Σταύρος Γεωργακόπουλος: Τι έκανε ο Καρβαλιάλ που δεν... ξανάγινε!

O Κάρλος Καρβαλιάλ έκανε μετά το τέλος του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Μπάτσκα Τόπολα, κάτι που δεν έχω ξαναδεί από προπονητή στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια που ασχολούμαι με την αθλητική δημοσιογραφία. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ρωτήθηκε απ’ τον καλό συνάδελφο Γιώργο Μπιτσικώκο για λογαριασμό της  COSMOTETV να εκτιμήσει τι πήγε καλά και τι δεν πήγε για την ομάδα του στον συγκεκριμένο αγώνα.  Εκείνος έκανε ανάλυση και για τις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού!

Για όσους δεν το γνωρίζουν στη γλώσσα των προπονητών ένα ποδοσφαιρικό ματς χωρίζεται σε τέσσερις  φάσεις. Ποιες είναι αυτές, αν θέλουμε να τις περιγράψουμε όσο γίνεται πιο απλά; Κατοχή  μπάλας, χάσιμο της μπάλας, κατοχή μπάλας απ’ τον αντίπαλο, ανάκτηση της μπάλας. Μόλις ρωτήθηκε  σχετικά, λοιπόν, ο 58χρονος τεχνικός έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Επιθετικά, κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι, διότι σκοράραμε πέντε γκολ και κάναμε ευκαιρίες. Στην άμυνα όλοι είδαμε ότι είχαμε καλά  διαστήματα, αλλά δεχτήκαμε δύο γκολ από ομαδικά λάθη. Τη μετάβαση προς την επίθεση πρέπει να  βελτιώσουμε, την ταχύτητά μας και να βγαίνουμε καλύτερα μπροστά. Στην αμυντική λειτουργία, όταν  χάναμε την μπάλα, την ανακτούσαμε γρήγορα. Τέλος, στις στημένες φάσεις βάλαμε ένα γκολ, δεν  δεχτήκαμε, οπότε έχει θετικό πρόσημο». Αν το καλοσκεφτούμε, όταν ένας προπονητής μιλά τόσο ανοιχτά  κι έχει διάθεση να αναλύσει τη δουλειά του σε βάθος, δύο συμπεράσματα προκύπτουν: Πρώτον,  είναι σίγουρος για τον εαυτό του, δεύτερον δεν έχει διάθεση να κρύψει τίποτα. Πολύ σημαντικά και τα  δύο…

Σολμπάκεν, Ρίτσαρντς και Ελ Αραμπί…

Στις αλλαγές που αποφάσισε ο Καρβαλιάλ στη διάρκεια της αναμέτρησης, είδαμε ότι προτίμησε να  ενεργοποιήσει ξανά τον Ελ Αραμπί (φωτό), ενώ άφησε στον πάγκο τον Στέφαν Γιόβετιτς. Είχαμε  επισημάνει σε σχετικά ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ότι ο Μαροκινός κανονιέρης, παρά τα 36  χρονάκια του, εξακολουθεί να δουλεύει σε υψηλές στροφές, δεν τα έχει παρατήσει και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Ο κόουτς, λοιπόν, του έδωσε την ευκαιρία κι εκείνος απάντησε με ένα γκολ, ενώ  φώναξε «παρών» εν όψει της απουσίας του Ελ Καμπί, λόγω υποχρεώσεων στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.  Επίσης, προτίμησε να δώσει ευκαιρία στον Ρίτσαρντς κι όχι στον Σολμπάκεν…

Εβαλε γκέμι στην ομάδα

Οσοι παρατήρησαν προσεκτικά την προχθεσινή αναμέτρηση, πρόσεξαν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν  αφήσει στα αποδυτήρια την αφέλεια που είχαν στο αμυντικό σκέλος απ’ το ξεκίνημα της σεζόν. Οπως  ζήτησε στις προπονήσεις που προηγήθηκαν, ο Καρβαλιάλ, ο οποίος έχει την ευχέρεια να μιλά άψογα αγγλικά, πέρα απ’ τη μητρική του γλώσσα, άρα τον καταλαβαίνουν άμεσα όλοι οι ποδοσφαιριστές, θέλει  μυαλωμένες επιθέσεις. Θέλει να βάλει γκέμια στην ομάδα του, προκειμένου να μην αμελούν οι παίκτες  του να αμυνθούν. Τι είδαμε λοιπόν; Να μην ανεβαίνουν οι μπακ χωρίς κάλυψη, αλλά ούτε ταυτόχρονα.

Να  μένουν πιο χαμηλά στο γήπεδο, οι δύο αμυντικοί μέσοι Καμαρά και Εσε. Να υπάρχει άμεση  πίεση στην μπάλα, τουλάχιστον από έναν ποδοσφαιριστή, στο σημείο που χάθηκε, με σκοπό να γίνει  ανάκτηση. Ολοι άμυνα, όλοι επίθεση…

Με νορμάλ επιλογές…

Στην παρθενική του εμφάνιση στον πάγκο, ο νέος προπονητής δεν επιδίωξε το δύσκολο, το εξεζητημένο.  Διάλεξε μεταξύ των παικτών που έχουν τον καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, έδωσε συγκεκριμένες εντολές,  «διάβασε» σωστά το παιχνίδι, μετέδωσε ηρεμία, έκανε όταν έπρεπε τις κινήσεις του απ’ τον πάγκο με  σύνεση και ασφάλεια. Οσες φορές χρειάστηκε, μάλιστα, έδωσε εντολή γι’ αμοιβαία εντολή θέσης  παικτών, προκειμένου να μοιράσει ανάσες εκεί που χρειάζονταν…

Σε μία φάση π.χ. που ο Φορτούνης έκανε σλάλομ, αλλά αστόχησε, φώναξε στον Ελ Καμπί να καλύψει  δεξιά, μέχρι να πάρει ανάσες ο αρχηγός.

Quiz

Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν, αλλά σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς και στην προθέρμανση και  στην ανάπαυλα, ο Βιθέντε Ιμπόρα είχε από κοντά τον Αντρέα Ντόη. Ο νεαρός διεθνής δεν πατάει πολύ καλά στα πόδια του τελευταία, έχει επηρεαστεί κι η ψυχολογία του σε έναν βαθμό, γι’ αυτό οι πιο έμπειροι, τον έχουν από κοντά μέχρι να βγει απ’ το… κακό φεγγάρι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News