Μίκλος Φέχερ: Ο ταλαντούχος επιθετικός που δεν πρόλαβε να λάμψει
Στις 25 Ιανουαρίου 2004 ο κόσμος του αθλητισμού κλονίστηκε από τον θάνατο του Ούγγρου επιθετικού της Μπενφίκα, Μίκλος Φέχερ, ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Βιτόρια Γκιμαράες.
Η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2004 προκαλεί μούδιασμα σε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου ανά τον πλανήτη. Ο Μίκλος Φέχερ, ο 24χρονος Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα, είχε πέσει νεκρός από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του με τη Βιτόρια Γκιμαράες!
Τα δελτία ειδήσεων, μάλιστα, προβάλλουν και στιγμιότυπα απ’ το συμβάν, αφού ο αγώνας έχει μεταδοθεί ζωντανά από την πορτογαλική τηλεόραση. Ο διαιτητής Ολεγκάριο Μπενκερένσα τιμωρεί τον ξανθομάλλη επιθετικό με κίτρινη κάρτα για καθυστέρηση, επειδή παρεμποδίζει αντίπαλο να εκτελέσει πλάγιο άουτ, ενώ το σκορ είναι 1-0 υπέρ της Μπενφίκα.
Ο Φέχερ χαμογελά ειρωνικά με την απόφαση. Κι αυτό το χαμόγελό του θα μείνει αποτυπωμένο στις μνήμες εκατομμυρίων φιλάθλων ως η τελευταία εικόνα από τον λυγερόκορμο επιθετικό, όταν ακόμα έσφυζε από ζωή. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής γυρίζει την πλάτη στον φακό και σκύβει, σαν να νιώθει δυσφορία. Και πριν περάσουν παρά μερικά δευτερόλεπτα, σωριάζεται στο έδαφος.
Η ταχύτατη αντίδραση των ιατρικών επιτελείων και των δύο συλλόγων, που προσπαθούν να τον επαναφέρουν στη ζωή με απινιδωτή, δεν φέρνει αποτέλεσμα. Ούτε το ασθενοφόρο που καταφτάνει άμεσα στο γήπεδο και μεταφέρει τον επιθετικό της Μπενφίκα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, θα αποτρέψει το μοιραίο.
Οι συμπαίκτες του κι ο προπονητής του, Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ξεσπούν σε κλάματα μες στο γήπεδο. Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά και λίγες πριν τα μεσάνυχτα το απευκταίο σενάριο επιβεβαιώνεται. Ο Μίκλος Φέχερ είναι νεκρός. Η καρδιά του τον είχε προδώσει…
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι λίγα δευτερόλεπτα προτού καταρρεύσει, ο 24χρονος άσος είχε δώσει την ασίστ στον Φερνάντο Αγκουιάρ για το γκολ της Μπενφίκα. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν είχε πια σημασία. Ένα νέο παιδί είχε φύγει ξαφνικά κι ο κόσμος του ποδοσφαίρου βρισκόταν σε σοκ. Δεν είχαν περάσει άλλωστε παρά μόνο επτά μήνες από τον θάνατο του Καμερουνέζου μέσου, Μαρκ-Βιβιέν Φοέ, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών με την Κολομβία.
Θεωρίες συνωμοσίας
Όπως συμβαίνει πάντοτε όταν ένας νέος αθλητής πεθαίνει ξαφνικά, έτσι και τότε κυκλοφόρησαν θεωρίες συνωμοσίας. «Ήταν ντοπαρισμένος», φώναζαν διάφοροι γνώστες, χωρίς φυσικά να έχουν αποδείξεις.
Το ιατροδικαστικό πόρισμα, ωστόσο, ήταν σαφές. Ο Φέχερ είχε πεθάνει από καρδιακή αρρυθμία, την οποία είχε προκαλέσει η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Πρόκειται για μια πάθηση που δεν δίνει χαρακτηριστικά συμπτώματα στον πάσχοντα και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο, ιδίως όταν εκείνος αθλείται συστηματικά.
Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής δεν γνώριζε, προφανώς, για το πρόβλημά του, ενώ και τα μέσα διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα. Η ίδια πάθηση είχε προκαλέσει και τον θάνατο του Φοέ, τον Ιούνιο του 2003.
Η Μπενφίκα τίμησε τον Φέχερ αποσύροντας τη φανέλα του με τον αριθμό «29», ενώ εδώ και αρκετά χρόνια τον περιβάλλοντα χώρο του «Ντα Λους» κοσμεί μια χάλκινη προτομή του. Οι «Αετοί» αφιέρωσαν στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή το Κύπελλο Πορτογαλίας που κατέκτησαν την άνοιξη του 2004. Ένα χρόνο αργότερα, εξάλλου, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο, Λουίζ Φιλίπε Βιέιρα, ταξίδεψε στην Ουγγαρία για να παραδώσει, τιμής ένεκεν, στους γονείς του το χρυσό μετάλλιο για το πρωτάθλημα που κατέκτησε ο σύλλογος την περίοδο 2004-05.
Πολλά υποσχόμενη καριέρα
Ο Φέχερ γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1979 στην Ταταμπάνια και άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην Γκιορ Έτο. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Πόρτο, η οποία τον απέκτησε το 1998, όταν ακόμα ήταν 19 ετών.
