Κώστας Νεστορίδης: Οι δέκα σταθμοί της τεράστιας καριέρας του
Η πλαστοπροσωπία με την Ελλάδα Μοσχάτου, οι διακρίσεις με τον Πανιώνιο, η μεταγραφή με διετή αποκλεισμό στην ΑΕΚ και το σερί των τίτλων του πρώτου σκόρερ. Η τεράστια καριέρα του Κώστα Νεστορίδη, δεν χωρά σε λίγες γραμμές.
Είναι από τις περιπτώσεις που κάποιος ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί πολλά χρόνια πριν γεννηθούμε. Αλλά οι διηγήσεις των παλαιότερων για τα κατορθώματά τους είναι τόσο γλαφυρές, που νιώθουμε σαν να τους έχουμε δει.
Και πάλι, όμως, είναι δύσκολο να χωρέσεις μέσα σε μερικές (έστω εκατοντάδες) αράδες τη ζωή και την καριέρα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο Κώστας Νεστορίδης δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος γκολτζής, αλλά κι ένας ζογκλέρ με την μπάλα στα πόδια, από εκείνους που σπανίζουν διεθνώς στο ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος ο Μίμης Παπαϊωάννου, άλλωστε, είχε υποκλιθεί στην αξία του. Kαι δεν ήθελε να μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης μαζί του, ακόμα κι όταν είχε ψηφιστεί ως ο κορυφαίος Έλληνες άσος όλων των εποχών από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής του Ποδοσφαίρου.
Ας δούμε, όμως, τους δέκα σταθμούς της ζωής του αθάνατου άσου
1) Γεννήθηκε στη Δράμα στις 25 Μαρτίου 1930. Η σημαδιακή ημερομηνία ήταν προάγγελος της επανάστασης που θα έφερνε με το ταλέντο του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ήταν πέντε ετών, μετακόμισε με τη μητέρα του και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ήδη ο πατέρας του (ως… αραμπατζής, καθώς πραγματοποιούσε μεταφορές με ένα κάρο που το έσερνε άλογο). Από παιδί βγήκε στη βιοπάλη για να στηρίξει την άπορη οικογένειά του, αφού δεν είχε κλίση στα γράμματα και εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο.
2) Ανακάλυψε το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η συστηματική ενασχόλησή του, όμως, άρχισε το 1947, όταν εντάχθηκε στην Ελλάδα Μοσχάτου, ομάδα που συμμετείχε στη Γ’ Κατηγορία του πρωταθλήματος Πειραιά, την οποία χρηματοδοτούσε ο επιχειρηματίας Καραμολέγκος. Ο Νεστορίδης είχε κάνει μυστική συμφωνία μαζί του να παίζει με ψεύτικο όνομα (Κωνσταντίνος Πρίντσος), ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταγραφεί σε μεγαλύτερο σύλλογο! Η αποκάλυψη της πλαστοπροσωπίας, δύο χρόνια αργότερα, στοίχισε στην Ελλάδα Μοσχάτου την άνοδο στην Α’ Πειραιά και σήμανε το τέλος της καριέρας του Νεστορίδη με τη φανέλα της.
3) Η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός είχαν καλέσει τον Νεστορίδη να συμμετάσχει σε προπονήσεις τον καιρό που ήταν παίκτης της Ελλάδας Μοσχάτου. Δεν κάνουν, όμως, κίνηση για να τον αποκτήσουν. Κάτι που καταφέρνει ο Πανιώνιος, το 1949. Με τους «κυανέρυθρους», ο χαρισματικός επιθετικός κερδίζει το πρωτάθλημα Αθηνών της περιόδου 1950-51, όντας ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Την επόμενη σεζόν (1951-52) είναι βασικό στέλεχος στην πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όπου η ομάδα του χάνει το τρόπαιο δεχόμενη στην εκπνοή την ισοφάριση σε 2-2 (στον επαναληπτικό τελικό, οι Πειραιώτες επικράτησαν με 2-0). Από τον Οκτώβριο του 1951 έχει γίνει διεθνής με την Εθνική Ανδρών, σε ένα φιλικό στη Μασσαλία.
4) Ο Νεστορίδης νιώθει πια ότι ο Πανιώνιος δεν τον «χωράει», αφού ανάμεσα στα άλλα νιώθει ότι δέχεται πόλεμο απ’ τους παλιότερους παίκτες της ομάδας. Αναζητά τρόπο να αποχωρήσει και δεν τον τρομάζει ούτε ο διετής αποκλεισμός από τους επίσημους αγώνες που προβλέπει η τότε νομοθεσία για τους ποδοσφαιριστές που έπαιρναν μεταγραφή χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου τους. Ο Πανιώνιος είναι ανένδοτος και τον Ιούλιο του 1955, όταν ο Νεστορίδης συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο της ΑΕΚ, Δημήτρη Σεβαστάκη, υπογράφει δελτίο αντί 15.000 δρχ. γνωρίζοντας ότι επί μια διετία θα έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε φιλικά παιχνίδια.
