Αντώνης Καρπετόπουλος: Το θέμα είναι να αρχίσουν καλά και οι τέσσερις...

Ολυμπιακός ομαδική
eurokinisi

Οι τέσσερις ελληνικές ομάδες αρχίζουν απόψε τις περιπέτειές τους στους ομίλους. Έχοντας μια εικόνα διαμορφωμένη, θα σας πω τι περιμένω απ’ τις ελληνικές ομάδες όχι απόψε, αλλά γενικά. Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στη SportDay της Πέμπτης (21/09).

O Ολυμπιακός έχει στον όμιλό του τη Φράιμπουργκ, που αντιμετώπισε και πέρυσι, την περσινή κάτοχο του Κόνφερενς Λιγκ Γουέστ Χαμ και τη σερβική Μπάτσκα Τόπολα. Η Φράιμπουργκ, με την οποία ο Ολυμπιακός αρχίζει τις υποχρεώσεις του απόψε, είναι φέτος μυστήριο. Ξεκίνησε στην Μπουντεσλίγκα με δύο νίκες, θυμίζοντας την περσινή ομάδα που έχασε την είσοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ απ’ την Ουνιόν Βερολίνου στο φινάλε, αλλά στο τρίτο ματς κατέρρευσε χάνοντας με 5-0 απ’ τη Στουτγκάρδη και στο ακριβώς επόμενο δέχτηκε τέσσερα γκολ εντός έδρας απ’ την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Θα είναι καλό να πιστεύει ότι απόψε θα βρει στο Καραϊσκάκη τον περσινό Ολυμπιακό. Η Γουέστ Χαμ μπορεί να πώλησε τον καλύτερό της παίκτη, τον Ντέκλαν Ράις στην Άρσεναλ, αλλά ζει για τα ευρωπαϊκά της ματς κι ονειρεύεται και φέτος μία μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία σαν αυτή που έζησε πέρυσι. Η Μπάτσκα Τόπολα αποκλείστηκε πανεύκολα απ’ την πορτογαλική Μπράγκα στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο σερβικό πρωτάθλημα είναι πρωτοπόρος. Και δεν έχει σχέση με την Τσουκαρίτσκι.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε έναν όμιλο που του επιτρέπει να ελπίζει ακόμα και σε πρόκριση. Η Βιγιαρεάλ, με την οποία παίζει απόψε κι η Ρεν είναι οι δύο ομάδες με τις οποίες λογικά θα παίξει για τα εισιτήρια της πρόκρισης. Αμφότερες τελείωσαν εντυπωσιακά την περσινή σεζόν τους και ξεκίνησαν με τεράστια προβλήματα τη φετινή – όχι τυχαία. Η ισπανική ομάδα άλλαξε ήδη προπονητή: ο λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου Κίκε Σετιέν παρουσίασε μια ομάδα με απίστευτες τρύπες στην άμυνα.

Η Ρεν, όπως συνηθίζουν γαλλικές επαρχιακές ομάδες, πώλησε τους καλύτερούς της παίκτες (ο Ουγκουτσουκού πήγε στην Τσέλσι, ο Ντοκού στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Μπαντέ στη Σεβίλλη κτλ.) κι άλλαξε πολύ. Κράτησε τον σκόρερ της, Αμίν Γκουερί, (τα δικά του 17 γκολ τής έδωσαν πέρυσι ευρωπαϊκό εισιτήριο), αλλά επιχειρεί μία νέα αρχή κι αυτό δεν είναι εύκολο: φαίνεται από τις δυσκολίες της στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Η τέταρτη του ομίλου είναι η Μακάμπι Χάιφα. Πέρυσι απέκλεισε τον Ολυμπιακό κι έφτασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά φέτος δεν μπόρεσε να ξαναβρεθεί σε αυτούς. Η ελβετική Γιουνγκ Μπόις την απέκλεισε μάλλον εύκολα. Χωρίς να είναι ομάδα δυνατότερη απ’ τον Παναθηναϊκό.

«Δικέφαλοι»

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ βρέθηκε σε έναν όμιλο που θα μπορούσε να είναι όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ: υπάρχουν σε αυτόν ο Άγιαξ, η Ολιμπίκ Μαρσέιγ κι η Μπράιτον. Ο Αγιαξ τερμάτισε πέρυσι στην τρίτη θέση της Ερεντιβίζιε και φέτος ξεκίνησε την σεζόν του με πολλές γκρίνιες: προπονητές και τεχνικοί διευθυντές καβγαδίζουν κι οι εμφανίσεις του είναι κάκιστες – με την Τβέντε την Κυριακή Άγιαξ θύμιζαν μόνο οι φανέλες.

Η Μαρσέιγ πλήρωσε το σοκ του αποκλεισμού απ’ τον Παναθηναϊκό: ήταν ο πρώτος αποκλεισμός της σε καλοκαιρινό προκριματικό, ο Μαρθελίνιο έγινε αμέσως στόχος σκληρής κριτικής κι απολύθηκε. Αυτό που κάνει όμως πολύ δύσκολο τον όμιλο είναι η παρουσία της πρωτάρας Μπράιτον: οι μπουκ τη θεωρούν δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης – εκτίμηση υπερβολική, αλλά κι ενδεικτική της αξίας της. Η ΑΕΚ απόψε θα χρειαστεί πολύ τρέξιμο για να αντέξει.

