ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Η ενίσχυση φέρνει προσδοκίες, θα φέρει και πίεση!

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει τις μεταγραφές του καλοκαιριού με θετικό πρόσημο και με μία σημαντική νίκη: την προσμονή που δημιούργησε στον κόσμο του.

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού είναι ερωτηματικό αν το μεταγραφικό ντεμαράζ στο… 90′ του παζαριού έγινε με σχέδιο, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ή αν έγινε μετά τη γενικότερη κατακραυγή για τις έως χθες βράδυ κινήσεις του συλλόγου.

Στην ουσία, όμως, όπως και να σχεδιάστηκε το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός το τελειώνει με θετικό πρόσημο. Κι αυτό αν μη τι άλλο είναι κατόρθωμα για μία ομάδα που δεν φημίζεται για την ορθότητα των πλάνων της ή τη σωστή εκτέλεσή τους.

Πήρε παίκτες να τον ανεβάσουν επίπεδο

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, ενισχύθηκε και ενισχύθηκε σημαντικά. Με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά και με ποδοσφαιριστές που μπορούν να ξεσηκώσουν την εξέδρα. Κι αυτός είναι ένας αστερίσκος που πρέπει να μπαίνει πάντα, αφού εφέτος τα γήπεδα ανοίγουν, οι εξέδρες γεμίζουν και οι φίλαθλοι θα γίνουν πάλι οι κριτές.

Για να κερδίσεις, όμως, τον κόσμο δεν φτάνουν οι μεταγραφές, χρειάζονται και νίκες. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του οργανισμού και δη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι “πράσινοι” πήραν το ρίσκο να αφήσουν για το φινάλε τις προσθήκες εκείνες που διαφοροποιούν την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Παλάσιος και Βιτάλ προέρχονται από τη Λατινική Αμερική όπερ σημαίνει πως, ως είθισται, χρειάζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής. Ο Λούντκβιστ προστέθηκε κι αυτός στο τέλος, άρα η τριάδα που θα ποντάρει πολλά ο Γιοβάνοβιτς χρειάζεται χρόνο και μοντάρισμα.

Και τώρα τα δύσκολα για τον Γιοβάνοβιτς

Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός θα αρχίσει να “χτίζεται” πάνω στα επίσημα παιχνίδια. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε και είχατε δει έως τώρα. Φιλικά με Παναιτωλικούς, Αστέρες, αυτά της Ολλανδίας, όλα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Ένας άλλος Παναθηναϊκός στην προετοιμασία, ένας άλλος Παναθηναϊκός μετά την 31η Αυγούστου και τις τελευταίες μεταγραφές. Και φτου από την αρχή.

Ο Γιοβάνοβιτς βρίσκεται μπροστά στην πιο δύσκολη αποστολή από τότε που ανέλαβε τον (“ηλεκτρικό) πάγκο του Παναθηναϊκού. Όχι να διαμορφώσει το ρόστερ, αλλά να το μοντάρει για να βγει στο γήπεδο αυτό το κάτι διαφορετικό που θέλει να παρουσιάσει την τρέχουσα χρονιά. Το κακό για τον προπονητή του τριφυλλιού είναι ότι όλο το βάρος πέφτει πάνω του, χωρίς να έχει πλέον άλλοθι.

Με παίκτες που η πλειοψηφία των φιλάθλων έχουν δει και γνωρίζουν (ας είναι καλά το ίντερνετ), ο Γιοβάνοβιτς θα σηκώσει στις πλάτες του περισσότερη ευθύνη από αυτή που του αναλογεί. Δεδομένα η ευθύνη είναι να φτιάξει ομάδα, δεδομένά, όμως, δεν ήταν (και) δική του ευθύνη ότι φτάσαμε στις… καθυστερήσεις της μεταγραφικής περιόδου για να διαμορφωθεί το παζλ του ρόστερ του συλλόγου.

“Ζεστάθηκε” ο κόσμος

Εν κατακλείδι, ας κρατήσουμε τη θέρμη των φιλάθλων από ό,τι άφησε η Τρίτη και δη η απόκτηση Παλάσιος. Ας κρατήσουμε ότι ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να αλλάξει την εις βάρος κατάσταση ξεπερνώντας στην τελική ευθεία ακόμα και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι ο χαμένος των εντυπώσεων αυτής της περιόδου, ας κρατήσουμε πως για πρώτη φορά την τρέχουσα σεζόν δημιουργούνται οι προσδοκίες για κάτι καλό όταν όλο αυτό μονταριστεί και μπει το “τρένο” στις ράγες.

ΥΓ: Ας κρατήσουμε και την επιστροφή Βαγιαννίδη. Ο Παναθηναϊκός τον στήριξε, ο ίδιος θέλησε το βήμα παραπάνω χωρίς να μπορεί να το υπηρετήσει, ευκαιρία για restart και από τις δύο πλευρές. Κυρίως από αυτή του νεαρού μπακ που έχει μπροστά του την ευκαιρία να ανεβάσει τη “μετοχή” του και να παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό.

ΥΓ2: Ας κρατήσουμε και την προσθήκη τερματοφύλακα (με την προσθήκη Μπρινιόλι) που ανεβάζει τον ανταγωνισμό και δίνει έξτρα κίνητρο στον -έτσι κι αλλιώς MVP πέρυσι- Διούδη.

ΥΓ3: Ας κρατήσουμε αυτή την αλλαγή κλίματος και τη δημιουργία προσμονής. Από μόνο του αυτό είναι μία τεράστια νίκη για τον Παναθηναϊκό. Από αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει επί Αλαφούζου…

ΥΓ4: Λεφτά υπάρχουν (και αποδείχθηκε). Εγωισμός έλειπε και τουλάχιστον την ύστατη στιγμή το αφεντικό της ΠΑΕ τον επέδειξε. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News