ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Τα σημεία-κλειδιά κόντρα στον Απόλλωνα

Οι «πράσινοι» είχαν δικαιολογημένες αυξομειώσεις στην απόδοσή τους, αλλά έστω και έτσι «χαμογέλασαν»… φιλικά κόντρα στον Απόλλωνα (78-76). Σε ένα ματς που είχε και τα θετικά του και τα αρνητικά του για τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τα βρήκε… ζόρια απέναντι στον μαχητικό Απόλλωνα, αλλά στο τέλος έκανε το 3/3 στα φιλικά. Φυσικά αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την ομάδα, αλλά αυτό που θέλει να επεξεργαστεί περισσότερο είναι την εικόνα. Για την ιστορία, ο Λεωνίδας Κασελάκης με 2/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό 78-76 για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Πρίφτης «τσεκάρει» συνεχώς πράγματα, δεδομένα μέσα από τα φιλικά ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ένα σύνολο που να ταιριάζει απόλυτα στα δικά του… θέλω. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειξε – εύλογα – ότι θέλει τον χρόνο του για να αποκτήσει σταθερότητα και χημεία. Το sportday.gr ήταν στο ΟΑΚΑ και σας παρουσιάζει τα σημεία-αναφοράς των «πρασίνων».

 

ΑΜΥΝΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Δημήτρη Πρίφτη. Είναι μία από τις αγωνιστικές παραμέτρους του Ελληνα κόουτς. Ζητούσε συνεχώς από τους παίκτες του να βάζουν χέρια, να πιέζουν πάνω στη μπάλα και φυσικά να δημιουργούν συνεχώς… ασπίδες με την άμυνα με αλλαγές. Με στόχο να μπερδέψουν τους αντιπάλους τους. Πέρι, Ρος, Παπαπέτρου, Γουάιτ, Φλόιντ αποτέλεσαν την starting five του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την ενέργεια στην άμυνα να παίζει τον ρόλο της. Βέβαια υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε πολλά σημεία με τον Μέικον να αντικαθιστά τον Πέρι στο «1», αλλά στη συνέχεια, να αλλάζουν και οι ψηλοί με τον Παπαπέτρου να παίζει στο «2», τον Μαντζούκα στο «3», τον Εβανς στο «4» και τον Παπαγιάννη στο «5». Μάλιστα στην πρώτη περίοδο, βγήκε και μια ωραία συνεργασία σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό με τον Γουάιτ και τον Φλόιντ. Οι «πράσινοι» έψαχναν και το λόου ποστ παιχνίδι όταν μπορούσαν, αλλά ως εκεί.

ΟΚΑΡΟ ΓΟΥΑΙΤ; ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Ο έμπειρος Αμερικανός πάουερ φόργουορντ έδινε λύσεις με την ενέργειά του στο «4», αλλά όχι και από το τρίποντο. Τόνωσε με την εμπειρία του σε άμυνα και σε επίθεση. Με ή χωρίς τη μπάλα ήταν θετικός. Μαχητικός και κατάφερε να «αφυπνίσει» τους συμπαίκτες του μέχρι ενός σημείου. Βέβαια δεν είχε ιδιαίτερα στηρίγματα (από τους ψηλούς) καθότι και ο Απόλλωνας έβγαλε ενέργεια και «μπλόκαρε» σε μεγάλο βαθμό τους «πράσινους». Ο Αμερικανός ψηλός είχε διάρκεια στο παιχνίδι του και πίεζε μέσα και έξω από το «ζωγραφιστό».

 

ΠΙΕΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ

Ο Δημήτρης Πρίφτης ζητούσε συνεχώς από τους παίκτες του να πιέζουν από την επαναφορά. Από τα 4/4 του γηπέδου τους αντίπαλους γκαρντ και κατά συνέπεια να τους κόβουν την ντρίμπλα και να τους αναγκάζουν να κάνουν λάθη. Σε μερικές στιγμές κατάφεραν να βρουν λύσεις. Διότι μπόρεσαν να μετουσιώσουν την πίεση σε ανοιχτούς πόντους. Φυσικά μόλις αποκτηθεί η χημεία, οι σωστές αποστάσεις και το passing game η ομάδα θα «ξεμπλοκάρει» περισσότερο και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.

ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΜΕΪΚΟΝ

Μέικον, Μαντζούκας, Κασελάκης, Εβανς και Παπαγιάννης αποτέλεσαν την βασική πεντάδα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Όμως και σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν βγήκε κάποιο πικ εν ρολ όπως και σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Ο Μέικον έδωσε λύσεις επιθετικά, αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει δημιουργικά. Ο Δημήτρης Πρίφτης έκανε τις αλλαγές του και έριξε τον Μποχωρίδη και τον Ρος για να πιέσει περισσότερο πάνω στην μπάλα ενώ στη συνέχεια μπήκε μέσα και ο θετικότατος Γουάιτ στη θέση του ασταθή Εβανς που δεν τροφοδοτήθηκε σωστά σε σχέση με το φιλικό κόντρα στο Περιστέρι. Το θέμα είναι ότι με την επιστροφή του Νέντοβιτς και την απόκτηση ενός ακόμη γκαρντ, η ομάδα θα μπορέσει να τονώσει το πικ εν ρολ παιχνίδι ούτως ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την αθλητικότητα των ψηλών της. Ο Ντάριλ Μέικον βοηθήσε επιθετικά και με τα ντράιβ του, αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλει τον χρόνο του για να μπορέσει να μάθει τον νέο του ρόλο στην ομάδα. Διαφορετικό σε σχέση με τα όσα παρουσίασε στην ΑΕΚ. Πάντως ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εξαιρετικός στην επίθεση και φιλότιμος στο αμυντικό κομμάτι και ήταν από τους ξένους που ανέβασαν την απόδοσή τους στο δεύτερο μισό.

Ο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ!

Ο αρχηγός «μίλησε» στο τέλος με κρίσιμα καλάθια ούτως ώστε η ομάδα να βάλει τις βάσεις για να μπορέσει να επικρατήσει κόντρα στον φουριόζο… Διαμαντάκο και τη παρέα του. Ηταν ο γνωστός «Πάπι» με την ενέργεια στην άμυνα ενώ συνεργαζόταν συχνά-πυκνά με τον Ρος. Ηταν από τους εκφραστές της νίκης που στο τέλος της ημέρας δεν έχει καμία σημασία. Όμως ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια οι νίκες βοηθούν στο «δέσιμο» και στη ψυχολογία των «πρασίνων».

ΘΕΛΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Η αλήθεια είναι πως από τα φιλικά δεν μπορείς να κρίνεις πολλά. Κρατάς ελάχιστα, αλλά υπάρχουν και σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Για παράδειγμα ένα από τα αρνητικά σημεία ήταν τα 1/7 τρίποντα που είχαν τα 4άρια της ομάδας. Γουάιτ και Εβανς. Βέβαια ο Γουάιτ ήταν εξαιρετικός σε όλα τα άλλα σημεία ενώ ο Εβανς θέλει να αποκτήσει σταθερότητα κάτι που είναι θέμα χρόνου.

Τα δεκάλεπτα: 22-23, 42-38, 54-55, 78-76

Παναθηναϊκός (Πρίφτης): Μέικον 15(1), Πέρι, Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης 3, Καββαδάς 2, Παπαπέτρου 15(2), Κασελάκης 6(1), Ουάιτ 14(1), Φλόιντ 4, Μαντζούκας 2, Σαντ-Ρος 11(2), Έβανς.

Απόλλων Πάτρας (Βετούλας): Κόλεμαν 19(2), Μοντγκόμερι 1, Μπάρφιλντ 14(4), Τσαλμπούρης 13(3), Διαμαντάκος 10(2), Ζούμπος 2, Δίπλαρος 2, Μολφέτας 3, Ντέιβις 12(2).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News