Αντώνης Καρπετόπουλος: Ένας θρίαμβος, μία ανατροπή, ένα θαύμα και μία βραδιά με λάθη

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος σχολιάζει την πρεμιέρα των ελληνικών ομάδων στη φάση των ομίλων. Διαβάστε στη SportDay της Παρασκευής (22/09).

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τον Τσέριν αντί του Βιλένα διότι ήθελε τα τρεξίματά του. Η παρουσία του Μλαντένοβιτς στα αριστερά της άμυνας ήταν υποχρεωτική επειδή ο Χουάνκαρ ήταν τιμωρημένος κι η επιλογή του Ιωαννίδη στην επίθεση μπροστά απ’ τους Παλάσιος, Μαντσίνι και Μπερνάρντ δεν ήταν έκπληξη, αφού αυτός ήταν ο φορ του Παναθηναϊκού και στην αναμέτρηση με την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πάρα πολλές απ’ την άλλη ήταν οι αλλαγές στην 11άδα της Βιγιαρεάλ: σε σχέση με το ματς με την Αλμερία ο Πατσέτα είχε τους Ρέινα, Πεντράθα, Μαντί, Φεμένια, Τριγκέρος, Κομεσάνια, Σουάρες, Μπρέρετον και Μοράλες – κράτησε μόλις δύο παίκτες απ’ αυτούς που ξεκίνησε στο προηγούμενο ματς.

H Βιγιαρεάλ απέδειξε ότι έχει ένα μεγάλο ρόστερ, αφού παρά τις πολλές αλλαγές, μπήκε πιο καλά στο ματς κι έχασε με τον Μοράλες την πρώτη καλή ευκαιρία. Ομως, ο Παναθηναϊκός ήταν πιο διαβασμένος: περίμενε την ισπανική ομάδα, της χαλούσε το παιχνίδι πιέζοντας την μπάλα κι είχε υπομονή για να βρει μία επικίνδυνη φάση: τη βρήκε με τον Ιωαννίδη, που βρέθηκε απέναντι απ’ τον Ρέινα και το «τριφύλλι» έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενο 1-0.

Η Βιγιαρεάλ έπρεπε να αντιδράσει και το έκανε με τον τρόπο που ο Γιοβάνοβιτς ήθελε: βγαίνοντας μπροστά. Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος παίκτες να έρθουν απ’ τον πάγκο για να τον βοηθήσουν. Τον ρόλο της «χρυσής» αλλαγής έπαιξε αυτή τη φορά ο Σπόραρ με ένα προσωπικό γκολ με σουτ απ’ το ύψος της περιοχής: το 2-0 σήμαινε ότι η Βιγιαρεάλ ήταν στο καναβάτσο και το ΟΑΚΑ στο… πόδι!

Ελειψε μόνο το τρίτο γκολ διότι αστόχησαν ο Αϊτόρ, ο Βιλένα κι ο Μπερνάρντ: μικρό το κακό, τεράστια η νίκη.

ΠΑΟΚ

Κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε τις εκπλήξεις του στο ματς του ΠΑΟΚ με την Ελσίνκι. Ξεκίνησε με τους Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκη και Μπάμπα Ραχμάν μπροστά απ’ τον Κοτάρσκι, στους χαφ, όπως όλοι περίμεναν, ξεκίνησαν αυτή τη φορά ο Τσιγγάρας κι ο Σβαμπ, στην επίθεση βρέθηκαν ο Αντρια Ζίβκοβιτς κι ο Ντεσπόντοφ, αλλά ο Ρουμάνος έδειξε εμπιστοσύνη στον Μουργκ και τον Σαμάτα.

Οι γηπεδούχοι χτύπησαν σωστά ένα κόρνερ κι ο Μπαντέ άνοιξε το σκορ. Δεν είχαν σκοπό να πιέσουν ψηλά ή να έχουν μεγάλη κατοχή της μπάλας, αλλά μολονότι έχασαν νωρίς τον βασικό τους τερματοφύλακα, ήταν ψύχραιμοι και μεθοδικοί. Ο Λουτσέσκου δεν πανικοβλήθηκε, έδειξε εμπιστοσύνη στην 11άδα του κι είδε τον ΠΑΟΚ να αντιδρά θεαματικά. Πρώτα ο Εκόνγκ σημάδεψε το δοκάρι και μετά ο Κουλιεράκης ισοφάρισε. Τα χτυπήματα του Ντεσπόντοφ στις στημένες φάσεις ήταν «μαχαιριές», αλλά ο Βούλγαρος είχε κρατήσει κάτι και για λογαριασμό του: στο 81’ δεν βρήκε την μπάλα όπως ήθελε, αλλά σε μία βραδιά που πολλά τού πήγαν καλά, δεν χρειαζόταν ένα γεμάτο σουτ για να σκοράρει – αρκούσε που την έστειλε στην εστία και το 1-2 έγινε.

