Ολυμπιακός: Μία διαβολοβδομάδα που κρίνει μέλλον και... μεταγραφή

Ο Ολυμπιακός έχει να δώσει δύο ακόμη απαιτητικά παιχνίδια στη Euroleague μέσα σε 48 ώρες, στη λεγόμενη «διαβολοβδομάδα», η έκβαση των οποίων μπορεί να φέρει άμεσες εξελίξεις στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός μετά την εύκολη νίκη και την καλή εμφάνιση κόντρα στον εξαιρετικό τη φετινή σεζόν Προμηθέα που έφερε χαμόγελα στις τάξεις της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, ετοιμάζεται να πέσει και πάλι στη «μάχη».

Οι υποχρεώσεις δεν σταματούν, καθώς η νέα εβδομάδα που μπήκε του φέρνει δύο δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια μπροστά του για την Euroleague, που μπορεί να κρίνουν πολλά, μπορεί και τίποτα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να προετοιμάσει τους παίκτες του ουσιαστικά για δύο τελικούς, αγωνιστικά και πνευματικά, κόντρα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα, σε Βελιγράδι και ΣΕΦ αντίστοιχα. Δύο ματς σε 48 ώρες, απέναντι σε ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που όμως η κάθε μία έχει τα δικά της ατού.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να πορευτούν και πάλι με τις γνωστές απουσίες που ταλανίζουν τον οργανισμό από το ξεκίνημα της σεζόν, ουσιαστικά με έναν καθαρό ψηλό, τον Μουστάφα Φαλ και ενάμιση power forward, αφού ο Σίκμα μπήκε μεν στην αποστολή, όμως έχει λείψει καιρό, κάτι που φυσικά θα τον έχει επηρεάσει αγωνιστικά, κάτι που ανέφερε και ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων».

Η Μακάμπι που τρέχει και σκοράρει πολύ και ο… αγριεμένος Μπόλντγουιν

Λίγοι πίστευαν τη φετινή Μακάμπι που αναγκάστηκε και λόγο πολέμου να αλλάξει έδρα, όμως μέχρι στιγμής, η ομάδα του Όντεν Κάτας τα καταφέρνει περίφημα με 4 νίκες σε έξι παιχνίδια.

Η «ομάδα του λαού» τρέχει πολύ, κάτι που δεν βολεύει τον καταπονημένο Ολυμπιακό και σκοράρει πολύ, φορτώνοντας με 86.3 πόντους μ.ο. τα αντίπαλα καλάθια. Από την άλλη, έχει αδυναμίες στην άμυνα, αφού δέχεται 87.3 στην αντίπερα όχθη, κάτι που την κάνει ευάλωτη κόντρα όμως σε ομάδες που μπορούν να την πιέσουν.

Η Μακάμπι κάνει 14.7 λάθη ανά παιχνίδι, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός, όμως έχει και 22.4 ασίστ, κάτι που δείχνει πως παίζει αρκετά μυαλωμένα, κυκλοφορόντας την μπάλα στην επίθεση, κάτι που διαπίστωσε και ο Παναθηναϊκός στη μεταξύ τους αναμέτρηση (24 ασ.).

Η διαφορά στο ματς με τους «ερυθρόλευκους» έχει να κάνει με τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, έναν παίκτη που έχασε το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Στην επιστροφή του κόντρα στη Μπάγερν, έδειξε πως δεν τον επηρέασε η απουσία του, όμως ο τρόπος που αγωνίζεται αποτελεί ευχή και κατάρα για την ομάδα του. Ο Αμερικανός αποτελεί ένα από τα βασικά χαρτιά του Κάτας που χρειάζεται προσοχή, όμως ίσως αν του χαλάσει το μυαλό ο Ολυμπιακός να γυρίσει μπούμερανγκ.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τρέξει και να βρει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό τη φετινή περίοδο, κάτι που του κοστίζει στην επίθεσή του, αφού δεν έχει κάποια σταθερά που να απειλεί, με εξαίρεση τον Πίτερς και με αστερίσκο τον Κάνααν.

