Φώτης Ζησιμόπουλος: Ο... Φειδιππίδης από το Αγρίνιο που κατέρριψε το ρεκόρ του σπουδαίου Γιάννη Κούρου
Ο Φώτης Ζησιμόπουλος γράφει τη δική του ιστορία στο «Σπάρταθλον». Ποιος είναι ο δρομέας που κατέρριψε το ρεκόρ του μεγάλου Γιάννη Κούρου. Διαβάστε στη SportDay της Τρίτης (03/10).
Ήταν το 490 π.Χ., όταν ο Φειδιππίδης ανέλαβε να πάει στη Σπάρτη προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων, πριν απ’ τη μάχη του Μαραθώνα, στον πόλεμο των Ελλήνων με τους Πέρσες. Ο Αθηναίος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρόδοτος, έφτασε στη Σπάρτη μετά από δύο ημέρες, κάτι το οποίο θεωρήθηκε μέγας άθλος…
Παραπάνω από 2.500 χρόνια μετά, ο Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε τη δική του ιστορία, βαδίζοντας στα χνάρια του Φειδιππίδη για 245,3 χιλιόμετρα. Πήρε τη νίκη στον ιστορικό αγώνα Σπάρταθλον, έναν απ’ τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως, καταρρίπτοντας παράλληλα το ρεκόρ του εμβληματικού Γιάννη Κούρου (20:25.00), που κρατούσε από το 1984.
Ο Φώτης Ζησιμόπουλος πήρε την τρίτη διαδοχική νίκη του κι έγινε ο πρώτος στην ιστορία που κατεβαίνει τις 20 ώρες! Τερμάτισε σε 19:55.02 και πλέον χρειάζεται ακόμη μία νίκη για να ισοφαρίσει το τεράστιο επίτευγμα του Γιάννη Κούρου, που έχει νικήσει το Σπάρταθλον τέσσερις φορές.
Ο υπεραθλητής που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια
Ο Φώτης Ζησιμόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 11 Δεκεμβρίου 1982. Είναι αστυνομικός στο επάγγελμα, παντρεμένος με την Αννα Μαρία κι έχει δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Αποστόλη.
Λόγω των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεών του, ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τις περισσότερες προπονήσεις του τις κάνει το βράδυ, όταν και μπορεί να… ξεκλέψει ελεύθερο χρόνο από το ήδη φορτωμένο πρόγραμμά του. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ο Φώτης Ζησιμόπουλος έχει μυήσει και τα παιδιά του στην αγάπη του για το τρέξιμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τον ακολουθούν στις διαδρομές που κάνει για να προπονηθεί.
Ξεκίνησε να τρέχει το 2007, παίρνοντας μέρος σε διάφορους αγώνες δρόμου. Μόλις το 2018 ξεκίνησε να προπονείται πιο εντατικά. Ο πόνος κι η κούραση που συντροφεύουν πάντα έναν υπερμαραθωνοδρόμο δεν τον πτόησαν. Έστω κι αν ο οργανισμός χρειάζεται πολλές ημέρες για να επανέλθει μετά από μία τέτοια διαδρομή. Έστω κι αν μετά το Σπάρταθλον είχε αστάθεια, ανέβασε υψηλό πυρετό κι έκανε εμετούς για ώρες, σε μια προσπάθεια του οργανισμού του να κάνει… restart μετά απ’ αυτόν τον εξοντωτικό αγώνα…
«Η επιβάρυνση που δέχεται το σώμα μετά από έναν τέτοιο αγώνα, είναι σαν να έχεις κάνει επαναλαμβανόμενες χημειοθεραπείες. Μετά από κάποια χιλιόμετρα παντρεύεσαι τον πόνο. Μετά τα 200 χιλιόμετρα ένιωθα πολύ έντονα τους πόνους», είπε.
«Φάε να πάρεις δύναμη»
Σε όλη τη διαδρομή, ο Φώτης Ζησιμόπουλος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και αγάπη κι αυτό ήταν που του έδωσε τη δύναμη να αντέξει, να συνεχίσει και να πετύχει έναν ιστορικό χρόνο, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στο «Σπάρταθλον». Έγινε άλλωστε μόλις ο τρίτος Έλληνας στην ιστορία του θεσμού που παίρνει τη νίκη στον συγκεκριμένο αγώνα, μετά τον Γιάννη Κούρο και τον Κώστα Ρέππο.
Σε ένα από τα χωριά που πέρασε, έζησε και την πιο συγκινητική στιγμή αυτής ης απίστευτης κούρσας. Μια γιαγιά τον πλησίασε και του είπε: «Κάτσε να ξαποστάσεις και να φας λίγο παιδί μου… Φάε τη σουπίτσα σου να πάρεις δύναμη».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στα μάτια αυτής της γιαγιάς είδε τη μητέρα του. Η μητέρα του άλλωστε, ήταν η πρώτη που του τηλεφώνησε αμέσως μετά τον τερματισμό. Η αθάνατη Ελληνίδα μάνα… Την ώρα που ο γιος της είχε μόλις πετύχει έναν θρίαμβο και αφιέρωνε αυτή τη νίκη στην ίδια και στον πατέρα του, του είπε: «Καμάρι μου γιατί τρέχεις όλη μέρα κι όλη νύχτα; Κοίτα μη μου πάθεις τίποτα»…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»