Ολυμπιακός: Γιατί ο Μεντιλίμπαρ θα μείνει στο λιμάνι

Οι τρεις λόγοι που έχουν κάνει ήδη τον Βάσκο τεχνικό να σκέφτεται πολύ σοβαρά να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό στις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν με τη διοίκηση προς το τέλος της περιόδου… Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Tο πρώτο δείγμα γραφής του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο μεγάλο λιμάνι δεν είναι απλά θετικό, είναι εντυπωσιακό. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, κατάφερε να θέσει τις βάσεις της προπονητικής του φιλοσοφίας στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές και να οδηγήσει την ομάδα σε δύο πολύ σημαντικές νίκες, μία στην Ευρώπη και μία στο πρωτάθλημα. Ο ενθουσιασμός στο πρόσωπό του είναι τεράστιος, ενώ και ο ίδιος δείχνει να το απολαμβάνει.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει τοποθέτηση φίλου του Ολυμπιακού στα σόσιαλ μίντια που να μην έχει άμεση ή έμμεση αναφορά στη διάρκεια της συμφωνίας με τον Βάσκο προπονητή. Οπως σας έχει ενημερώσει εδώ και μέρες η SportDay, ο νέος κόουτς ζήτησε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να υπογράψει έως το καλοκαίρι κι αν όλες οι πλευρές μείνουν ευχαριστημένες από τη συνεργασία να την επεκτείνουν στο τέλος της περιόδου.

Το πόσο επιδραστικός μπορεί να γίνει για την ομάδα έχει φανεί ήδη, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές τον σέβονται, καθώς βλέπουν στην πράξη πως είναι έμπειρος, γνώστης του αντικειμένου και διαθέτει έντονη προσωπικότητα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι λέει ο ίδιος. Πως νιώθει μετά από αυτό το πρώτο διάστημα παρουσίας του στον Πειραιά και τι σχεδιάζει για τη συνέχεια;

Παρότι είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε οριστικό συμπέρασμα, ο Μεντιλίμπαρ είναι πολύ ευχαριστημένος από τις πρώτες του ημέρες στον Ολυμπιακό. Αν ψάχνετε το «γιατί» οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες: Πρώτα απ’ όλα, βρήκε καλό υλικό στου Ρέντη. Βλέπει ότι η ομάδα έχει ποιότητα, αλλά και την απαιτούμενη ποσότητα σε όλες τις γραμμές, προκειμένου οι εντολές του να εφαρμόζονται όπως πρέπει στο γήπεδο. Είναι άλλο το «θέλω» κι άλλο το «μπορώ». Ο καλύτερος προπονητής του κόσμου να είναι ο Βάσκος, αν αυτά που λέει οι παίκτες του δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν, δεν θα γίνει τίποτα. Οπως φαίνεται στην πράξη, όμως, όχι απλά μπορούν, αλλά έχουν ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, πολύ γρήγορα κι αυτό φάνηκε σε δύο πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

Το δεύτερο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ότι το νέο τεχνικό τιμ έχει πάθει πλάκα με το αθλητικό κέντρο του συλλόγου! Πρώτη φορά δουλεύει σε τέτοιες συνθήκες, δεν το έχει κρύψει κι αυτό είναι κάτι που εξιτάρει τον κόουτς. Τρίτον, για πρώτη φορά στην καριέρα του δουλεύει σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό! Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι που ανέλαβε τη Σεβίλλη, μετέπειτα κάτοχο του Europa League, αυτή κινδύνευε με υποβιβασμό. Πλέον βρίσκεται σε μία ομάδα με υψηλούς στόχους και θέλει να προσθέσει τίτλους στο βιογραφικό του.

Οσοι τον έχουν γνωρίσει ως τώρα, μιλούν για έναν πολύ απλό άνθρωπο, με τεράστια αυτοπεποίθηση, απόρροια της γνώσης, της εμπειρίας, της αγάπης που έχει για το αντικείμενο, αλλά και της άριστης συνεργασίας με τους συνεργάτες του, εδώ και χρόνια. Κάπως έτσι έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής και στα αποδυτήρια. Μιλάει στους παίκτες απλά, τους εξηγεί τι πρέπει να κάνουν και ποιο θα είναι το όφελος για την ομάδα αν το εφαρμόσουν σωστά, με αποτέλεσμα όλοι να είναι υπάκουοι, ορκισμένοι και αποφασισμένοι για όλα.

Ενας άλλος λόγος που τον έχει κάνει ήδη αγαπητό μεταξύ των παικτών, είναι ότι τους βλέπει όλους με το ίδιο μάτι και ήδη σε δύο παιχνίδια έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 20 ποδοσφαιριστές. Πέρα από τους 16 που αγωνίστηκαν κόντρα στη Φερεντσβάρος, έδωσε χρόνο και στους Μπιανκόν, Ρέτσο, Τσικίνιο και Ναβάρο που δεν έπαιξαν ούτε λεπτό στον αγώνα της Πέμπτης. Ολοι τους σκίστηκαν για να τον ικανοποιήσουν προς όφελος της ομάδας… Κι αυτή είναι μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις της επιτυχίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News