Παναθηναϊκός: Όταν ο Ολυμπιακός τον έσωσε από τον υποβιβασμό
Στις 12 Δεκεμβρίου 1975 ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική λόγω δωροδοκίας χάρη στην απαλλακτική ψήφο που έδωσε για την «Υπόθεση των Λουλουδιών» ένας εμβληματικός Ολυμπιακός, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος!
Η πιο πολύκροτη υπόθεση δωροδοκίας που έχει βιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο έλαβε τέλος σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1975. Έστω και προσωρινά.
Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, αλλά και το στίγμα της καταδίκης για δωροδοκία, χάρη σε έναν άνθρωπο που αποτελούσε (και παραμένει, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του) σύμβολο για τον Ολυμπιακό. Τον παλιό ποδοσφαιριστή και μετέπειτα πρόεδρό του, Γιώργο Ανδριανόπουλο!
Η δική του απαλλακτική ψήφος διαμόρφωσε το αποτέλεσμα τις ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Διοικητικής Ανακριτικής Επιτροπής (το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της εποχής) για την περιβόητη «Υπόθεση των Λουλουδιών». Δηλαδή την απόπειρα του Παναθηναϊκού να δωροδοκήσει δύο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, τον Τάκη Νικολούδη και τον Ζαχαρία Χαλιαμπάλια, πριν από τον μεταξύ τους ημιτελικό Κυπέλλου στις 28 Μαΐου 1975.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η κατηγορία δεν είχε στοιχειοθετηθεί επαρκώς. Αυτό δήλωσε κι ο Ανδριανόπουλος μετά το πέρας της διαδικασίας: «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου». Λέγεται, πάντως, ότι ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού έβγαλε την ετυμηγορία του τελευταίος κι αφού αμφιταλαντεύθηκε έντονα, ενώ γνώριζε ότι οι απόψεις των συναδέλφων του ήταν μοιρασμένες.
Υπέρ της ενοχής του «τριφυλλιού» είχαν ψηφίσει οι δύο έμπειροι δικαστικοί-μέλη της ΔΑΕ, ο εφέτης και εισηγητής της υπόθεσης, Ν. Γεωργόπουλος και ο αρεοπαγίτης, Κ. Παρασκευόπουλος. Υπέρ της απαλλαγής ψήφισαν, εκτός του Ανδριανόπουλου (ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού), ο πρόεδρος της ΔΑΕ, Γ. Βασιλόπουλος και ο εφέτης, Γ. Γεραρής.
Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
Διαβάζοντας ψύχραιμα τις διασωθείσες πηγές, προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ο Λες Σάνον, ο οποίος ήταν προπονητής του Ηρακλή στον επίμαχο ημιτελικό, αλλά την εποχή της εκδίκασης εργαζόταν στον Ολυμπιακό, είχε καταθέσει γραπτώς ότι η απόδοση των παικτών του Γηραιού ήταν θαυμάσια κι ότι η ήττα με 2-1 οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος του τερματοφύλακα, Γρηγόρη Φανάρα.
Ακόμα περισσότερες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι ο Ηρακλής δεν έστειλε εκπροσώπους του στην ακροαματική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου 1975. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από την έδρα ως αδυναμία στήριξης της καταγγελίας του ή και έμμεσης παραίτησής του από αυτήν.
Η απουσία των ανθρώπων του «Γηραιού» (πρόεδρός του τότε ήταν ο Νίκος Ατματζίδης) ήταν ανεξήγητη, διότι υποστήριζαν ότι διέθεταν αδιάσειστα στοιχεία στην κατοχή τους. Όπως τις μαγνητοταινίες στις οποίες είχαν καταγραφεί οι επίμαχες συνομιλίες των Χαλιαμπάλια και Νικολούδη με τον συμπαίκτη τους, Γιώργο Ροκίδη (ο οποίος ήταν πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και φερόταν να είχε δράσει ως μεσάζων στην υπόθεση) και τεκμηρίωναν την απόπειρα δωροδοκίας.
Τις μαγνητοταινίες, μάλιστα, τις είχαν ακούσει οι δημοσιογράφοι σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ηρακλής λίγες μέρες μετά την επίσημη καταγγελία. Όχι όμως και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, αφού οι άνθρωποι του συλλόγου της Θεσσαλονίκης δεν τις προσκόμισαν ποτέ στο δικαστήριο. Για ποιον λόγο έκαναν πίσω;
Μετά την απόφαση να μην επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις στον Παναθηναϊκό, η «Υπόθεση των Λουλουδιών» (ονομάστηκε έτσι επειδή τα χρήματα αναφέρονταν με το συνθηματικό «λουλούδια» στις τηλεφωνικές συνομιλίες) έφτασε και στην ποινική δικαιοσύνη. Ο ιθύνων νους του «τριφυλλιού», Αντώνης Μαντζεβελάκης και το στέλεχος του συλλόγου (και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Σωτήρης Αγγελόπουλος, καταδικάστηκαν αρχικά σε τετράμηνη φυλάκιση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά αθωώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1976 από το Εφετείο. Το οποίο, ωστόσο, έκρινε ένοχους τους Χαλιαμπάλια, Ροκίδη, στους οποίους επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή!
