Ολυμπιακός: Η επόμενη ζαριά του Μαρτίνεθ είναι η πιο κρίσιμη

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ενημέρωσε τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ότι έχουν μπροστά τους διαδοχικούς «τελικούς» μέχρι τις γιορτές, το ότι το είπε, ωστόσο, δεν φτάνει, πρέπει να γίνει και η ανάλογη προετοιμασία… Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Όσες φορές έχει τύχει να συζητήσω με φίλους για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, είναι αλήθεια πως βρήκα περισσότερα θετικά να πω, παρά αρνητικά. Εκτιμώ ότι είναι ένας κανονικός προπονητής, με τα καλά και τα στραβά του, με το πρόσημο στο διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι του Ολυμπιακού, να δείχνει θετικό. Βέβαια, όπως και οι ίδιοι οι τεχνικοί συνεχίζουν να λένε, το καλό (ενίοτε και το κακό) στο ποδόσφαιρο είναι πως το ένα παιχνίδι διαδέχεται το άλλο, οπότε οι εξετάσεις είναι διαρκείς και η εξελικτική διαδικασία δεν σταματά ποτέ και για κανέναν.

Θεωρώ σημαντική την κίνηση του Ισπανού κόουτς να προειδοποιήσει από το ξεκίνημα της εβδομάδας τους παίκτες του πως τους περιμένουν οκτώ «τελικοί» μέχρι να ευχηθούν ο ένας στον άλλο «καλά Χριστούγεννα». Τελικά, οι «τελικοί» μάλλον θα μειωθούν κατά έναν, αφού το ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό οδεύει προς τον Γενάρη. Αυτό δεν αλλάζει πολλά στον γενικότερο σχεδιασμό. Ακολουθούν μια επτάδα πολύ απαιτητικών αγώνων, πέντε για το πρωτάθλημα και δύο για την Ευρώπη που θα καθορίσουν σ’ ένα βαθμό και τη συνολική πορεία έως το φινάλε της περιόδου. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την μεθόδευση της υπόθεσης Χουάνκαρ.

Το ότι χτύπησε ο κόουτς στην ομάδα το καμπανάκι, σημαίνει ότι πρώτα το έχει χτυπήσει για τον εαυτό του και τους συνεργάτες του. Οι ίδιοι πρέπει να σχεδιάσουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να είναι και η ομάδα έτοιμη να ανταπεξέλθει στο δύσκολο μονοπάτι που την περιμένει. Ασφαλώς και δεν είναι όλα ρόδινα. Έχουν συμβεί διάφορες αναποδιές το τελευταίο διάστημα και κάποια πισωγυρίσματα με παίκτες που απουσιάζουν λόγω τραυματισμών. Τα δεδομένα αλλάζουν. Είναι προφανώς πως θα πρέπει να μπουν άλλοι στο κόλπο. Όχι απλά να μπουν, αλλά να ακολουθήσουν και το σχέδιο όσο γίνεται καλύτερα.

Θα έχει ενδιαφέρον για παράδειγμα αν τελικά θα πάρει την ευκαιρία του ο Μπιανκόν να αγωνιστεί στο κέντρο της άμυνας απέναντι στον Παναιτωλικό ή θα πάμε σε άλλες λύσεις, όχι ιδιαίτερα δοκιμασμένες, όπως του Ιμπόρα σε θέση στόπερ. Γενικά, η φαρέτρα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί καλύτερα. Υπάρχουν ακόμη πολλά βέλη που δεν είναι όσο αιχμηρά χρειάζεται, σε αντίθεση με κάποια άλλα. Μπορεί φέτος να πετούν… φωτιές Φορτούνης, Ποντένσε και Μασούρας, αλλά πρέπει να μπουν στην εξίσωση περισσότερο και ο Σολμπάκεν, ο Σκάρπα, ακόμη κι ο Καρβάλιο που δεν είναι πολύ λαμπερός, αλλά είναι πολύ συνεπής στο τακτικό σκέλος.

Επίσης, έχει σημασία να λειτουργήσει σωστά η άμυνα και να δοθούν ανάσες σε όσους τις χρειάζονται. Όσο για τη μεσαία γραμμή, το δίδυμο Έσε–Καμαρά τα έχει πάει αρκετά καλά ως τώρα, αλλά είναι δεδομένο πως δεν θα βγάλουν μόνοι τους όλη τη χρονιά, παίζοντας στα… κόκκινα. Κι εδώ πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο Αλεξανδρόπουλος, αλλά και ο Ιμπόρα, αλλά στη θέση που ξέρει τόσα χρόνια, όχι κάπου αλλού. Τα πειράματα στους… τελικούς σπάνια φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο για την επίθεση, ακόμη και στο ντεφορμάρισμα του Ελ Καμπί, νομίζω ότι ο Γιόβετιτς ξέρει να κάνει τη δουλειά όσο λίγοι, ενώ σίγουρα δεν ξέχασε τη μπάλα και ο Ελ Αραμπί, έστω κι αν έχει μπει στην ντουλάπα τελευταία…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News