Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο λόγος της υπεροχής της ΑΕΚ

Περιμένοντας το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός κοιτούσα τι είχε γίνει στο πρώτο μεταξύ τους ματς, στη Λεωφόρο. Εγινε μόλις στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κι όμως μοιάζει από τότε σαν να έχουν περάσει αιώνες. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Στο πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός έφτασε στο ντέρμπι έχοντας κερδίσει τη Βιγιαρεάλ κι η ΑΕΚ έχοντας μόλις επιστρέψει απ’ τη νίκη στο Μπράιτον.

Οι δύο ομάδες άλλη νίκη στην Ευρώπη δεν έκαναν. Παρ’ όλο που αμφότεροι έρχονταν από νίκες, ο Γιοβάνοβιτς κι ο Αλμέιδα είχαν κάνει αρκετές αλλαγές στις αρχικές ενδεκάδες. Ο Γιοβάνοβιτς είχε επαναφέρει τον Χουάνκαρ αντί του Μλαντένοβιτς – αυτό ήταν μάλλον λογικό διότι στην ιεραρχία ο Ισπανός προηγείται. Είχε δώσει όμως και θέση βασικού στον Βιλένα και στον Τζούριτσιτς. Ο Ολλανδός τότε πήρε τη θέση που στο ματς με τη Βιγιαρεάλ είχε ο Τσέριν και για να παίξει βασικός ο Σέρβος δεν είχε χρησιμοποιηθεί ο Παλάσιος, τη θέση στου οποίου στην άκρη είχε πάρει ο Μπερνάρντ.

Ακόμα πιο πολλές ήταν οι αλλαγές της ΑΕΚ: ο Αλμέιδα σε σχέση με το ματς με την Μπράιτον παρέταξε μία άλλη ομάδα αφού οι βασικοί στην Αγγλία Σιμάνσκι, Γιόνσον, Αραούχο και Αμραμπατ έμειναν στον πάγκο. Με δεδομένες τις απουσίες του Μουκουντί, του Βίντα και του Χατζισαφί η ΑΕΚ εκείνου του ντέρμπι ήταν, αν όχι πειραματική, αρκετά διαφορετική.

Ο Στάνκοβιτς ήταν τερματοφύλακας και στην άμυνα υπήρξε το ντεμπούτο του νεοφερμένου Κάλενς: Ρότα, Μήτογλου, και Μοχαμαντί ήταν στις συνηθισμένες θέσεις τους. Στη μεσαία γραμμή βρέθηκαν οι Γαλανόπουλος και Πινέδα με τους Ελίασον δεξιά και Γκατσίνοβιτς αριστερά, ενώ στην επίθεση ήταν ο Τσούμπερ, που έπρεπε να πλαισιώσει τον Λιβάι Γκαρσία.

Τάισμα

Ο Γιοβάνοβιτς ήθελε τότε παίκτες στην ενδεκάδα ικανούς να «ταΐσουν» τον Ιωαννίδη, που φαινόταν έτοιμος να κάνει τους στόπερ της ΑΕΚ να υποφέρουν: ο Αλμέιδα χρειάστηκε ν’ αλλάξει πάνω του το μαρκάρισμα – ο Μήτογλου έπαιξε πάνω του καλύτερα απ’ τον Κάλενς, αν και πήρε μία κίτρινη γρήγορα. Απ’ την άλλη, η επιλογή του Γιοβάνοβιτς να παίξει με τους Τζούριτσιτς, Βιλένα και Μπερνάρντ στην ίδια ενδεκάδα έγινε και για να υπάρξουν περισσότεροι χαφ, ικανοί να πατήσουν περιοχή στις περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός θα σταματούσε να ψάχνει αντεπιθέσεις και θα κατέβαινε.

Το «τριφύλλι» είχε ανοίξει το σκορ με τον Τζούριτσιτς μόλις στο 10’ κι έχοντας χάσει προηγουμένως μία ευκαιρία με τον Βιλένα. Η ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς έμοιαζε η πρέπουσα για ν’ ανοίξει ο Παναθηναϊκός το σκορ, αλλά δεν αποδείχτηκε η καλύτερη στο παιχνίδι υπεράσπισης του αποτελέσματος, που ο γηπεδούχος αποφάσισε να κάνει. Οχι τυχαία, ο Τερίμ μόλις ήρθε παρέταξε ενδεκάδες στις οποίες υπήρχαν πάντα δύο τουλάχιστον απ’ τους Βιλένα, Μπερνάρντ και Τζούριτσιτς. Αν είναι καλά οι τρεις τους δεν αποκλείεται να παίξουν κι αύριο στο αρχικό σχήμα διότι ο Τούρκος μοιάζει να πιστεύει ότι η παρουσία αυτών κάνει τον Πανα- θηναϊκός επιθετικότερο. Αυτό μοιάζει να προσπαθεί ο Τερίμ μόλις ήρθε: το πώς δηλαδή θα βρει και θα παρουσιάσει μία ομάδα με πιο πολλές επιθετικές λύσεις.

Γρήγορα

Στο ντέρμπι στη Λεωφόρο η ΑΕΚ ισοφάρισε σχετικά γρήγορα. Ο Μπρινιόλι σταμάτησε τρεις φορές τον Γκαρσία. Αλλά ο Ιταλός δεν μπόρεσε να κάνει κάτι όταν ο Τσούμπερ, στο 36’, βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού, χάρη στον χώρο που του δημιούργησε η κίνηση του Λιβάι Γκαρσία και κάπως έτσι βρέθηκε το γκολ της ισοφάρισης. Ο Αλμέιδα ψάχνει αυτή τη στιγμή την αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ και την επιθετικότητά της. Και για τα δύο ο Αργεντινός θεωρεί απαραίτητο τον Γκαρσία. Οπως φυσικά και τον Πινέδα, τον παίκτη που στη Λεωφόρο πέτυχε το γκολ της νίκης.

Πάντα ο Αλμέιδα, όταν θέλει να παίξει πιο συντηρητικά, παίζει με δύο καθαρούς κόφτες (τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον) και στέλνει υποχρεωτικά τον Πινέδα συνήθως πίσω απ’ τον φορ κι όταν θέλει να παίξει πιο επιθετικά παίζει με έναν κόφτη και τον Πινέδα δίπλα του. Συνήθως αυτό το δεύτερο το κάνει όταν έχει τον Γκαρσία διαθέσιμο κι όταν κρίνει πως δεν έχει πολλά να φοβηθεί απ’ τη μεσαία γραμμή του αντιπάλου: το ’κανε, όχι τυχαία και στο Καραϊσκάκη, όπως το έκανε και πέρυσι σε ματς με τον Αρη και τον ΠΑΟΚ στην «OPAP Arena». Δεν το τόλμησε πολύ στα ευρωπαϊκά ματς: σε αυτά έστηνε την ομάδα του για να παίξει σκάκι. Κι έχανε.

Μπορεί

Ο Παναθηναϊκός είχε μία τίμια αντίδραση μετά τις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς. Αλλά την πρώτη φορά που βρέθηκε να κυνηγάει δεν είχε καθαρό μυαλό. Και η ΑΕΚ πέρασε με αέρα πρωταθλήτριας. Και γι’ αυτό -παρ’ όλο που τη δεδομένη στιγμή τρέχει μάξιμουμ για ένα ημίχρονο μπορεί και να κερδίσει πάλι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News