Γιώργος Χελάκης: Οσο πιο νωρίς, τόσο λιγότερο το... νερό που θα μπει στο κρασί

Αρχισαν πάλι να ακούγονται τα γνωστά γιατί δεν πήρε τον Μιχάιλιουκ, γιατί δεν πήρε τον Ναν, γιατί αγνόησε τον Τζέιμς. Ολα αυτά που λέγονται εύκολα κατόπιν εορτής δεν σημαίνει ότι στερούνται λογικής και ότι είναι αβάσιμα. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης.

Κάθε πλούσιος δεν είναι απαραίτητα σοφός, όμως κάθε σοφός μπορεί θεωρητικά να γίνει πλούσιος. Αυτό λέει και η παροιμία (κάνε με σοφό να σε κάνω πλούσιο)… Επειδή δεν είμαστε σοφοί, γινόμαστε αναγκαστικά μετά Χριστόν προφήτες. Τέτοιους έχει τώρα να αντιμετωπίσει πολλούς ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την τελευταία ήττα από τη Μπασκόνια.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε απλώς αλλά έκανε μία πολύ κακή εμφάνιση. Αρχισαν πάλι να ακούγονται τα γνωστά γιατί δεν πήρε τον Μιχάιλιουκ, γιατί δεν πήρε τον Ναν, γιατί αγνόησε τον Τζέιμς. Ολα αυτά που λέγονται εύκολα κατόπιν εορτής δεν σημαίνει ότι στερούνται λογικής και ότι είναι αβάσιμα. Οσο ο Ολυμπιακός αγκομαχάει απέναντι σε ομάδες κόντρα στις οποίες πέρσι και πρόπερσι έκανε επίδειξη δύναμης, όλοι κάτι θα έχουν να πουν και όλοι κάτι θα έχουν να προσάψουν στον προπονητή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ούτε έχει ούτε διεκδίκησε το αλάθητο.

Οι εμφανίσεις είναι η ουσία και η βεβαιότητα πως αυτό που βλέπει ο κόσμος δεν μοιάζει με τον περσινό Ολυμπιακό ούτε σε άμυνα ούτε σε επίθεση. Ο τρόπος με τον οποίο η Μπασκονια σε δύο δεκάλεπτα φόρτωσε με καλάθια τον Ολυμπιακό κάνοντας σμπαράλια την άμυνά του μαρτυρά του λόγου το αληθές. Ναι μεν η επίθεση αγκομαχάει να φύγει πάνω από τους 75 πόντους αλλά και η άμυνα δεν εμφανίζει τη συνέπεια και τη σταθερότητα που εμφάνιζε τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι διπλό και δεν περιορίζεται στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Και αμυντικά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μεγάλα κενά διαστήματα στο παιχνίδι τους επιτρέποντας στους αντιπάλους να φτάνουν εύκολα σε υψηλά σκορ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπεράνω κριτικής δεν βρίσκεται κανένας. Είναι επόμενο μετά από ήττες που τραυματίζουν να φουντώνει η συ- ζήτηση για τις επιλογές του προπονητή.

Η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού δεν έχει πολλές σταθερές. Στέρεψε ο Γουόκαπ στο προχθεσινό παιχνίδι και… δεν βγήκαν τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν πέρασε η μπάλα στους ψηλούς και από τη στιγμή μάλιστα που ο Πίτερς, το βαρύ πυροβολικό της, χάνει την επαφή του καλάθι, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Χωρίς να παριστάνω τον ειδικό, θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός θα έχει κι άλλες δύσκολες βραδιές όπως αυτή στη Βιτόρια.

Εδώ και λίγο καιρό,οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν με όλους τους παίκτες τους διαθέσιμους αλλά η εικόνα τους δεν εμφανίζει κάποια αισθητή βελτίωση που να σε πείθει ότι αυτή η ομάδα μπορεί να επαναλάβει τα περσινά επιτεύγματα. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός με παίκτες που πλημμυρίζουν από ταλέντο, φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ο Αταμάν έχει βρει τον τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα στα βαριά χαρτιά της ομάδας του, να δίνει χώρο και χρόνο σχεδόν σε όλους και να παρουσιάζει ένα ελκυστικό μπάσκετ το οποίο αναγνωρίζουν και με το οποίο ευφραίνονται οι οπαδοί του συλλόγου. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα χωρίς βαριά χαρτιά, με παίκτες προσηλωμένους απόλυτα στο πλάνο και τα συστήματα του προπονητή.

Μπορεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας να πίστεψε πως η προσήλωση στο πλάνο και οι παίκτες στρατιώτες είναι ικανή συνθήκη για να φτάσει η ομάδα ψηλά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αλλά και οι εμφανίσεις της ομάδας δεν δικαιώνουν τον Ελληνα προπονητή.

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στα χειροκροτήματα και της επευφημίες των λιγοστών οπαδών, λίγο έξω από το αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης δείχνει ότι ο coach ορισμένα πράγματα έχει αρχίσει και τα ξανασκέφτεται..

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News