Νίκος Σαρίδης: Τα μεγάλα ψέματα των στατιστικών
Για να είμαστε δίκαιοι, μόνον ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε και πορεύεται στην Ευρώπη χωρίς καθόλου να ξεστρατίσει. Γράφει ο Νίκος Σαρίδης.
«Υπάρχουν ψέματα, χοντρά ψέματα κι η στατιστική». Πάνω από ένας αιώνας έχει περάσει αφ’ ότου το είπε ο Μαρκ Τουέιν, με τον ίδιο τον διάσημο συγγραφέα πάντως ν’ αποδίδει την πατρότητα της φράσης στον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Ντισραέλι.
Ωστόσο, μικρή σημασία έχει, καθώς η ουσία είναι ότι απ’ την ημέρα που λάνσαρε ο πνευματώδης Αμερικανός το συγκεκριμένο απόφθεγμα, αυτό έκανε θραύση. Αυτή η… κακούργα η στατιστική, λοιπόν, αναφέρει ότι ο Φώτης Ιωαννίδης είναι ανώτερος, ως προς τον αριθμό ευρωπαϊκών γκολ μίας σεζόν, τόσο του Κριστόφ Βαζέχα όσο και του Δημήτρη Σαραβάκου.
Χάρη στο γκολ που έβαλε προχθές το βράδυ, στη Λεωφόρο, επί της Μακάμπι Χάιφα. Τους ξεπέρασε, λέει. Το γράφουμε, το αναπαράγουμε, το διακινούμε. Δημοσιογραφούντες και δημοσιολογούντες. Χωρίς να έχει πέσει καμιά… μαλτεζόπλακα στο κεφάλι μας, ημών των ιερόσυλων!
Διότι, πέρα απ’ τη σύνολη παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, ο Πολωνός στράικερ την επίδοσή του (6 γκολ την περίοδο 1995- 96) την είχε πετύχει όταν ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το δε τέρμα του στο Αστερνταμ, θα μνημονεύεται στον αιώνα τον άπαντα. Απ’ την άλλη, το έβδομο φετινό γκολ του συμπαθούς Φώτη εις τας Ευρώπας, αυτό με το οποίο προσπέρασε τον Βαζέχα, ζήτημα είναι αν θα το θυμάται κανείς. Ελαφρώς ασήμαντο γκολ. Για πολλούς λόγους: πρώτον, διότι ήταν σαν του… Μασούρου, όπως λεγόταν ο ποδοσφαιριστής Κώστας Βουτσάς, που κάπως έτσι είχε σκοράρει κι αυτός, σαν τον Ιωαννίδη, από καραμπόλα δηλαδή, στο «Μια κυρία στα μπουζούκια».
Δεύτερον, σημειώθηκε σε ήττα του Παναθηναϊκού και μάλιστα σε βραδιά αποκλεισμού. Τρίτον, μπήκε το γκολ με τον Παναθηναϊκό όντας αποκλεισμένο απ’ τον δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό, στον δρόμο προς τον τρίτο (Κόνφερενς Λιγκ), ενώ όλα τα γκολ του Βαζέχα εκείνη σεζόν, και τα 6, επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα επόμενα χρόνια, εάν διερμηνεύω σωστά τα επίδικα που θέτουν οι στατιστικολόγοι, ο Ιωαννίδης κυνηγά το ρεκόρ του Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος τη σεζόν 1970-71 είχε σκοράρει 10 φορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ηταν η χρονιά που οι «πράσινοι» πήγαν στο Γουέμπλεϊ. Αλαλα τα χείλη!
Κατανοώ, βεβαίως, την ανάγκη των «πρασίνων» ν’ αποκτήσουν ένα ίνδαλμα· ο Φώτης τούς κάθεται καλύτερα απ’ τον καθένα. Οπως έχουν την κατανόησή μου κι οι «κιτρινόμαυροι», όσοι τέλος πάντων στέκονται στον αριθμό των τελικών προσπαθειών που είχε η ΑΕΚ στο Γιουρόπα. Τρίτη, λέει, σ’ όλη τη διοργάνωση η «Ενωση» με 96 τελικές, έναντι 102 της Λίβερπουλ και 97 της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Και φυ- σικά, πρώτη σε αυτόν τον τομέα στον όμιλό της, αφήνοντας δεύτερη τη Μαρσέιγ (έβδομη στη γενική κατάταξη).
Μόνο που από… κτίσεως της Ρώμης, στο ποδόσφαιρο μετράνε τα γκολ, αυτά δίνουν τους βαθμούς. Η ομάδα του Αλμέιδα σκόραρε μόνον 6 φορές, τις λιγότερες από κάθε άλλη σε αυτό το κουαρτέτο του γκρουπ, ενώ δέχτηκε 12 γκολ (δεύτερη χειρότερη άμυνα πίσω απ’ τα 13 παθητικά τέρματα του Αγιαξ). Για μην απεραντολογούμε: η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσαν να μπουν σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, συνέχισαν στο Γιουρόπα όπου απέτυχαν να προκριθούν ή έστω να συνεχίσουν στο Κόνφερενς και πριν απ’ τα Χριστούγεννα εξεμέτρησαν το ευρωπαϊκό ζην. Κανένα στατιστικό, οποιουδήποτε είδους, μήτε η προσωπική επίδοση του Ιωαννίδη, μήτε η σούμα των επιθετικών προσπαθειών (on target ή στον… γάμο του Καραγκιόζη) των παικτών της ΑΕΚ, μπορεί να μακιγιάρει αυτή την αποτυχία.
Οχι τόσο παταγώδης όσο του Αρη, που αποχαιρέτησε την Ευρώπη απ’ το καλοκαίρι κιόλας, αλλά ούτε τόσο… soft σαν του Ολυμπιακού, ο οποίος ξεκίνησε απ’ το Γιουρόπα και θα συνεχίσει στο Κόνφερενς. Για να είμαστε δίκαιοι, μόνον ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε και πορεύεται στην Ευρώπη χωρίς καθόλου να ξεστρατίσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»