Είχαν προηγηθεί οι αλλαγές του Λουτσέσκου, που με Οζντόεφ, Κωνσταντέλια, Μπράντον, Τάισον και Βιεϊρίνια φρέσκαρε την 11άδα για την τελική νικηφόρα επίθεση. Στις καθυστερήσεις απλά διαμορφώθηκε το τελικό σκορ: ο Μπράντον μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα για το 1-3 από ασίστ του Τάισον κι ο Ραντούλοβιτς μείωσε σε 2-3 με πέναλτι στο 98’.

Θαύμα

Η ΑΕΚ πήγε στο Μπράιτον κι όλοι συζητούσαν ποιοι θα αγωνιστούν στο κέντρο της άμυνάς της. Ο Ματίας Αλμέιδα προτίμησε να βάλει τον Σιντιμπέ δίπλα στον Μήτογλου, αλλά γι’ αυτόν το βασικό ήταν άλλο: η επιστροφή των Γκατσίνοβιτς και Γκαρσία, που μπήκαν αμέσως στη βασική 11άδα. Η «Ενωση» έδειξε αμέσως πως κατέβηκε για να χαλάσει το πάρτι των γηπεδούχων.

Ο Σιντιμπέ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ μετά από χτύπημα κόρνερ και κεφαλιά-οβίδα. Πριν η Μπράιτον καταλάβει τι συνέβη, ο Γκαρσία παραλίγο να κάνει το 0-2 κι είχε κι άλλη ευκαιρία στο 22’. Ομως κι όταν η Μπράιτον ισοφάρισε με πέναλτι, πάλι η ΑΕΚ προηγήθηκε: ο Γκατσίνοβιτς από κοντά έκανε το 1-2.

Ολα ωστόσο έδειχναν πως η «Ενωση» για να φύγει με βαθμούς έπρεπε να βάλει ένα τρίτο γκολ. Το βρήκε ο Πόνσε στο 84’ κι αφού η Μπράιτον είχε ισοφαρίσει με το δεύτερο πέναλτι του Ζοάο Πέδρο. Πολλοί θα μιλήσουν για θαύμα. Εγώ λέω απλά ότι είδαμε το ποδόσφαιρο του Αλμέιδα σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Ολυμπιακός

Εχασε μόνο ο Ολυμπιακός. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θέλησε να δείξει στο ματς με τη Φράιμπουργκ ότι έχει βρει μία ομάδα, δουλεύοντας με τους παίκτες που αποκτήθηκαν νωρίς όλο το καλοκαίρι. Χρησιμοποίησε τον Ορτέγκα αντί του Κίνι κι οι άλλοι δέκα ήταν αυτοί που στο ξεκίνημα της σεζόν λογίζονται ως βασικοί.

Μπροστά απ’ τον Πασχαλάκη βρέθηκαν ο Φρέιρε κι ο Ρέτσος, δεξιός μπακ ήταν ο Ροντινέι, ο Εσε κι ο Καμαρά έπρεπε να τρέχουν για τους Μπιέλ, Φορτούνη, Μασούρα κι Ελ Καμπί, που ήταν οι τέσσερις στην επίθεση. Προέκυψε ένα γεμάτο σε φάσεις ημίχρονο, όπου πολλά κρίθηκαν σε δύο στιγμές.

Στο 6’ ο Ολυμπιακός έχασε τριπλή ευκαιρία με τους Ελ Καμπί, Φορτούνη και Μασούρα, που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα λάθος του Γκρίφο και τρία λεπτά αργότερα ο Σάλαϊ κατάλαβε ότι ο Φρέιρε θα γυρίσει την μπάλα στον Πασχαλάκη, παρενέβη κι έκανε το 0-1. Στο 45’+3 έγινε κάτι ανάλογο: ο Μασούρας, πάλι από ένα λάθος της άμυνας, βρέθηκε απέναντι απ’ τον Ατουμπόλου, που τον νίκησε και στο 45’+7 ο Ρέτσος παραχώρησε ανόητο πέναλτι, πατώντας τον Ντόαν, για να κάνει ο Γκρίφο το 1-2.

Στο ενδιάμεσο διάστημα χτύπησε ο Εσε και μπήκε ο Ιμπόρα, πράγμα που έκανε τον Ολυμπιακό πιο  αργό, είχε δοκάρι ο Φορτούνης με εκτέλεση κόρνερ κι ισοφάρισε ο Ελ Καμπί από σέντρα του Ροντινέι.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News