Η περιβόητη υπόθεση είχε κλείσει οριστικά με την τελευταία δικαστική απόφαση να θυμίζει… χρησμό Πυθίας. Από τη μια αναγνωριζόταν η τέλεση αξιόποινης πράξης, χωρίς όμως να υποδεικνύονται οι ένοχοι για την τέλεσή της.
Η φιλία με τον Νικολαΐδη
Λέγεται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Γιώργου Ανδριανόπουλου είχε παίξει και η φιλία του με τον «πατριάρχη» του Παναθηναϊκού, Απόστολο Νικολαΐδη. Άλλοι υπονόησαν ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το «βαρύ» όνομα της κατηγορούμενης ομάδας, καθώς κι ότι ασκήθηκαν άνωθεν πιέσεις.
Έτσι, κανείς δεν θα μάθει πόσο θα επηρέαζε τη μετέπειτα πορεία του Παναθηναϊκού ένας υποβιβασμός στη Β’ Εθνική. Θα ήταν ένα απλό διάλειμμα στην παρουσία του στην κορυφαία κατηγορία, χωρίς άλλες συνέπειες; Ή θα δυσκολευόταν να να ξεπεράσει το πλήγμα και θα διαταράσσονταν οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τα… γεννοφάσκια του;
Πάντως, η ουσία περικλείεται σ’ αυτό που έγραψε στην «Απογευματινή» της 13ης Δεκεμβρίου 1975 ο κορυφαίος αθλητικός συντάκτης, Χάρης Λυμπερόπουλος. Ότι με την απόφαση της, η ΔΑΕ «χώρισε επισήμως τις ομάδες του εθνικού μας πρωταθλήματος σε μεγάλες και μικρές και καθόρισε ένα καινούριο τρόπο απονομής αθλητικής δικαιοσύνης».
Η εκτίμηση του Λυμπερόπουλου επιβεβαιώθηκε περίτρανα το 1980. Τότε που ο Ηρακλής βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου για παρόμοια υπόθεση, κατόπιν καταγγελίας του ΠΑΟΚ και τα αρμόδια όργανα τον υποβίβασαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Δεκεμβρίου
2016: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατακτά τη Χρυσή Μπάλα για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Η επικράτηση του Πορτογάλου επιθετικού στην ψηφοφορία ήταν αναμενόμενη, αφού εκείνη τη χρονιά είχε κατακτήσει το Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και το Euro με την Εθνική Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, ο Ρονάλντο συγκέντρωσε 745 ψήφους έναντι μόλις 319 του Λιονέλ Μέσι.
1999: Ο Κυριάκος Καραταΐδης φτάνει τις 347 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό στην Α’ Εθνική στον αγώνα με τον Πανηλειακό (2-1) και ανεβαίνει στην κορυφή της λίστας, ξεπερνώντας τον Γιάννη Γκαϊτατζή (346). Θα τερματίσει την καριέρα του με 363 παρουσίες και παραμένει πρώτος μέχρι σήμερα.
1987: Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Κοσκωτάς, πρωτοτυπεί αγοράζοντας… προπονητή! Τον Ολλανδό Τάις Λίμπρεχτς του ΠΑΟΚ, αντί 20 εκατ. δρχ.
1984: Η ΑΕΚ αποκτά τον διεθνή Ούγγρο επιθετικό της Χόνβεντ, Μάρτον Εστερχάζι, τον οποίο ήθελε εκείνο το καλοκαίρι και η Μπαρτσελόνα.
1976: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναδεικνύονται ισόπαλοι 1-1 σε δραματικό ντέρμπι πρωταθλήματος στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη. Οι γηπεδούχοι προηγούνται στο 86′ με πέναλτι του Καραβίτη κι οι «πράσινοι» ισοφαρίζουν στο 88′ με τον Βακάλη.
1968: Ο Αφροαμερικανός Άρθουρ Ας γίνεται ο πρώτος μαύρος τενίστας που ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.
1959: Ο ηλικίας 22 ετών και 104 ημερών, Μπρους ΜακΛάρεν, γίνεται ο νεότερος νικητής αγώνα της Φόρμουλα 1, όταν βλέπει πρώτος την καρό σημαία στο γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών.
1929: Κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του πρώτου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή του Συντριβανίου. Το γήπεδο θα είναι έτοιμο ύστερα από δυόμισι χρόνια και θα αποτελέσει την έδρα του «Δικεφάλου» μέχρι και το 1959.
1899: Ο Βοστωνέζος Τζορτζ Φ. Μπράιαντ πατεντάρει το ξύλινο μπαστούνι του γκολφ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα