ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Οι απαντήσεις στις 4 καυτές ερωτήσεις που «βασάνισαν» τον ΠΑΟΚ

Μύθοι και πραγματικότητες για όλα όσα συνέβησαν τις 62 ημέρες της μεταγραφικής περιόδου που βρήκε τους φίλους του ΠΑΟΚ απογοητευμένους

Επιτέλους, τέλος! Πάει, αυτή ήταν και η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2021. Να ησυχάσουμε λίγο (διότι πάντα λίγο ησυχάζουμε) και να έρθουν επιτέλους οι γεμάτες εβδομάδες με αγωνιστική δράση. Στα μαθητικά μου χρόνια, τότε, παλιά, με δραχμές, μόνο με εφημερίδες – σεντόνια, τη μεταγραφική περίοδο την απολάμβανα. Να πας στο περίπτερο, να γύρεις προς τα αριστερά το κεφάλι σου για να έρθει σε ευθεία με την κρεμασμένη εφημερίδα για να διαβάσεις το όνομα του ποδοσφαιριστή που έπιανε από τη μια άκρη του πρωτοσέλιδου στην άλλη. Για τους Βόρειους, τα «Σπορ του Βορρά», όσα γράμματα και να είχε το επίθετο του ποδοσφαιριστή, συνοδευόταν υποχρεωτικά με δυο θαυμαστικά.

Όλο αυτό τον πρόλογο τον κάνω για μένα, για να θυμηθώ τότε που τη μεταγραφική περίοδο την απολάμβανα, διότι τώρα, μετράω τις μέρες να τελειώσει, να ηρεμήσω. Φαντάσου τη μεταγραφική περίοδο ως ένα μπαρ, τους φιλάθλους ως θαμώνες του και… εμένα μπαρμαν, να δουλεύω εκεί που όλοι βγάζουν γούστα, να πρέπει να σερβίρω ό,τι έχει το κατάστημα και… να τα ακούω αν δεν έχει αυτό που θέλει ο πελάτης, ή αν σερβίρω μπόμπες. Ίσως λίγο αδόκιμο το παράδειγμα αλλά προσπαθώ να το προσαρμόσω όπως το έχω στο μυαλό μου. Τέλος πάντων. Ώρα για… δουλειά.

Ώρα να βάλουμε κάτω όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο στον ΠΑΟΚ, ο οποίος ΔΕΝ κάλυψε όλες του τις ανάγκες, πορεύθηκε ΧΩΡΙΣ τεχνικό διευθυντή και ξόδεψε σε μεταγραφές το 4% των χρημάτων που πήρε από τις πωλήσεις που έκανε.

Οι αναφορές σε αυτές τις τρεις παραμέτρους έγιναν διότι αυτά τα δεδομένα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων των φιλάθλων, όπου βρεθείς και όπου σταθείς. Ήταν ένα ομολογουμένως περίεργο καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ, μεταγραφικά. Υπήρχε και άλλο καλοκαίρι επί Σαββίδη που στις μεταγραφές ξοδεύτηκε λιγότερο από 1 εκ. Ευρώ, αλλά δεν είχαν μπει στα ταμεία 19 εκ. Ευρώ. Υπάρχουν όμως τέσσερα ερωτήματα στα οποία αναζητείται απάντηση…

Γιατί δεν προσλήφθηκε τεχνικός διευθυντής;

Την υπόθεση τεχνικός διευθυντής την είχε αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης. Είναι εκείνος ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να το κάνει αυτό; Πριν βιαστείς να απαντήσεις σκέψου ότι ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ είναι εκείνος από τον οποίο περνάνε όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Στο τέλος, εκείνος έχει το μαχαίρι και το καρπούζι. Η τσέπη του και οι διαθέσεις του τα καθορίζουν όλα. Το καλοκαίρι του 2015, στις 29 Αυγούστου, ο Άρνεσεν είχε εντολή από τον Σαββίδη να βρει έναν φθηνό δανεικό επιθετικό, και την τελευταία μέρα των μεταγραφών, ο Σαββίδης έφερε στον ΠΑΟΚ τον Μπερμπάτοφ. Ο Σαββίδης, για διάφορους λόγους, δεν βρήκε τον άνθρωπο που θα του έδινε την κομβική θέση του τεχνικού διευθυντή. Στα τέλη Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» του Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Σαββίδη να συναινεί στην επιστροφή του Ρουμάνου τεχνικού. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, όλα άλλαξαν. Είναι άλλο το «ψάχνω τεχνικό διευθυντή» και άλλο «ψάχνω τεχνικό διευθυντή μόλις έχω υπογράψει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια προπονητή». Όχι πως δεν μπορείς να βρεις. Ο ψάχνων, βρίσκει. Και ο ΠΑΟΚ, αυτό που… βρήκε μπροστά του είναι την αποτυχία να κάνει τις μεταγραφές που ήθελε, όχι τόσο σε πρόσωπα αλλά κυρίως σε θέσεις. Η συζήτηση θα ήταν τελείως διαφορετική αν ο Δικέφαλος είχε κλείσει τις μεταγραφικές του ανάγκες. Είτε, είτε αλλιώς η απουσία τεχνικού διευθυντή φέρνει το επόμενο ερώτημα.

Ποια ήταν η εσωτερική ιεραρχία στις μεταγραφές;

Το σίγουρο είναι ένα. Οι ατζέντηδες πρότειναν, προτείνουν και θα προτείνουν ποδοσφαιριστές διότι αυτή είναι η δουλειά τους. Και είναι και εκείνοι που ξέρουν και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα όπως οι απαιτήσεις της ομάδας και του ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που στους φέρνει στο πιάτο ο ατζέντης και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που η ομάδα πηγαίνει στον ατζέντη, με βάση αυτά που έχει δει, που έχει συγκεντρώσει το τμήμα σκάουτινγκ. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν το κεντρικό πρόσωπο καθώς εκείνος περιέγραφε τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που έψαχνε στο τμήμα σκάουτινγκ και εκείνο του παρουσίαζε εκείνους που έχουν «τσεκαριστεί» και ταιριάζουν στις απαιτήσεις του. Παράλληλα, στα χέρια του Λουτσέσκου έφταναν και οι λίστες των ατζέντηδων, που πάντα βρίσκουν τρόπο να μάθουν το τι ποδοσφαιριστές ψάχνει η κάθε ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές τους οποίους ενέκρινε ο Λουτσέσκου, έφταναν στον «προθάλαμο» του Ιβάν Σαββίδη, εκεί που τους περίμενε η Μαρία Γκοντζάρεβα, για τις συζητήσεις που αφορούν το οικονομικό. Εφόσον έμπαινε η σφραγίδα από εκείνη, το συμβόλαιο έφτανε στον Σαββίδη για τις υπογραφές. Σε αυτή την «αλυσίδα» θα πρέπει να προστεθεί και ο Γιώργης Σαββίδης, που κάποιες φορές ασχολείται με τις λίστες που περνάνε από το ένα στάδιο στο άλλο.

Ποιος ήταν ο μεταγραφικός σχεδιασμός;

Εδώ είμαστε. Στις 27 Αυγούστου, επιχείρησα να τον σκιαγραφήσω. Μεταγραφικός σχεδιασμός υπήρχε, αλλά αυτός είναι μερικές φορές σα τα πλάνα των προπονητών για ένα παιχνίδι, που αν δεν βγουν, βλέποντας κανείς το παιχνίδι μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα πως δεν υπήρχε αγωνιστικό πλάνο. Ο ΠΑΟΚ είχε τρεις βασικότατες ανάγκες που ήθελε να καλύψει μέχρι τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια και είχε άλλες τρεις που θα ακολουθούσαν. Οι τρεις πρώτες καλύφθηκαν. Στις τρεις επόμενες, προστέθηκε και άλλη μια λόγω του τραυματισμού του Ολιβέιρα, και από τις συνολικά τέσσερις, καλύφθηκαν οι τρεις.

Ποιο ήταν το μπάτζετ;

Να μαστε… Ήρθε και η τελευταία ερώτηση στο «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Πρώτον: Ομάδα που θέλει να ξοδέψει, θα ξοδέψει. Η μεταγραφική περίοδος αυτού του καλοκαιριού είχε τη μικρότερη ονοματολογία σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ας αφήσουμε όμως την ποσότητα και ας πάμε στην ουσία. Ακούστηκε/γράφτηκε όνομα παίκτη που κόστιζε κοντά στα χρήματα που είναι το ρεκόρ του ΠΑΟΚ, στα 4-5-6 εκ. Ευρώ; Αν δεν κάνω λάθος, ένα. Του Κλάεσον. Ψάχτηκε ο ΠΑΟΚ για περισσότερες από μια αγορές ποδοσφαιριστών; Φάνηκε πουθενά οτι ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αγορά «με τα λεφτά της Νόριτς στο χέρι» και είπε σε όλους «θέλω να τα ξοδέψω»;Αυτό που καταγράφηκε ήταν η διάθεση να ξαναγυρίσει ο ΠΑΟΚ στα «επταψήφια» συμβόλαια. Τέτοιο έκανε ο Ολιβέιρα, τέτοιο έχει ο Κούρτιτς, τέτοιο προτάθηκε στον Τζιοβίνκο και στον Λιάιτς, τέτοιο άκουσε και ο Λούκας πριν το ξεκόψει, τέτοιο θα ήθελε και ο Παστόρε. Όλο το καλοκαίρι, από την ονοματολογία που υπήρχε, δεν προέκυπτε οτι ο ΠΑΟΚ έχει διάθεση να ξοδέψει στις μεταγραφές. Αλλά και πάλι, όλα ξεκινούσαν και τελείωναν στον Ιβάν Σαββίδη. Και φτάσαμε να καταγράφεται μια ΕΔΕ για να απαντηθεί το «γιατί ο Σαββίδης πήρε 20 χαρτιά και δεν έδωσε ούτε ένα». Βάσει της καταγραφής του transfermarkt, ο ΠΑΟΚ ξόδεψε σε χρήματα σε ομάδες για ποδοσφαιριστές το 4% των χρημάτων που πήρε για να παραχωρήσει δικούς του. Γίνεται να έχεις στόχο το εγχώριο νταμπλ και την πορεία στην Ευρώπη αν δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη;

Μελλοντολόγος, δεν είμαι. Στην πρώτη μου διάγνωση, όταν προσπαθούσα να δω το πόσο βελτιωμένος θα μπορούσε να παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ από το δεύτερο παιχνίδι με την Μποέμιαν στο οποίο ήθελε μόνο νίκη για να περάσει μέχρι το δεύτερο παιχνίδι με τη Ριέκα που και εκεί ήθελε μόνο νίκη για να περάσει, έπεσα έξω. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, και να μην ήθελε, το έχει πάρει πάνω του, μόνος του. Ούτως η άλλως, έδειξε τη διάθεση για «αναστήλωση» και όχι για «extreme makeover» του ρόστερ. Και τώρα, ξεκινά η χρονιά.

Με Πασχαλάκη και Ζίβκο Ζίβκοβιτς στα δοκάρια. Με Βιεϊρίνια, Σίντκλεϊ, Ροντρίγκο, Τέιλορ, Λύρατζη στα άκρα της άμυνας. Με Κρέσπο, Βαρέλα, Μιχαηλίδη, Ίγκασον, Μιχάι στο κέντρο της άμυνας. Με Εσίτι, Αουγκούστο, Τσιγγάρα, Κούρτιτς, Σβαμπ στο «6» και στο «8». Με Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μουργκ στα δεξιά της επίθεσης. Με Καγκάβα στο «10» και Μπίσεσβαρ, Καντουρί, Μιτρίτσα ανάμεσα στο «10» και στα αριστερά της επίθεσης. Με Σφιντέρσκι, Άκπομ στην επίθεση και τους Κούτσια και Κωνσταντέλια ανάμεσα σε ΠΑΟΚ Α’ και ΠΑΟΚ Β’. Την ιστορία, την γράφουν μόνο οι παρόντες.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News