Η άμυνά του δουλεύει καλά και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει, καθώς αν οι Ισραηλινοί βρουν ρυθμό, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Ένα ακόμη στοιχείο, η κυκλοφορία της μπάλας, με τον Ολυμπιακό να μην έχει συνέπεια από παιχνίδι σε παιχνίδι, ενώ σημαντικό θα είναι να μπουν τα σουτ, έτσι ώστε να ανοίξει η ρακέτα για τον Φαλ, αφού η Μακάμπι, δεν έχει κάποιο κορμί για να αντιπαραβάλει κόντρα στον Φαλ, που όμως θα αναγκαστεί να παίξει πάλι σχεδόν όλο το ματς.

Με Σφαιρόπουλο είναι αλλιώς

Ο Ερυθρός Αστέρας αν και προχώρησε σε ολική αναδόμηση του ρόστερ το καλοκαίρι που μας πέρασε και αναβάθμισε το υλικό του, δεν κατάφερε να αλλάξει επίπεδο και γι’ αυτό έφερε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να ηγηθεί στον πάγκο της ομάδας.

Οι Σέρβοι έχουν υλικό, μοιάζουν μπερδεμένοι, έχουν όμως λύσεις σε όλες τις θέσεις, ενώ με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο τους δείχνουν να βρήκαν ένα μπούσουλα και μία αγωνιστική ταυτότητα.

Παράλληλα έχουν την ευχέρεια να απειλούν από την περιφέρεια, να τρέχουν στο γήπεδο και να χτυπούν στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός πάλι θα πρέπει να ξεκινήσει από την άμυνα και να μην επιτρέψει στους κοντούς του Ερυθρού να κάνουν το παιχνίδι τους.

Το καλό απέναντι στην ομάδα του Σφαιρόπουλου, είναι το γεγονός πως έχει αρκετά «νεκρά» διαστήματα, σημεία στα οποία μπορεί να χτυπήσει η ομάδα του Μπαρτζώκα.

Η διαβολοβδομάδα δείχνει το δρόμο

Ο προπονητής του Ολυμπιακού τα είπε όλα στη media day της ομάδας πριν από το παιχνίδι με την Μπασκόνια για πιθανές προσθήκες στο ρόστερ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να βρουν ησυχία τη φετινή σεζόν από τους συνεχόμενους τραυματισμούς.

Η κακοδαιμονία τους έχει χτυπήσει την πόρτα για τα καλά και έχει επηρεάσει τον σύλλογο. Ο Ολυμπιακός παίζει συνεχώς με προβλήματα, κάτι που του στοιχίζει.

Η εβδομάδα που μπήκε, ίσως να φέρει και εξελίξεις, ανάλογα με την έκβαση των δύο αγώνων. Με δύο νίκες η ομάδα κερδίζει χρόνο και ηρεμία και κοιτά διαφορετικά πιθανές ευκαιρίες παικτών που μπορεί να προκύψουν, με τον φευγάτο από το ΝΒΑ, Φιλίπ Πετρούσεβ να απασχολεί τις τελευταίες ημέρες.

Αν όμως στο απευκταίο σενάριο ηττηθεί και στα δύο, κάτι που δεδομένων των συνθηκών μπορεί να συμβεί, τότε ίσως να δρομολογηθεί μεταγραφή και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια δυσκολεύει αρκετά και αν ο Ολυμπιακός μείνει από νωρίς πίσω στην κατάταξη, ίσως το καράβι να μην έχει γυρισμό. Αυτό θέλει να προλάβει και ο Μπαρτζώκας.

Ίσως η λύση είναι ένας έξτρα παίκτης. Από την άλλη ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θέλει να πάρει παίκτη απλά για να πάρει, την ίδια στιγμή που δεν έχει καταφέρει να δει την ομάδα του να αγωνίζεται πλήρης.

Ίσως όμως αυτή η ευκαιρία να μην του δοθεί μέσα στη σεζόν. Πάντως, ούτε η προσθήκη αυτή τη στιγμή αποτελεί εύκολη πίστα, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν τη δεδομένη στιγμή να κάνουν τη διαφορά. Ίσως όμως να προκύψουν στο άμεσο μέλλον…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News