5) Η επένδυση και των δύο πλευρών πιάνει τόπο. Η ΑΕΚ (την οποία είχε προτιμήσει ο διεθνής επιθετικός έναντι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού λόγω της ποντιακής καταγωγής του) δεν είχε προκριθεί καν στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος του 1956-57,, αφού είχε τερματίσει τέταρτη στο αθηναϊκό πρωτάθλημα. Την επόμενη σεζόν (1957-58), που είναι και η πρώτη με τον Νεστορίδη στη σύνθεσή της, τερματίζει δεύτερη και στην τελική φάση δίνει σκληρή μάχη για τον τίτλο, τον οποίο χάνει στις λεπτομέρειες από τον Ολυμπιακό. Ο «Νέστορας» σημειώνει 12 τέρματα και την επόμενη χρονιά (1958-59), σπάει τα κοντέρ: Αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με 21 γκολ και οδηγεί την ΑΕΚ ξανά στη δεύτερη θέση.
Με τον θρυλικό Πελέ και τον συμπαίκτη του, Γιάννη Μαρδίτση, στο φιλικό της ΑΕΚ με τη Σάντος το 1961.
6) Η θέση του πρώτου σκόρερ παραμένει αδιαπραγμάτευτη και στα πρώτα χρόνια της Α’ Εθνικής. Ο Νεστορίδης μονοπωλεί τον τίτλο μέχρι και το 1962-63, όταν οδηγεί την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (που ήταν και το μοναδικό που πανηγύρισε ο ίδιος, ενώ το 1964 κατέκτησε και το μοναδικό Κύπελλο). Οι επιδόσεις του είναι απλησίαστες για τα σημερινά δεδομένα: πετυχαίνει 33 γκολ το 1959-60, 27 το 1960-61, 29 το 1961-62 και 24 το 1962-63! Με 140 τέρματα σε 165 αγώνες στην Α’ Εθνική, έχει την καλύτερη αναλογία γκολ-συμμετοχών απ’ όλους τους σκόρερ στην ιστορία της εθνικής κατηγορίας. Δικό του είναι και το πρώτο γκολ στην ιστορία της Ένωσης στην Ευρώπη: στο εντός έδρας 1-1 με τη Μονακό, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1963-64.
7) Η κόντρα που αναπτύξει με τον παλαίμαχο άσο και παράγοντά της τη δεκαετία του ’60, Κλεάνθη Μαρόπουλο, ροκανίζει τη σχέση του με την ΑΕΚ. Δεν τα πηγαίνει καλά, όμως, ούτε με τον προπονητή, Γένε Τσάκναντι, ο οποίος τον είχε αποκλείσει για πειθαρχικούς λόγους από ένα φιλικό με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Αποχωρεί τον Δεκέμβριο του 1965 με απολογισμό 225 γκολ σε 262 επίσημες συμμετοχές και μεταναστεύει στην Αυστραλία. Εκεί εντάσσεται στην ομάδα των ομογενών, την Ελλάδα Μελβούρνης και επί ενάμισι χρόνο φορτώνει με γκολ τις εστίες των αντιπάλων, παρότι έχει περάσει τα 35.
8) Επιστρέφει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1967. Δεν καταφέρνει να επιστρέψει στην ΑΕΚ και υπογράφει στον Βύζαντα Μεγάρων, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στην Α’ Εθνική. Προλαβαίνει, ωστόσο, να παίξει μόνο σε δύο αγώνες, αφού αποκαλύπτεται ότι η ημερομηνία υπογραφής του δελτίου του είναι εκπρόθεσμη και η μεταγραφή ακυρώνεται. Ο ίδιος ο Νεστορίδης έχει κατηγορήσει τον Μαρόπουλο και για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα, με αποτέλεσμα να κρεμάσει τα παπούτσια του στα 37 του χρόνια. Με περισσότερα από 300 επίσημα γκολ σε συλλογικό επίπεδο κι άλλα τρία με την Εθνική (στην οποία αγωνίστηκε 17 φορές), λογίζεται ως ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός όλων των εποχών.
9) Λίγο αφότου κρεμάει τα παπούτσια του, εργάζεται ως προπονητής σε μικρότερα σωματεία, όπως ο Πανηλειακός, η Καλλιθέα, ο Πανδραμαϊκός κ.ά., σημειώνοντας αρκετές επιτυχίες και απ’ αυτό το μετερίζι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εντάσσεται στο τεχνικό επιτελείο της αγαπημένης του ΑΕΚ και σε δύο περιπτώσεις καλείται να την υπηρετήσει ως πρώτος προπονητής. Στις αρχές του 1983 αντικαθιστά τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και φέρνει καλά αποτελέσματα προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Αυστριακό, Χέλμουτ Σενέκοβιτς (που την οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου). Και το 1984 ολοκληρώνει ο ίδιος τη σεζόν, αντί του Σενέκοβιτς που είχε μια αποτυχημένη δεύτερη θητεία τον χειμώνα, ύστερα από την απόλυση του Τζον Μπάρνγουελ.
10) Απ’ όλες τις μεγάλες στιγμές που μας χάρισε ο Κώστας Νεστορίδης, η πιο συγκινητική είναι μάλλον αυτή της 30ής Σεπτεμβρίου 2022. Τότε που παρά την κλονισμένη υγεία του, δίνει το «παρών» στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα για τη μεγάλη στιγμή. Είναι ο πιο φωτεινός από τους τέσσερις πυλώνες της OPAP Arena, αγαπητός σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, πρότυπο -εδώ και δεκαετίες- για όλα τα παιδιά που κλοτσούν το τόπι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα