Αντώνης Καρπετόπουλος: Τζόγος και κακές παρέες
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει για το σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού που συγκλονίζει την Ιταλία και στο οποίο εμπλέκονται μεγάλα ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Η ποδοσφαιρική Ιταλία συγκλονίζεται από ένα ακόμα σκάνδαλο που αυτή τη φορά έχει να κάνει με τον στοιχηματισμό. Τρεις από τους καλύτερους Ιταλούς ποδοσφαιριστές, ο Νικολό Φατζιόλι της Γιουβέντους, ο Νικολό Ζανιόλο της Αστον Βίλα και ο Σάντρο Τονάλι της Νιουκάσλ, σύμφωνα με την εισαγγελία του Τορίνο, φαίνεται ότι έχουν ποντάρει πολλά χρήματα σε ποδοσφαιρικά παιγνίδια, πράγμα που απαγορεύεται. Για τους τρεις υπάρχουν συγκεκριμένα καταδικαστικά στοιχεία. Στην πορεία της έρευνας προέκυψαν υποψίες για περίπου πενήντα ακόμα ποδοσφαιριστές, αλλά και για προέδρους ομάδων. Εχει ενδιαφέρον να δούμε μερικές λεπτομέρειες της ιστορίας.
Έρευνες σε χρόνο ρεκόρ
Στην Ιταλία όταν γίνονται τέτοιου είδους έρευνες, πάντα η εισαγγελία ξεκινά από τους ποδοσφαιριστές. Οι Ιταλοί ανακριτές είναι προσεχτικοί και η δουλειά τους δεν θυμίζει τα όσα κατά καιρούς έχουμε ζήσει στην Ελλάδα όπου για στημένα ματς ερευνώνται παράγοντες και προπονητές, αλλά σπανίως αυτοί που αγωνίζονται, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές. Για τους Ιταλούς στημένο ματς χωρίς να εμπλέκονται παίκτες δεν υπάρχει. Όμως προσοχή: η ιστορία που τώρα εξελίσσεται δεν έχει να κάνει με στημένα ματς, αλλά με βίτσια. Οι παίκτες που κατηγορούνται και ερευνώνται κατηγορούνται γιατί παίζουν στοίχημα, πράγμα που λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας απαγορεύεται. Δεν κατηγορούνται (τουλάχιστον για την ώρα) ότι προσυμφώνησαν αποτελέσματα για να κερδίσουν χρήματα.
Κάποτε ο Κόκο
Το πώς έμπλεξαν οι παίκτες είναι επίσης άξιο προσοχής. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο μετά από δημοσιεύματα, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις ενός δημοσιογράφου, του Φαμπρίτσιο Κορόνα. Για να χρησιμοποιήσω ένα παλιό σλόγκαν στην περίπτωση του Κορόνα ισχύει το γνωστό «είσαι ό,τι δηλώσεις», που έχει φαίνεται εφαρμογή και στην γείτονα χώρα. Ο Κορόνα σήμερα δηλώνει «δημοσιογράφος».
Πριν χρόνια ήταν ένας από τους διασημότερους «παπαράτσι» της Ιταλίας, ένας φωτογράφος με ειδικότητα στο gossip που πρωτοαπασχόλησε το ιταλικό ποδόσφαιρο στις αρχές της δεκαετίας 2000-2010 όταν κατηγορήθηκε πως εκβίαζε ένα παίκτη της Μίλαν, τον Φραντσέσκο Κόκο, έχοντας στα χέρια του φωτογραφίες στις οποίες φαινόταν να φιλάει μια τρανς έξω από το Αρμάνι Κλαμπ του Μιλάνου. Ο Κόκο είχε πληρώσει, ο Κορόνα ζήτησε λεφτά και από την Μίλαν, οι άνθρωποι της ιταλικής ομάδας τον κατήγγειλαν, αλλά η διένεξη τον έκανε λαϊκό ήρωα: έναν τύπο που τολμά να κάνει αποκαλύψεις για αυτό τον στέλνουν στην δικαιοσύνη.
Μυστικά και ψέματα
Ο Κορόνα δεν πέρασε στην δημοσιογραφία μετά από αυτή την ιστορία. Συνέχισε να δουλεύει ως φωτογράφος και πριν αρχίσει τις αποκαλύψεις έκανε μια άλλη προσοδοφόρα καθώς φαίνεται δουλειά: το φίλο των ποδοσφαιριστών. Φαίνεται πως η ενασχόλησή του με το gossip, τον κόσμο της μόδας, τα πάρτι και τα νυχτερινά θεάματα τον έκαναν πολύ δημοφιλή σε ποδοσφαιριστές που ήθελαν τις υπηρεσίες του: κυρίως την μεγάλη ατζέντα του και τις γνωριμίες του. Ετσι ο Κορόνα έγινε ο έμπιστος φίλων πολλών πλούσιων πιτσιρικάδων που η μπάλα τους έκανε πολυεκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές.
Η αστυνομία ερεύνησε πολλές φορές τα πεπραγμένα του και συχνά προκάλεσε υποψίες για μαστροπεία και εμπόριο ναρκωτικών, αλλά τίποτα δεν αποδείχτηκε. Ηταν ωστόσο δεδομένο πως πολλοί Ιταλοί παίκτες τιμούσαν τις υπηρεσίες του. Και ένα ωραίο πρωί ο τρομερός αυτός τύπος βρέθηκε να γνωρίζει πραγματικά πολλά μυστικά. Η υποψία που υπάρχει είναι ότι έβγαλε στη φόρα όσων δεν τον πλήρωσαν για να μείνει σιωπηλός, όμως κανείς δεν τόλμησε ποτέ να πει κάτι τέτοιο ευθέως. Αν το έλεγε κάποιος από τους πρώτους κατηγορούμενους θα ήταν σαν να παραδέχεται τις κατηγορίες.
Ποινή και συμφωνία
Στην ιστορία εντυπωσιάζει η ταχύτητα των ερευνών των δικαστικών λειτουργών. Με τους τρεις παίκτες πρωτοασχολήθηκαν τον Αύγουστο. Σε ένα μήνα οι αρχικές υποψίες είχαν επιβεβαιωθεί. Την 1η Σεπτεμβρίου η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε ενημερωθεί για την έρευνα και η διερεύνηση πέρασε και στους αθλητικούς δικαστές: το παράπτωμα των παικτών είναι πρώτα από όλα αθλητικό – απαγορεύεται ρητά στους ποδοσφαιριστές να στοιχηματίζουν και το ό,τι οι δυο αγωνίζονται σε ομάδες της Αγγλίας δεν σημαίνει τίποτα. Στις 12 Οκτωβρίου οι τρεις παίκτες κλήθηκαν από τον αθλητικό εισαγγελέα, ενώ προετοιμάζονταν για τα ματς της Εθνικής ομάδας. Στους τρεις δόθηκε χρόνος να ομολογήσουν ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποινή μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.
Η αντίδραση των τριών πρώτων εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο δεν είναι η ίδια. Ο πρώτος που κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, ο Νικολό Φατζιόλι, παραδέχτηκε τα πάντα, ορκίστηκε ότι δεν έπαιζε χρήματα στα ματς της Γιουβέντους, αποκάλυψε ότι δέχτηκε εκβιασμούς από όσους γνώριζαν την κακή του συνήθεια και ότι έχει φτάσει να πληρώνει και τοκογλύφους. Συμφώνησε ήδη μια ποινή. Θα μείνει εκτός αγωνιστικών παιγνιδιών για επτά μήνες και για άλλους πέντε θα εκτίσει ένα είδος κοινωνικής εργασίας: θα μιλάει σε πιτσιρικάδες στις ακαδημίες ποδοσφαίρου πχ. Παράλληλα θα ακολουθήσει κι ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τον τζόγο.
Ο Τονάλι ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται της κατηγορίες, αλλά όλοι εκτιμούν πως στο τέλος μια ποινή θα την συμφωνήσει κι αυτός: ο ατζέντης του απλά κερδίζει χρόνο για να ρυθμίσει το ζήτημα του συμβολαίου του με την Νιουκάστλ που πλήρωσε για αυτόν 70 εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι στην Μίλαν και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με την εξέλιξη.
Αντίθετα από τους δυο, ο Ζανιόλο αρνείται ότι έπαιζε, παραδέχεται την σχέση του με τον κατήγορό του Κορόνα, λέει πως μαζί πήγαιναν κάποια βράδια στο καζίνο και πως αυτός το μόνο που παίζει είναι πόκερ και «φρουτάκια» στο κινητό του. Δεν δέχεται να συζητήσει καν το ενδεχόμενο μιας ποινής. Και ζητά να ελέγξουν το κινητό του.
Τι είπε ο Ζλάταν
Στη Ιταλία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν να αποκλειστεί η πιθανότητα οι παίκτες να παίζουν στοίχημα όταν στοίχημα παίζουν οι πάντες. Οι τεράστιες ποινές (αν φτάσει να καταδικαστεί ποδοσφαιριστής προβλέπονται τρία χρόνια αποκλεισμού) δεν φαίνεται να λειτουργούν. Αν ισχύει ότι υπάρχουν 50 παίκτες που παρακολουθούνται και σιγά σιγά θα κληθούν μιλάμε για μάστιγα. Μπορούν κάποιες παραδειγματικές τιμωρίες να αποτρέψουν τους παίκτες από το να παίζουν; Δύσκολα. Ηδη οι πιο κυνικοί μιλάνε για την ανάγκη προσαρμογής των κανονισμών στο σήμερα.
«Οταν κάποιος μπορεί να τζογάρει από το κινητό του πώς να τον σταματήσεις ή να τον ελέγξεις;» είπε ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που ζει στην Ιταλία κι ορκίζεται ότι δεν έχει παίξει στοίχημα ποτέ του είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μπορούν να παίζουν, αλλά όχι ματς των ομάδων τους. Ξεσήκωσε θύελλες, αλλά ο Ζλάταν δεν καταλαβαίνει τίποτα. Σύντομα θα κάνει μαθήματα στους παίκτες για το με ποιους πρέπει να κάνουν παρέα. Αυτό πληρώνουν.
Πηγή: karpetshow.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα