσως ο κόουτς να ήθελε πίεση στον Λιβάκοβιτς, που όσο καλός είναι επιθετικά, τόσο δυσκολεύεται αμυντικά και γι’ αυτό το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε και τον Αμραμπατ, που είναι πιο ικανός απ’ τον Ελίασον στην τελική προσπάθεια.

Όμως, η ΑΕΚ δεν σκόραρε σε κάποια απ’ τις τρεις φάσεις που έκανε στο πρώτο τέταρτο και το ματς άλλαξε πολύ. Κυρίως διότι στην άμυνα γινόταν ένα λάθος που παραλίγο να πληρωθεί ακριβά: κανείς απ’ τους δύο στόπερ δεν ακολουθούσε τον Πέτκοβιτς, που μπορούσε, αν και φορ, να πασάρει σε όποιον συμπαίκτη ήθελε. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και στο πρώτο ματς κι ίσως να οφείλεται στο ότι τόσο ο Μουκουντί, όσο κι ο Βίντα, προτιμούν να παίζουν άμυνα στον χώρο, παρά στον αντίπαλο φορ.

Η ΑΕΚ αυτό το πλήρωσε πέρυσι στο πρωτάθλημα στα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό: κινητικοί φορ, όπως ο Ολιβέιρα κι ο Μπακαμπού, της έκαναν ζημιά. Απόψε, πρέπει αυτό κυρίως να αποφύγει: ο φορ της Αντβέρπ, Μάρσελ Γιάνσεν, είναι και καλός σκόρερ (έχει τέσσερα γκολ ήδη στη σεζόν) και καλός πασέρ. Κι η Αντβέρπ παίζει αρκετά ολλανδικά, αφού προπονητή έχει τον Ολλανδό Μαρκ φαν Μπόμελ, κάποτε βασικό στην εθνική των «οράνιε». Πίσω απ’ τον Γιάνσεν υπάρχουν παίκτες που παίζουν γι’ αυτόν.

Στόπερ

Αν η ΑΕΚ δεν δεχτεί γκολ, νομίζω πως μπορεί όχι απλά να προκριθεί εύκολα, αλλά και να κερδίσει και στα δύο ματς. Η επίθεσή της μοιάζει να είναι φτιαγμένη για να δημιουργήσει στην πρωταθλήτρια Βελγίου τεράστια προβλήματα, ειδικά στους στόπερ της. Ο καλύτερος που είχε πέρυσι, ο Γουίλιαμ Πάτσι, πωλήθηκε για 10 εκατ. ευρώ στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Εμειναν να προστατεύουν τα μετόπισθεν ο γνωστός μας απ’ το πέρασμά του απ’ τον Ολυμπιακό, Ενγκελς κι ο αρχηγός της, Τόμπι Αλντερβάιρελντ, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα του Αγιαξ και της Τότεναμ, αλλά είναι πια 34 χρονών. Αν αυτούς τους βρει στο… ξέφωτο ο Λιβάι Γκαρσία, θα τους… χορέψει, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει η ΑΕΚ να κοντρολάρει το ματς καλύτερα απ’ ό,τι έκανε με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Φυσικά και να ξεχάσει ότι σε ένα φιλικό τον Ιούλιο κέρδισε την Αντβέρπ 3-0. Απόψε, το… τρόπαιο είναι οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ. Το κέρδος είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News