Παναθηναϊκός: Το μεγάλωμα του τριφυλλιού και η αντιμετώπιση που τον μικραίνει

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κανονικότητα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κάθε τι διαφορετικό είναι μία ανούσια προστασία που δεν έχει ανάγκη ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος ξέρει καλά πως το «χάιδεμα» μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ένα κύπελλο, μία διεκδίκηση τίτλου, για πρώτη φορά με πραγματικές πιθανότητες (και ικανότητες), μία έξοδος στην Ευρώπη με αποκορύφωμα τη σπουδαία πρόκριση επί της Μαρσέιγ και η μεγάλη νίκη επί της Βιγιαρεάλ.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κανονικότητα και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε έτσι. Τα χρόνια της πτώσης και της αλλοίωσης του DNA έχουν περάσει, οι «πράσινοι» πλέον είναι ομάδα που διεκδικεί τίτλους, ανταγωνιστική προς τους αντιπάλους, με επιτυχίες που συνάδουν με την ιστορία της.

Πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως του αρμόζει

Η εμφάνιση απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κατόρθωμα. Κάπου ώπα! Από το βράδυ της Πέμπτης έως τώρα υπάρχει ένα αποθεωτικό κλίμα και μία υπενθύμιση για το πού ήταν και πού βρίσκεται τώρα ο Παναθηναϊκός. Όποιος σηκώσει τη σημαία της… αντίστασης αντιμετωπίζεται παρείσακτα. Η λογική του άλλοθι επειδή μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο σύλλογος ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Με τη λογική αυτή, ουδείς πρέπει να έχει απαιτήσεις από αυτόν τον Παναθηναϊκό επειδή κάποτε είχε φτάσει στον πάτο. Λες και όλο αυτό που γίνεται τώρα είναι υπέρβαση και όχι η κανονικότητα, που λέγαμε, ενός μεγάλου συλλόγου που επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Να μεγαλώσει και ο κόσμος

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε, ανεβαίνει, κάνει το δικό του come back με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο. Γίνεται η ομάδα που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη, άλλαξε νοοτροπία, μεγαλώνει ξανά. Καιρός να μεγαλώσει και ο κόσμος, αλλά και όσοι σχολιάζουν την εφετινή σεζόν.

Αν θες να μεγαλώσεις, πηγαίνεις παρακάτω, αφήνεις το παρελθόν. Δεν το επαναφέρεις ως άλλοθι με την πρώτη ευκαιρία. Ο Παναθηναϊκός που αποκλειόταν στο κύπελλο από τη Λαμία και είχε φτάσει στο σημείο να τον λυπούνται και οι εχθροί, βρισκόταν μέσα σε μία κακή παρένθεση. Έκλεισε αυτή. Η «μαύρη» περίοδος μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έγινε το restart με τον Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία και η συζήτηση πρέπει να επανέλθει σε… πρωταθληματικά επίπεδα.

Ναι μεν, αλλά

Ναι, ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος στον όμιλο του στο Europa League, με μηδέν παθητικό, πάνω από τη Βιγιαρεάλ και τη Ρεν (τα θεωρητικά φαβορί). Ναι, το ματς στο Ισραήλ ήταν μία κακή βραδιά, δεν ήρθε η καταστροφή. Αυτή, όμως, είναι μία διαφορετική συζήτηση από τον εντοπισμό των λαθών και των στοιχείων εκείνων που δείχνουν πως οι «πράσινοι» έχουν τα αγωνιστικά τους θέματα.

ΑΕΚ, Αστέρας, ΠΑΟΚ, Μακάμπι. Μία σειρά αγώνων, με διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά παρόμοια εικόνα στο αμυντικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός δέχεται εύκολα φάσεις, δεν βγάζει την περσινή σιγουριά, ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει βρει ακόμα το φάρμακο. Ο Μάγκνουσον λείπει, ο Γεντβάι δεν μπορεί να «μπει» στα παπούτσια του, ο Σένκεφελντ δεν θυμίζει τον περσινό Σένκεφελντ, έχει κι αυτός τα θεματάκια του και ο Μπρινιόλι γίνεται θέμα στον Τύπο και τα social media. Δικαίως, ο Ιταλός συνεχίζει να είναι εκ των κορυφαίων του τριφυλλιού, αλλά όταν ένας τερματοφύλακας γίνεται ο MVP σε κάποιο παιχνίδι τότε… Houston we have a problem.

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει τι πρέπει να κάνει

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον Ατρόμητο, όπου καλείται να πάρει το τρίποντο και να… αποκαταστήσει την τάξη στη βαθμολογία και έπειτα έχει τη διακοπή για ανάσες και… μαθήματα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρει τα προβλήματα της ομάδας του και σε αυτά θα δουλέψει. Ούτε αποθέωση ούτε υπερβολές. Καταγραφή της πραγματικότητας και βελτίωση για να διατηρηθεί η πρωταθληματική πορεία.

Βλέπετε, είναι ο Ολυμπιακός που ακολουθεί και οι «πράσινοι» πρέπει να παρουσιαστούν όπως πρέπει στο Φάληρο. Ματς υψηλών εντάσεων και απαιτήσεων. Το τρίτο ντέρμπι μετά από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός μετράει ένα βαθμό στα προηγούμενα, θέλει το καλύτερο δυνατό στο γήπεδο Καραϊσκάκη για να φέρει ένα καίριο «χτύπημα» στους «ερυθρόλευκους». Νωρίς να μιλάμε για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά η κρισιμότητα και η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ορίζεται. Ο Γιοβάνοβιτς έχει γνώση της πραγματικότητας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News