Απόψε

Ο ΠΑΟΚ στον όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ που βρίσκεται δεν έχει μεγαθήρια. Η Άιντραχτ είναι μία καλή γερμανική ομάδα που χρόνια τώρα όμως είναι μακριά απ’ τις πρώτες θέσεις της Μπουντεσλίγκα και παίζει ένα ποδόσφαιρο όσα πάνε κι όσα έρθουν. Η σκωτσέζικη Αμπερντίν είναι χειρότερη απ’ τη Χαρτς, που ο ΠΑΟΚ απέκλεισε. Το αποψινό του ματς με την Ελσίνκι είναι κομβικό: αν το κερδίσει καπαρώνει θέση στη δυάδα της κορυφής, αλλά δεν είναι απλό διότι η ομάδα απ’ τη Φινλανδία στη χώρα της κάνει πρωταθλητισμό κι έχει έδρα αξιοζήλευτη.

Μπορούν

Ο Ολυμπιακός για να προκριθεί πρέπει να κερδίσει και τα τρία ματς στο Καραϊσκάκη: αν βρει 4 βαθμούς εκτός έδρας και να χάσει ένα στο Καραϊσκάκη μπορεί να είναι δεύτερος. Θα ’ναι αποτυχία αν δεν είναι τρίτος. Ο Παναθηναϊκός αν είναι όσο σοβαρός είδαμε το καλοκαίρι μπορεί να προκριθεί: η λογική λέει πως όλα θα κριθούν στα δύο ματς με την Ρεν, αλλά εγώ λέω πως απόψε έχει μία μεγάλη ευκαιρία απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Και στη δική του περίπτωση η τρίτη θέση μοιάζει να είναι ρεζερβέ. Ο ΠΑΟΚ δεν γίνεται να μην είναι τουλάχιστον δεύτερος στον όμιλο: πρέπει να διεκδικήσει την πρωτιά απ’ την Άιντραχτ. Πιο δύσκολη, αλλά και χωρίς άγχος, η αποστολή της ΑΕΚ. Ο όμιλός της είναι δύσκολος. Αλλά ο Παναθηναϊκός με τη Μαρσέιγ τα κατάφερε κι ο Άγιαξ έχει τα προβλήματά του.

Προβεντέλ

Το γκολ του τερματοφύλακα της Λάτσιο, Προβεντέλ, στις καθυστερήσεις του ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν το χαϊλάιτ της πρώτης μέρας της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, που ωραία είχε πολλά. Ο Προβεντέλ κινήθηκε σαν φορ περιοχής, βρήκε με κεφαλιά γεμάτα την μπάλα και πέτυχε ένα γκολ αληθινά σπάνιο, σε μία εποχή που τα έχουμε δει όλα. Όμως η βραδιά είχε κι άλλα.

Στο Μάντσεστερ Σίτι-Ερυθρός Αστέρας είδαμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στην ομάδα του Γκουαρντιόλα ένας αναπληρωματικός πολυτελείας σαν τον Άλβαρες, παγκόσμιο πρωταθλητή με την Εθνική Αργεντινής και παγκίτη πολυτελείας στη Σίτι: αυτός άλλαξε το ματς διαμορφώνοντας το σχεδόν ανεξήγητο 0-1 του πρώτου ημιχρόνου σε 3-1.

Την ίδια ώρα καταγράφαμε την επιστροφή της Μπαρτσελόνα. Απ’ την πρώτη κιόλας αγωνιστική έγινε φανερό πως όλοι πήραν το περσινό μάθημα: τρία γκολ του Λεβαντόφσκι έκαναν κομμάτια την άμυνα της Αντβέρπ, που στο ματς της πρωταθλήτριας Βελγίου με την ΑΕΚ μάς είχε φανεί εξαιρετική.

Εξαιρετικός ήταν ο Εμπαπέ, που έλυσε τα προβλήματα της Παρί μόλις είχαν αρχίσει στο «Παρκ ντε Πρενς» οι σκοτούρες: η Ντόρτμουντ νομίζω πως ήταν μία μικρή απογοήτευση. Όπως κι η Μίλαν. Η ισοπαλία με τη Νιούκαστλ στον συγκεκριμένο όμιλο μπορεί να στοιχίσει πολύ, αλλά απ’ την άλλη ήταν δεδομένο πως η πεντάρα από την Ιντερ θα άφηνε ένα τραύμα στους «ροσονέρι»: στο «Σαν Σίρο» είχαμε τη μοναδική «λευκή» ισοπαλία της βραδιάς. Προβλέψιμες και εύκολες οι νίκες της Λειψίας με τη Γιουνγκ Μπόις, της Πόρτο με τη Σαχτάρ, που βυθίζεται όπως και όλο το ουκρανικό ποδόσφαιρο και της Φέγενορντ με τη Σέλτικ. Οι Σκωτσέζοι έμειναν με δύο παίκτες λιγότερους, οι Ολλανδοί έχασαν πέναλτι και δύο γκολ τους δεν μέτρησαν χάρη στο VAR. To τελικό 2-0 ήταν κολακευτικό για τη Σέλτικ.

Φίρμα

Ο πρόεδρος της Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, που είναι κι αυτός υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας, απειλεί με μηνύσεις τον νυν δήμαρχο Λαμίας ισχυριζόμενος ότι, με την καταγγελία του ότι του επιτέθηκε ενώ γυρνούσε νύχτα στο σπίτι του, τον συκοφάντησε. Φυσικά καταδίκασε και την επίθεση. Είναι κρίμα που ο πρόεδρος της Λαμίας δεν έγινε κάποτε πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας επειδή αποφάσισε να κατεβεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Θα είχε γίνει σήμερα φίρμα σε όλο τον κόσμο. Ίσως για λάθος λόγους. Αλλά φίρμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News