Ωστόσο, ο Ούγγρος επιθετικός δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Πορτογαλίας. Οι αναπόφευκτοι δανεισμοί, όμως, του βγήκαν σε καλό. Στο δεύτερο εξάμηνο της περιόδου 1999-2000 έδειξε δείγμα των ικανοτήτων του με τη φανέλα της Σαλγκέιρος. Και την περίοδο 2000-01 στην Μπράγκα, έλαμψε πετυχαίνοντας 14 γκολ σε 26 συμμετοχές.
Ο Φέχερ επέστρεψε στην Πόρτο, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλύτερα για εκείνον τη σεζόν 2001-02. Η διαμάχη του μάνατζέρ του με τον πρόεδρο των «Δράκων», Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα, οδήγησε τον νεαρό άσο στην απόφαση να πάρει μεταγραφή αναζητώντας καλύτερη τύχη στην «αιώνια» αντίπαλο Μπενφίκα.
Αν και δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πορτογαλία, ο ξανθομάλλης κυνηγός έβρισκε θέση από το 1998 στην παρηκμασμένη Εθνική Ουγγαρίας. Οι συμπατριώτες του έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν παίκτη που θα μπορούσε να τους βγάλει από την ανυποληψία. Κορυφαία στιγμή του με το εθνόσημο ήταν το χατ τρικ που πέτυχε στο εκτός έδρας 6-1 επί της Λιθουανίας, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002.
Ο Φέχερ είχε θεωρητικά όλον τον χρόνο μπροστά του για να υλοποιήσει τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. Όμως, η μοίρα στάθηκε σκληρή μαζί του κι έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 25 Ιανουαρίου
2023: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο προπονητής τάκ κβον ντο, Κώστας Τζιδημόπουλος. Είχε διατελέσει για πολλά χρόνια προπονητής της Εθνικής Ελλάδας κι από τα χέρια του είχαν περάσει ολυμπιονίκες όπως ο Μιχάλης Μουρούτσος, Ελισάβετ Μυστακίδου, Μόρφω Δροσίδου, αλλά και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή τρεις μήνες νωρίτερα (στις 14 Οκτωβρίου 2022).
2004: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχωρεί από τον πάγκο της ΑΕΚ στο 31ο λεπτό του αγώνα με τον Ηρακλή στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων, εκνευρισμένος από ένα υβριστικό σύνθημα των οπαδών της ομάδας του για τη σύζυγό του. Παρακολουθεί το υπόλοιπο ματς (που βρίσκει νικήτρια την Ένωση με 4-0) από την τηλεόραση του κυλικείου του γηπέδου και μετά τη λήξη ανακοινώνει την παραίτησή του, ενάμισι χρόνο έπειτα απ’ την έναρξη της δεύτερης θητείας του.
1998: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, διαδεχόμενος τον Ζαχαρία Αλεξάνδρου. Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και προπονητής κατείχε το πόστο του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ από το 1980.
1995: Λίγο μετά την αποβολή του, στο 48′ του αγώνα Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ερίκ Καντονά επιτίθεται με χτύπημα καράτε σε έναν οπαδό των γηπεδούχων που τον βρίζει. Η Γιουνάιτεντ ανακοινώνει τον αποκλεισμό του Γάλλου επιθετικού μέχρι το τέλος της σεζόν και πρόστιμο 20.000 λιρών, ενώ η αγγλική ομοσπονδία του επιβάλει αποκλεισμό μέχρι τον Οκτώβριο του 1995 και πρόστιμο 30.000 λιρών. Η υπόθεση φτάνει και στα ποινικά δικαστήρια, που του επιβάλουν 120 ώρες κοινωνικής εργασίας. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο οπαδός της Κρίσταλ Πάλας είχε μιλήσει προσβλητικά για την καταγωγή του Καντονά κι ότι έδινε το «παρών» σε συγκεντρώσεις νεοναζιστικών μορφωμάτων που κατέβαιναν στις βρετανικές εκλογές.
1992: Ο Βρετανός Στιβ Μπάκλεϊ σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό με 91.46 μ., σε μίτινγκ στη Νορθ Σορ Σίτι της Νέας Ζηλανδίας. Λίγους μήνες νωρίτερα η IAAF είχε αλλάξει τις προδιαγραφές των ακοντίων και γι’ αυτόν τον λόγο είχε ακυρώσει το 96.96 που είχε σημειώσει ο Φινλανδός Σέπο Ράτι, τον Ιούνιο του 1991.
1989: Κατά τη διάρκεια του αγώνα των Σικάγο Μπουλς με τους Φιλαδέλφεια 76ers (108-120) ο Μάικλ Τζόρνταν φτάνει τους 10.000 πόντους στο ΝΒΑ, μόλις στην 303η συμμετοχή του στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Μόνο ο Γουίλτ Τσάμπερλεν είχε πιάσει ταχύτερα το συγκεκριμένο ορόσημο (στον 236ο αγώνα του).
1970: Ο Δημήτρης Ρεμούνδος σημειώνει επτά γκολ στη νίκη του Φωστήρα επί της Θήβας με 10-0, για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.
1960: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει 58 πόντους, τους περισσότερους που έχει πετύχει ποτέ οποιοσδήποτε rookie του ΝΒΑ, στη νίκη των Φιλαδέλφεια Γουόριορς επί των Ντιτρόιτ Πίστονς με 127-117.
1924: Αρχίζουν οι 1οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαμονί της Γαλλίας.
1878: Διεξάγεται ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας σκακιού μέσω τηλεφώνου, με αντιπάλους τους Φ. Τόμσον και Τζον Κούπερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'