Αντώνης Καρπετόπουλος: Η δεύτερη φορά των Αλβανών
Ενώ τουλάχιστον δέκα ομάδες αναμένεται να σφραγίσουν εισιτήρια για τα τελικά του Euro αυτές τις δύο αγωνιστικές, η Ευρώπη μιλά για τη μεγάλη έκπληξη: την αναμενόμενη πρόκριση της Αλβανίας, αποτέλεσμα δουλειάς, επιλογών και επενδύσεων. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στην Sportyda του Σαββάτου (14/10).
Ο πρώην αμυντικός των Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι διαδέχτηκε τον Ιταλό Εντι Ρέγια τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Ρέγια αποχώρησε μετά από τρία χρόνια γλυκόπικρης παραμονής. Ο Σιλβίνιο έγινε δεκτός με κάμποσο σκεπτικισμό, δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ποτέ προπονήσει. Ή μάλλον, το είχε κάνει, αλλά σποραδικά: ήταν βοηθός του Τίτε στη Βραζιλία για τρία χρόνια, αλλά και του Ρομπέρτο Μαντσίνι στην Ιντερ.
Ως πρώτος προπονητής είχε δουλέψει για δύο μήνες στη Λιόν το 2019 και πριν αναλάβει την εθνική Αλβανίας είχε ένα σύντομο πέρασμα απ’ την Κορίνθιανς, με την οποία τερμάτισε στην πέμπτη θέση στο τέλος του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος: δεν το λες κι ελκυστικό βιογραφικό. Κι όμως ο Βραζιλιάνος μέσα σε οκτώ μήνες έγινε ο ήρωας της Αλβανίας!
Θάρρος
Στα 6 ματς που έδωσε η Αλβανία στον προκριματικό όμιλο έχει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Χάρη στη νίκη κόντρα στους Τσέχους έφτασε τους 13 βαθμούς – η διόρθωση των αποτελεσμάτων της σε σύγκριση με την περίοδο του Ρέγια είναι τεράστια. Ο Σιλβίνιο είχε το θάρρος ν’ ανανεώσει την ομάδα, να εντάξει στο ρόστερ παίκτες όπως ο Ντακού και ο Ασάνι που ήταν στο περιθώριο και να αλλάξει εντελώς τον τρόπο παιχνιδιού. Εχοντας βοηθό ένα σοφό Αργεντινό, τον Πάμπλο Ζαμπαλέτα, σύμβολο του Μαντσίνι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μάντσεστερ Σίτι ο Σιλβίνιο τα άλλαξε όλα.
Η Αλβανία, χάρη στους δύο προηγούμενους ομοσπονδιακούς προπονητές (τον Ρέγια και τον Πανούτσι) έπαιζε ένα 5-3- 2, που θύμιζε τα χρόνια του ’90. Ο Σιλβίνιο έφερε το 4-3-3 που μεταμόρφωσε πλήρως την Αλβανία, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική. «Τώρα είμαστε πιο συμπαγείς, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Είμαστε πλέον μία ομάδα χάρη στον προπονητή», είπε ο Κριστιάν Ασλάνι στο τέλος του ματς με τους Τσέχους. Σε αυτόν, στον Ραμαντάνι, ταλέντο της Λέτσε και στον Μπαϊράμι, ηγέτη της Σασουόλο, στηρίζεται η μεσαία γραμμή της ομάδας του Σιλβίνιο.
Και αυτή η γραμμή είναι και η δύναμή της: από τα 10 γκολ που η Αλβανία έχει πετύχει στα 6 τελευταία ματς, τα 5 πρ ήλθαν απ’ τους χαφ (τρία ο Μπαϊράμι και δύο Ασλάνι).
Στην άκρη
Κανείς απ’ τους παίκτες της Αλβανίας δεν αγωνίζεται στο αλβανικό πρωτάθλημα. Οι πιο πολλοί της ενδεκάδας (πέντε στο ματς με την Τσεχία) παίζουν στο Καμπιονάτο. Ταλέντο δεν λείπει – ίσα-ίσα.
Ο Σιλβίνιο άφησε στην άκρη τον 21χρονο Αρμάντο Μπρόχα, φορ που ανήκει στην Τσέλσι, αστέρι της ομάδας, αλλά και συχνά τραυματία. Εδωσε φανέλα βασικού στον Σοκόλ Τσικαλέσι, έναν φορ πανύψηλο (1,90 μ.), που βγάζει το ψωμί του στην Κονιασπόρ. Παρότι δεν σκοράρει (έχει κι ένα χαμένο πέναλτι), ο Σοκόλ αποδείχτηκε ικανότατος δημιουργός, απελευθερώνοντας τα δύο τρομερά «φτερά», τον Ουζούνι και τον Aζάνι.
Ο τελευταίος -που παίζει στη Νότιο Κορέα με την Γκουανκζιού- κέρδισε τις καρδιές των Αλβανών μετά το υπέροχο γκολ που σημείωσε κόντρα στην Πολωνία, στον αγώνα που η Αλβανία κέρδισε με 2-0. Κόντρα στους Τσέχους ήταν η σειρά ενός άλλου εξτρέμ να γνωρίσει την αποθέωση: ο Τολιάντ Σουλεϊμάνοφ, που ανήκει στην ουκρανική Πόλτοβα πήρε την ευκαιρία του και πέτυχε δυο γκολ, παίζοντας στη θέση του Ουζούνι.
Δεύτερη φορά
Η νίκη επί της Τσεχίας άνοιξε τον δρόμο προς τη δεύτερη πρόκριση της Αλβανίας σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην ιστορία της. Η προηγούμενη και μοναδική της πρόκριση είχε υπάρξει το 2016, με τον Ιταλό Τζιάνι ντε Μπιάζι στον πάγκο. Η Αλβανία βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Γαλλία και την Ελβετία κι αποκλείστηκε. Επτά χρόνια μετά, όμως, όλα έχουν αλλάξει: προπονητές, παίκτες, ακόμη και οι ποδοσφαιρικές δομές.
Το 2019 εγκαινιάστηκε στα Τίρανα το στάδιο «Air Albania», ένα γήπεδο 25.000 θέσεων που κατασκευάστηκε για αγώνες εθνικών ομάδων, καθώς και για να φιλοξενήσει με- γάλους διεθνείς τελικούς. Η Ρόμα θα το θυμάται καλά, αφού θριάμβευσε εκεί στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ τον Μάιο του 2022 νικώντας τη Φέγενορντ.
To γήπεδο κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ, τα ξόδεψε η αλβανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που θέλησε έτσι να δημιουργήσει μία έδρα για την εθνική ομάδα που να μαρτυρά πως η χώρα ποδοσφαιρικά γύρισε σελίδα. Εντός του γηπέδου υπάρχουν εγκαταστάσεις (ακόμα κι ένας πύργος 24 ορόφων!) σχεδιασμένες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων 365 ημέρες τον χρόνο.
Ολοκαίνουργιο και το νέο προπονητικό κέντρο της ομάδας – λίγο έξω απ’ τα Τίρανα: ο Σιλβίνιο που έχει αγωνιστεί για μερικές απ’ τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου το χαρακτήρισε υπέροχο. Ξέρω που πάει το μυαλό σας. Αλλά οι συγκρίσεις με τα δικά μας απαγορεύονται…